AddToAny

FRA HALVFABRIKATA TIL HJEMMELAGET

FRA HALVFABRIKATA TIL HJEMMELAGET
I Skandinavia er det flere storkjøkken som nå legger om produksjonen og lager mer av maten fra grunnen. Få tips fra et norsk og dansk sykehuskjøkken om hvordan gå fram for å få til en slik omlegging. En grossist og en av landets fremste lobbyeksperter gir også noen gode råd på veien.
KOLLEGENE MÅ MOTIVERES
- Det er ikke bare ledelsen som må overbevises - du må motivere kollegene, også, om du skal droppe industriproduktene og gå over til å lage mat fra grunnen.
Klarer du det, kan du bedre omsorgen og spare penger.

Ronny Nilsen har fått mye oppmerksomhet i år. Kjøkkensjefen på Olaviken på Askøy utenfor Bergen har fortalt nyhetsmediene at det er mulig å lage institusjonsmat selv og samtidig spare penger.
- Det begynte allerede på jobbintervjuet. Direktør Frode Wikne utfordret meg og sa at han kunne tenke seg hjemmelagde fiskekaker på menyen, forteller Nilsen.

OVERBEVISTE
Da han fikk jobben, nøyde han seg ikke med fiskekakene. Han la opp til full egenproduksjon. Da var det ikke bare ledelsen og eierne som måtte overbevises:
- Jobben var å overbevise alle på kjøkkenet. De hadde kommet inn i sporet hvor de følte at de aldri hadde tid til noen ting, sier han.
Når dagene er travle, er det vanskelig å forstå at det er fornuftig å ta over hele produksjonen selv. Den ferske kjøkkensjefen tok med seg staben til danske sykehus og pleiehjem som hadde gode erfaringer med å lage mat fra grunnen.
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

God folkehelse er ikke bare en verdi i seg selv - det er samfunnets viktigste beredskap. Når kriser rammer, står en befolkning med god fysisk og psykisk helse stødigere.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
En ny undersøkelse fra facility management-selskapet Toma viser at 2 av 10 nordmenn ofte kaster mat hjemme.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Det var mye som sto på programmet da Kost- og ernæringsforbundets fylkesledere og landsstyret hadde sin årlige samling i september. I år var den lagt til Oslo.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Hvem har egentlig ansvaret når maten skal sendes ut til hjemmeboende? Mange kommuner bruker frivillige og private biler, andre har egne sjåfører og kjøretøy. Mattilsynet minner om at reglene for matsikkerhet er de samme, uansett hvem som leverer.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Middag levert hjem kan være en hjelp på veien for å bidra til at eldre klarer seg selv, og i Lillestrøm kommune er dette en lavterskel-tjeneste som ikke krever vedtak fra kommunen.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt