AddToAny

Fremtidsrettet oldtidsmat

Fremtidsrettet oldtidsmat
Belgfrukter er smarte og små, og "grønne" som få. De er en viktig del av klimaløsningen og spiller en nøkkelrolle for matsikkerheten i verden. Så viktige er de at FN har utnevnt 2016 til belgfruktens år med det passende slagordet "The Future of Food".
BASERT PÅ definisjonen av FNs mat- og jordbruksorganisasjon (FAO) er begrepet "belgfrukt" knyttet til planter i erteblomstfamilien som høstes kun for de tørre frøene. 11 slektninger er inkludert i familien. De dyrkes over hele verden og har alltid utgjort en viktig del av den globale matkurven. I Norge er belgvekster omtalt i Magnus Lagabøtes lover fra 1274 der det i klartekst står at det er forbudt å stjele fra andres bønne- og ertebed. I dag dyrkes det mest erter i Norge, fulgt av åkerbønner som brukes til dyrefôr. Ertene har i stadig økende mengde og varianter fått selskap i butikkene av linser, kikerter og bønner som stort sett importeres fra land utenfor EU. Sytti prosent av den globale produksjonen kommer fra utviklingsland. India produserer omtrent en fjerdedel av verdens belgfrukter, samtidig som de er en av verdens største importører for å dekke etterspørselen. Canada, Kina, Myanmar og Nigeria er blant andre storprodusenter.

Belgvekster utgjør 25 prosent av kostholdet i i-land, hele 75 prosent i utviklingsland og de er en viktig inntektskilde for småskalabønder. Men globalt viser statistikken at produksjonen av belgvekster går ned. Dette er ikke en ønsket utvikling og en grunn til FNs stasing. De proteinrike belgfruktene er noe av det smarteste bøndene kan dyrke. I både i-land og u-land kan det dyrkes mer, belgvekster både kan og bør erstatte kjøttproteinene i større grad.

Verdensbefolkningen øker og folk sulter. Det skal ingen rakettforsker til for å skjønne at vi gjør lurt i å forsyne oss mer av det nederste trinnet i næringskjeden hvis all
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt