AddToAny

Forfatterens melding til kommuneansatte: - Takk!

Bygningsforskrifter, dispensasjon og reguleringsplaner. Det kan bli dikt av slikt. Forfatter Gro Dahle elsker kommunen.
Et sted må verden begynne. For Gro Dahle begynner den på Verdens Ende. Temperamentsfull og høylytt i november når vinden står som en sta treåring inn fra havet. Når feriegjestene har forlatt Tjøme og Tjøme kommune har forlatt kartet og Gro står igjen med et vær som blåser håret ut av museflettene og en følelse av at hjemkommunen er blitt en fremmed. Færder heter den nå, etter kommunesammenslåingen. Hun har sine teorier om hvem han er:

- Færder er en litt sliten mann i altfor stor jakke, sier hun mens øynene blir tynne streker og en lys latter spiller opp til neste observasjon:

- I for stor jakke og altfor små sko.

- Akkurat, ja. Som har løpt over brua og blitt borte?

- Og som lot kona være igjen her ute.

Pause.

- Hvis man skal gå i dybden, da.

{f1}

Ja, og det skal man vel! Iallfall hvis man heter Gro Dahle og gir ut bøker om det lille livet, som ved nærmere iakttakelse viser seg å romme det store. Akkurat slik er hennes siste diktsamling «Elskede grøftekant», om kommunen. Bygningsforskrifter, dispensasjon og reguleringsplaner - for Gro har alt poetisk potensial.

- Det er det som er fint med dikt, alt er diktets anliggende. Det er ikke noe som er for lite, for stort eller for kjedelig, sier Gro.

Gro leser fra «Elskede grøftekant»:

Anita Arntzen

Siden debuten i 1987 er det knapt én litterær sjanger hun ikke har hatt pennen borti, og i november ble hun tildelt den høythengende hedersprisen under Bragepris-utdelingen. Mest kjent er hun kanskje for bildebøkene for barn, noen illustrert av ektemannen Svein Nyhus, andre av datteren Kaia Dahle Nyhus, mange om tabubelagte temaer som incest, vold og barnedepresjon. Men Gro søker seg også til det hverdagslige:

- Nettopp det at mange tenker at det er kjedelig, gjør det kjempeinteressant for meg. Det at kommunen har følehorn og fingre helt inn i livet til mennesker, på godt og vondt. Noen blir sinte fordi de ikke vil ha de fingrene der, og noen blir takknemlige for at kommunen fins, og de har fantastiske skoleopplevelser, får hjelp i en byggesak, søppelbilen kommer og man er del av dette lille store systemet som er kommunen, sier Gro som tror de færreste av oss reflekterer over at vi er del av en kommune.

- Vi har alle en kommune rundt oss og den kommunen er jo et slags hjem. Den er der i alle ting, i alle rom, i lyset, va

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

000 kroner, og løftet de siste årene henger klart sammen med bedre organisering, mener tillitsvalgte.
Fagbladet 30.04.2024
... snittet ned. I SSBs tall kommer de ut som en klart lavtlønna gruppe, men når arbeidsgiversiden legger tall på bordet, ser det litt annerledes ut.
Fagbladet 30.04.2024
000 kroner, noe som gjør dem til lønnstapere i Fagforbundet og i Norge. - Lønna er ikke til å leve av, sier Ida Nybroen, klubbleder i kinoene Trondheim kommune eier.
Fagbladet 30.04.2024
«De med lavest lønn skal prioriteres.» Det er et slags mantra foran de fleste lønnsoppgjør - så også i år.
Fagbladet 30.04.2024
Fagbladet 30.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt