AddToAny

Fire år i lenke

Dommen «Nils» skal sone hjemme med elektronisk kontroll er på fire år og to måneder. Godt han ikke er alene.
Vedkubbene knitrer i ovnen et sted i Innlandet. Gulvteppene er rene og lampeskjermene i glass er frie for støv. Her bor en med god tid hjemme, for anledningen kalt Nils. Han er enslig, i femtiårene og soner en dom på fire år og to måneder med elektronisk fotlenke.
Nils bretter opp buksebeinet og viser fram den mørkegrå lenka i plast som han fikk påsatt i januar. Den sikrer at han holder seg hjemme når han ikke er på jobb. Et minutt for sent hjem, og en basestasjon i huset utløser alarmen hos kriminalomsorgen.
Han nærmer seg dobbelt så lang tid som en vanlig dom med elektronisk kontroll, der grensa er seks måneder. Grunnen? Han anses for dårlig til å være i fengsel.
Helt alene hjemme er han ikke. Hunden, en åtte år gammel Staffordshire bull terrier, er godt selskap. Nils overtok den godlynte pluggen fra omplassering i Danmark. Da han skulle sone, dresserte han den til å bli sin egen terapihund.

Kamp mot isolasjon
Elektronisk kontroll for varig soningsudyktige (EKVAS), har eksistert som soningsform siden 2020. Det er for dem som er for psykisk eller fysisk syke til å være i fengsel, eller som fungerer for dårlig i fellesskap som finnes i de fleste fengsler. Til nå har 20 personer prøvd det. For tida er Nils en av tre domfelte i Norge med denne soningsformen.
Hunden er med på jobb. Hver dag klokka halv åtte går alarmsystemet i utmodus, slik at han kan gå ut av døra og kjøre til bedriften som en venn startet for at Nils skulle ha noe meningsfullt å holde på med. Som leder for tre ansatte, får han mye s
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NFF-magasinet

f - Det fagligpolitiske arbeidet mellom Peggy og meg er godt, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.no.
NFF-magasinet 18.12.2023
NFF-magasinet 18.12.2023
- Det brenner under føttene på våre medlemmer nå, tordnet LO-leder Peggy Hessen Følsvik da hun åpnet den politiske debatten på kartellkonferansen. Hun pekte på en historisk høy prisstigning.
NFF-magasinet 18.12.2023
f Karianne Oldernes Tung (Ap) kom til Gol for å møte de topptillitsvalgte.
NFF-magasinet 18.12.2023
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og sjeføkonom Roger Bjørnstad fyret seg godt opp i møte med statsministeren og sentralbanksjefen. Medlemmene er presset langt nok, de godtar ikke mer renteøkning.
NFF-magasinet 18.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt