Norsk Landbruk
30.06.2016
SVERIGE: For å få så lik fôrmiks som overhodet mulig fra gang til gang, blander brødrene Jacobsson en premiks av ulike typer valsa korn, oljevekster, mineraler og salt.
Det er om å gjøre å ha likest mulig blanding hver dag. Hvis du legger i for mye korn en dag, kan du ikke kompensere med å legge i mer grovfôr den neste dagen. Da gjør du feil to ganger, sier Olle Jacobsson.
Olle, Göte og Kent er tre brødre som driver Guterud gård, sju mil over riksgrensen ved Ørje. Brødrene driver melkeproduksjon med 350 kyr. I fjøset fra 2013 står det fire melkeroboter, mens de har en gård med én robot. Resten av kyrne melkes i det gamle fjøset, i en 2x10 fiskebeinstall.
ENKLERE Å FØLGE OPPSKRIFTAFôrresepten brødrene bruker, er satt sammen av en fôringsrådgiver hos Keenan. Den består av grovfôr fra plansilo, samt ni andre fôrråvarer. Kyrne får fire kilo kraftfôr i roboten, i