AddToAny

Flyplassansatte saksøkte Aviator da de ikke fikk jobb, men tapte i retten. Nå har de anket dommen

69 Widerøe-ansatte fikk ikke jobb i Aviator da selskapet overtok kontrakten med SAS ved fire norske flyplasser. Ansatte saksøkte Aviator, men tapte i retten. De har anket avgjørelsen til lagmannsretten.
Flyplassansatte som sørger for at passasjerer kommer seg om bord på flyene og lemper riktig bagasje på rett fly jobber i ulike leverandører av bakketjenester. Hvert tredje eller fjerde år kjenner de på utrygghet i jobben. De tjenestene de yter til flyselskapene blir nemlig satt ut på anbud. Bedriften de jobber i må konkurrere om å beholde oppdraget. Og taper arbeidsgiver, kan ansatte miste jobben om de ikke får følge med over til konkurrenten, såkalt virksomhetsoverdragelse.

LO mener dommen er feil

For et år siden tapte Widerøe Ground Handling (WGH) anbudet på bakketjenester til SAS-flyginger ved fire flyplasser. Konkurrenten Aviator Airport Alliance vant konkurransen og ansatte en god del av bakkepersonellet i WGH, men ikke alle. Derfor saksøkte 69 tidligere Widerøe-ansatte Aviator for manglende virksomhetsoverdragelse. De tapte i Hordaland tingrett. Nå har de anket dommen til lagmannsretten.

- Vi mener at dommen er feil. Tingretten har blant annet ikke vektlagt arbeidstakervernet i tilstrekkelig grad og har feiltolket bestemmelsen som ligger til grunn for virksomhetsoverdragelse, som vi mener bestemt skal gjelde i denne saken, sier LO-advokat Fredrik Wildhagen.

Sissel M. Rasmussen

Sammen med LO-advokat Edvard Bakke representerer han saksøkerne hvor fire er medlem av Handel og Kontor i Norge. Resten er fagorganisert i Fellesforbundet.

- Uthuling av stillingsvernet

- Hvis det ikke er virksomhetsoverdragelse, har man ikke rett til å bli med over til den nye bedriften som vant anbudet. Dette kan føre til en fullstendig uthuling av stillingsvernet, sier Wildhagen.

Han forklarer hvorfor:

- Dette er kontrakter som er ute på anbud jevnlig. Like ofte står ansatte i fare for å miste jobben sin av usaklige hensyn. Uten virksomhetsoverdragelse, kan arbeidsgivere friere velge hvem de vil ansette, sier han.

Advokaten tror de har gode sjanser for å vinne fram i Gulating lagmannsrett, men utfallet er på ingen måte gitt, understreker han.

Anken er sendt inn. Nå venter saksøkerne og advokatene på tilsvar fra Aviator. Saken kommer trolig opp i lagmannsretten en gang før sommeren eller like over, ifølge Wildhagen.

Virksomhetsoverdragelse

En virksomhetsoverdragelse innebærer at en virksomhet eller avdeling overføres fra en arbeidsgiver til en annen.

De ansatte får beholde jobben.

Den nye arbeidsgiveren får i utgangspunktet ansvar for å følge avtalene de ansatte hadde med sin tidligere arbeidsgiver, men kan reservere seg mot dette.

Kilde: Arbeidsmiljøloven

Image-text:

KAMP I RETTSSYSTEMET: Gulating lagmannsrett skal avgjøre om ansatte i Widerøe Ground Handling har rett på å bli virksomhetsoverdratt til Aviator Airport Alliance. Illustrasjonsfoto.

Widerøe/Hampus Lundgren

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Elektronikkjeden har laget sitt eget tillitsvalgtsystem. HK kritiserer Elkjøp for å ha etablert et system som gir de ansatte falsk trygghet.
HK-Nytt 27.05.2022
Flertallet på Stortinget vil sette ned et utvalg som skal foreslå en lovendring for å styrke ansattes vern mot natt- og alenearbeid i varehandelen.
HK-Nytt 25.05.2022
Er du målrettet, konkurransedrevet og opptatt av lagspill? Da har Teknikmagasinet drømmejobben for deg. Men stillingen er bare på én prosent.
HK-Nytt 25.05.2022
Handel og Kontor og arbeidsgiverorganisasjonen Virke ble ikke enige om lønnsoppgjøret for de ansatte på bensinstasjoner tirsdag kveld. Nå må partene til mekling.
HK-Nytt 25.05.2022
Ferien står snart for døra, og junilønninga erstattes av feriepenger. Hva har du egentlig krav på, av både fri og penger?
HK-Nytt 25.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt