AddToAny

- Flyktninger er avhengig av andres godhet

Søstrene Irma Julardzija og Iris Hadziosmanovic flyktet fra Bosnia da de var barn. Nå jobber de med nyankomne ukrainere. - Som flyktning må du bevise noe hele tiden.
- Du hører granatene, piuuu, og tenker: Hvor faller de? Så faller de og du blir lettet, men så tenker du: Hvor falt de? I huset til noen jeg kjenner? forteller Iris Hadziosmanovic. Hun jobber for tiden i Norsk Folkehjelp, sammen med søsteren Irma Julardzija. Irma ble satt til å koordinere arbeidet da krigen i Ukraina startet, mens Iris er leder av mottaket på Gardermoen, i permisjon fra en jobb i Nav. Begge har lang erfaring med arbeid med flyktninger, og begge har kjent flukt på kroppen. Iris fortsetter:

- Du bryter ikke sammen under krig. Angsten kommer når livet blir normalt igjen. Det er noe vi burde snakke om, for dem som bosettes her nå. De er fortsatt i fight - overlevermodus. Det er når de får jobb, og barna går på skolen at det kan skje.

- Ja, det er da vi burde sette inn tiltak. Studier peker nettopp på det. Når alt roet seg, ble det vanskelig for mamma og pappa, sier Irma.

Søstrene sitter på et provisorisk kontor på Scandic hotell på Gardermoen, der det i øyeblikket er kommet 56 nye flyktninger.

- Mange bosniere ble retraumatisert da krigen i Ukraina startet i vår. Min mann ble helt satt ut av spill. Vi måtte innføre en regel om at vi ikke kunne se mer enn en halvtime nyheter hver dag. Det er så mye fra Ukraina som likner på oss selv. Syria gjør jo ikke det. Alt fra hårstil til hvordan man kler seg. Hver dag i Bosnia er det følger av krigen som skjedde på 90-tallet. Jeg tror det samme kommer til å skje i Ukraina. Forholdene likner: massegraver, snipere, miner, klasevåpen. Det er blodig, brutalt og det kommer til å pågå lenge, sier Irma. Hun fikk ansvaret i Norsk Folkehjelp da man skjønte at det ville komme flyktninger fra Ukraina.

- I løpet av 13 timer skulle vi opp og gå, ta imot de første beboerne. Jeg var i action-mode, måtte mobilisere i nettverket mitt, finne gamle ringrever. Men da jeg så mødrene og barna komme til mottaket jeg fikk klump i halsen, og klumpen gikk ikke vekk.

- Jeg så deg og meg i de

Les mer

Flere saker fra Psykisk helse

Verden har gått langt videre siden Tove Ditlevsen skrev Ansiktene i 1968.
Psykisk helse 01.08.2022
Mange pasienthistorier er trolig familiehemmeligheter. På loftet i en av bygningene i det som en gang var Norges største psykiatriske sykehus, fins en kunstskatt.
Psykisk helse 25.07.2022
Kunstnerne hadde fortjent internasjonal anerkjennelse, mener kurator Anne Siv Falkenberg Pedersen. Personvernet gjør at ingen får vite hvem de er.
Psykisk helse 25.07.2022
Martin Eia-Revheim vokste opp i en familie med et pent ytre og et mørkt indre. Nå er det han som forteller historien.
Psykisk helse 21.07.2022
Menneskesinnet har selvhelende mekanismer som kan settes i gang i trygge omgivelser.
Psykisk helse 18.07.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt