AddToAny

Ferien som aldri tok slutt

Dette er historien om hvordan et tilfeldig museumsbesøk i ferien sendte meg på en uventet reise i bøkenes verden.
For flere måneder senere satt jeg på kjøkkenet mitt i bydel Gamle Oslo og bladde i en grønnspraglete liten lærebok fra 1947. Den hadde jeg bestilt fra det jeg ser for meg er Deichmans dypeste arkiver, sammen med en rekke andre tilårskomne bøker.

Hvordan i alle dager skjedde dette?

Et tilfeldig møte

Spol tilbake til juli 2022. En hetebølge legger sin klamme hånd over store deler av Europa. Vi har parkert bilen utenfor et lite hotell i landsbyen Arbois, som ligger i vindistriktet Jura i Øst-Frankrike.

På andre siden av gata er det en stor statue av en mann som sitter på en stol og titter utover de grå murhusene. Under står det inngravert Pasteur med store bokstaver, og vi kan lese at statuen ble satt opp i 1901.

Mannens fulle navn er Louis Pasteur, og Google forteller at barndomshjemmet og ferieboligen hans like i nærheten har blitt til et museum.

Senere blir jeg litt flau over at navnet ikke umiddelbart sa meg noe. For som Olav Drivenes skriver i den nær 80 år gamle læreboka: «Straks vi høyrar navnet, tenkjer vi på pasteurisering og vaksinering, på gjæring og bakteriaer og farlege smittesjukdomar.»

Pasteur var revolusjonær i sin samtid da han hevdet at liv ikke kan oppstå av ingenting og at bakterier driver rundt i luften. Det var også Pasteur som for alvor utviklet vaksinasjonsteknikken.

Han og Espen Rostrup Nakstad ville utvilsomt hatt mye å snakke om.

Middels i kjemi

Ingenting av dette er jeg klar over denne varme sommerdagen i Arbois, når vi rusler bort til et murhus rett ved siden av elven Cuisance.

Huset var egentlig et garveri, hvor faren til Pasteur bearbeidet dyrehuder, pels og skinn. Nå er fasaden prydet med et banner som forteller at det er 200 år siden Louis Pasteur ble født, nærmere bestemt den 27.12.1822. Familien flyttet hit da han var åtte år.

I 1839 dro Pasteur til Besançon for å studere. Først var nok planen å bli lærer, og han tok eksamener i både humanistiske fag og realfag. Senere leser jeg i Laura Woods bok fra 1955 at han ble sett på som «snarere en solid enn en glimrende student». I begynnelsen fikk unge Pasteur kun middels karakter i kjemi, noe som må være en god trøst for alle som er misfornøyde med karakterene sine. Det er mulig å skrive vitenskapshistorie likevel!

Historien hvisker til oss

I huset i Arbois fylles jeg av den ærbødige følelsen man får av å vandre rundt i andres liv. Det er noe eget med et museum som også har vært et hjem. I en verden hvor vi blir bombardert med budskap i store bokstaver, så kjennes det beroligende å

Les mer

Flere saker fra Bok og bibliotek

For 16. år på rad gir Fritt ord tilskudd til litteraturformidling i bibliotek. 76 bibliotek søkte, og 40 av dem får støtte til arrangementer om norsk sakprosa.
Bok og bibliotek 21.09.2023
Norsk Bibliotekforening blir ikkje med på den internasjonale bibliotekkongressen til neste år, og oppmodar andre norske medlemer til også å droppa deltaking.
Bok og bibliotek 15.09.2023
Fra og med 2026 bevilger regjeringen i nabolandet vårt til 433 millioner SEK per år for å sikre at alle elever har tilgang til bemannede skolebibliotek.
Bok og bibliotek 15.09.2023
Første episode i sesong tre av Podkasten Bok & bibliotek er ein scenesamtale frå Kulturytring 2023 om kvardagsmakt i bibliotek, arkiv og museum.
Bok og bibliotek 15.09.2023
Kunst, herunder litteratur, skal ikke være nyttig. Kunsten skal være grenseoverskridende, rebelsk, frigjørende, oppskakende. På sitt beste tar den fra deg nattesøvnen.
Bok og bibliotek 05.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt