NNN-arbeideren
06.11.2022
Vinmonopolet fyller straks hundre år. Det kan vi takke fiskespisende franskmenn for.
november fyller selveste Vinmonopolet hundre år. Det har en lang, og delvis brokete, historie bak seg. Men vi må spole tida enda litt lenger tilbake, om vi skal forstå litt mer om Vinmonopolets opprinnelse.
For. Etter unionsoppløsningen med Danmark i 1814 sank avgiftene på alkohol. Det var starten på en kraftig økning i alkoholkonsum blant nordmenn. Et misbruk som utover 1800-tallet ga en voksende avholdsbevegelse. Også arbeiderbevegelsen engasjerte seg i kam
30. pen for å få ned alkoholforbruket.
Og avholdsbevegelsen lyktes i sin forkynnelse om alkoholens uvesen. I 1913 var nesten hele Norge tørrlagt. Kun 13 kommuner solgte vin og brennevin. Og i 1916 ble et nasjonal vin- og brennevinsforbud innført. Også i 1919 stemte det norske folk ja til å beholde forbudet.
Men så, bare tre år senere, blir selveste Vinmonopolet dannet. Hva skjedde?
TØFFE KRAV FRA PARIS
Vel, svaret ligger i handelspolitikken og press fra mektigere nasjoner sør i Europa. Viktige handelspartnere for norsk fisk - land som Portugal, Spania og Frankrike - mente nemlig det var på høy tid at de fikk eksportere sine varer til Norge, og ikke bare omvendt.
Frankrike satte hardt mot hardt, og etter nær sagt en diplomatisk krise ble Vinmonopolet dannet 30. november 1922. Ikke som en støtte til avholdssaken. Ikke for å gi Norge et godt utvalg av alkoholdige drikkevarer. Men for å sikre gode handelsavtaler på kontinentet.
HESTENE HOSTER
Norge forpliktet seg til å ta imot en anselig mengde konjakk fra Frankrike, men dette var jo ulovlig å drikke, for brennevinsforbudet gjaldt fortsatt. Det fantes dog et aldri så lite smutthull: Brennevin var godkjent til medisinsk bruk -
Les opprinnelig artikkelFor. Etter unionsoppløsningen med Danmark i 1814 sank avgiftene på alkohol. Det var starten på en kraftig økning i alkoholkonsum blant nordmenn. Et misbruk som utover 1800-tallet ga en voksende avholdsbevegelse. Også arbeiderbevegelsen engasjerte seg i kam
30. pen for å få ned alkoholforbruket.
Og avholdsbevegelsen lyktes i sin forkynnelse om alkoholens uvesen. I 1913 var nesten hele Norge tørrlagt. Kun 13 kommuner solgte vin og brennevin. Og i 1916 ble et nasjonal vin- og brennevinsforbud innført. Også i 1919 stemte det norske folk ja til å beholde forbudet.
Men så, bare tre år senere, blir selveste Vinmonopolet dannet. Hva skjedde?
TØFFE KRAV FRA PARIS
Vel, svaret ligger i handelspolitikken og press fra mektigere nasjoner sør i Europa. Viktige handelspartnere for norsk fisk - land som Portugal, Spania og Frankrike - mente nemlig det var på høy tid at de fikk eksportere sine varer til Norge, og ikke bare omvendt.
Frankrike satte hardt mot hardt, og etter nær sagt en diplomatisk krise ble Vinmonopolet dannet 30. november 1922. Ikke som en støtte til avholdssaken. Ikke for å gi Norge et godt utvalg av alkoholdige drikkevarer. Men for å sikre gode handelsavtaler på kontinentet.
HESTENE HOSTER
Norge forpliktet seg til å ta imot en anselig mengde konjakk fra Frankrike, men dette var jo ulovlig å drikke, for brennevinsforbudet gjaldt fortsatt. Det fantes dog et aldri så lite smutthull: Brennevin var godkjent til medisinsk bruk -