AddToAny

Frelst, eller bare trofast etterfølger?

Åke Dalin reflekterer over sin kristne tro i det første innlegget i den nye spalten: Mitt trosliv.
Av Åke Dalin

Som eldre mann er jeg opptatt av å rydde i mange ting, også i egne trosforestillinger. Her kommer derfor et ærlig forsøk på å gjøre opp status for min kristne tro og kirkelige praksis.

Jeg ønsker også å stimulere andre til å tenke igjennom sin trosreise. Å gjøre dette er både skremmende og beroligende. Skremmende fordi noen viktige holdepunkter i livet forsvinner. Beroligende fordi jeg tror på en Gud som viser romslighet for mine forsøk på å forstå livets mysterier.

Hvilke forestillinger og praksis som jeg vokste inn i er blitt styrket gjennom livet? Og hvilke er blittsvekket eller har forsvunnet?

Jeg vokste opp i Den norske kirke. Etter hvert skjønte jeg at denne kirken tilhørte den typen kristne kirkesamfunn som legger stor vekt på at troen skal utformes i skriftlige tekster. Vi leser for eksempel den apostoliske trosbekjennelsen hver søndag, trolig for å understeke troens teologiske grunnlag. Dette er en tekst fra 700-tallet, skrevet i et språk og innenfor en forståelse av verden som sikkert ga mening for de som levde da.

Det er kanskje på høy tid å nyskrive en trosbekjennelse for vår tid?

Jeg har ofte tenkt på lesningen av trosbekjennelsen og andre tekster i gudstjenesten som ekskluderende handlinger. Ekskluderende for medlemmer med liten intellektuell kapasitet, slik at de verken kan lese eller forstå slike tekster. En ny tekst m

Les mer

Flere saker fra Religioner.no

En universitetslektor fikk ikke forlenget sin stilling ved et amerikansk universitet etter å ha vist århundregamle bilder av profeten Muhammed i en kunsthistorietime. Årsaken var at en muslimsk student ble krenket.
Religioner.no 13.01.2023
Universitetslektor Erika LÃ3pez Prater viste studentene malerier av Muhammed. Fikk ikke fornyet kontrakt etter klage fra student.
Religioner.no 13.01.2023
Shabana Rehman blir begravet i en livssynhumanistisk seremoni på statens regning.
Religioner.no 04.01.2023
NRK gjør ofte en grei jobb med populærvitenskap, men i blant går det for fort i svingene i jakten på å krydre stoffet, skriver Bjørn Are Davidsen.
Religioner.no 20.10.2022
Lars Alm innfører, noe merkelig, sin egen tolkningsregel, fjernt fra all islamsk teologi, skriver Osamah Rajpoot.
Religioner.no 08.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt