AddToAny

Forskningsrådet advarer mot enda flere tiltak

Hvis Forskningsrådet blir nødt til å dekke inn hele underskuddet, risikerer de å ikke kunne lyse ut Fripro før i 2026.
- Grepene som styret allerede har vedtatt vil få store konsekvenser for norsk forskning. Dersom det skal gjennomføres ytterligere tiltak vil situasjonen bli svært alvorlig, sier styreleder i Forskningsrådet Kristin Halvorsen i en nyhetssak hos Forskningsrådet.

Styret mener at det viktigste den samlede innstrammingseffekten over år, ikke at negative avsetninger på hver enkelt post skal fjernes innen utgangen av 2023. Ifølge Halvorsen vil det bli nødvendig å kutte i pågående prosjekter hvis de skal komme i balanse på hver enkelt post innen halvannet år.

- Det vil bety uferdige forskningsprosjekter, oppsigelser av ansatte i forskningsmiljøene og trolig rettsaker om mulig kontraktsbrudd. Vi i styret advarer sterkt mot en slik løsning, og ber derfor om at det er provenyeffekten av innsparingsforslagene som vektlegges, ikke en svært knapp frist for når alle negative avsetninger skal være avviklet, sier Halvorsen.

Har vedtatt sparetiltak for to milliarder

Ifølge Forskningsrådet er det tre årsaker til at Forskningsrådet nå får et underskudd på 4,1 milliarder kroner. For det første har styret overbevilget og omdisponert penger til forskning for til sammen 2,4 milliarder. I tillegg kommer engangskuttene gjennom statsbudsjettene, som har flyttet 1,7 milliarder kroner til andre formål.

Nå har styret vedtatt en innsparing på nesten to milliarder gjennom å redusere utbetalinger i år og ikke tildele de frie forskningsmidlene Fripro neste år. Det dekker inn overbevilgningene, men ikke omprioriteringene.

Dersom også tidligere omdisponeringer skal dekkes inn fullt ut må det kuttes ytterligere 430 millioner kroner. Styret har bedt Forskningsrådets administrasjon om å legge fram forslag til styremøtet i september med en samlet innstrammingseffekt på om lag 430 millioner kroner, står det i nyhetssaken.

I styrevedtaket fra mandag 20. juni står det at «dersom ytterligere tiltak skal gjennomføres, forsterkes ulempene. Slike tiltak kan unngås ved en ekstrabevilgning på 2,2 mrd. kr i kombinasjon med videreføring av fullmaktene ut over 2023.»

Frykter effekten av å spare inn engangskuttene

Men innstramminger ut over 2,4 milliarder kroner er inndekning for kutt som har gått til andre ting. Dette er dermed reelle kutt i forskning, og det er viktig at både nåværende regjering og Stortinget gjøres oppmerksom på dette, sier styreleder Kristin Halvorsen.

Hvis det skal kuttes ytterligere på forskningsformål for å dekke inn tidligere engangskutt på til sammen 1,7 milliarder kroner må det gjennomføres svært drastiske tiltak. Slike kutt vil ha svært negative virkninger for norsk forskningsvirksomhet. Det vil ramme all forskning, og i særdeleshet grunnforskning og rekruttering av unge forskertalenter, sier Halvorsen.

Det kan dreie seg om enten å:

Ikke lyse ut FRIPRO i ytterligere 2 år

Gjennomføre kutt i allerede pågående prosjekter

Redusere alle utlysninger med bidrag fra negative poster med i størrelsesorden 20 prosent i både 2023 og 2024

Eller kombinasjoner av tiltakene nevnt over

Image-text:

- Styret viser til at forskningsvirksomhet er avhengig av forutsigbarhet i rammebetingelsene og det er ikke hensiktsmessig med store svingninger over kort tid. Dette tilsier innstramminger bør gjennomføres over år, at det ikke kuttes i pågående prosjekter og at det er kontinuitet i utlysninger og tildelinger de nærmeste årene, sier Kristin Halvorsen. Foto: Cicero

Extra-info:

Fakta Underskuddet i Forskningsrådet er på til sammen 4,1 milliarder kroner og skyldes:

* Overbevilgninger fra tidligere styre - 1,8 milliarder kroner * Omdisponeringer av avsetninger i 2020 og 2022 - 600 millioner kroner * Engangskutt i budsjettårene 2017 - 2021 - 1,7 milliarder kroner Kilde: Forskningsrådet

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

UpV, UVL eller Univest? HVL skal ta stilling til et framtidig kortnavn.
Forskerforum 09.06.2023
Er nedgang i utenlandske studenter i Norge som følge av studieavgiften en tilsiktet effekt for regjeringen? Abid Raja mener Borten Moe er uklar.
Forskerforum 09.06.2023
- Det bør være en majoritet av nordmenn som nyter godt av disse ordningene, sier Himanshu Gulati (Frp). Image-text: - Det dreier seg også om pengebruk, sier Frps Himanshu Gulati. Foto: Torstein Bøe / NTB
Forskerforum 08.06.2023
Nye tall viser at sju av ti studenter fullfører påbegynt master- og bachelorutdanning.
Forskerforum 08.06.2023
Regjeringspartiene ønsker fortsatt én hovedtariffavtale i staten, men er ikke like kritiske til to avtaler som SV og Rødt.
Forskerforum 07.06.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt