AddToAny

FØRTI ÅR MED FØTTER

Samtidig med at Fotterapeutforbundet feirer sine 70 år, har fotterapeut Torild Tjensvold sitt eget jubileum i år - etter å ha jobbet med føtter i førti år. Når hun pensjonerer seg den 15. juni, har hun selv sørget for å rekruttere en tidligere pasient til å overta klinikken sin.
Kalenderen viser april og påsken står for døren. Fotterapeuten har tatt turen til Vestlandet, nærmere bestemt til Jørpeland, for å besøke autorisert fotterapeut og sentralstyremedlem Torild Tjensvold (65). Hun er født og oppvokst her, har bodd her store deler av sitt liv og har drevet sin egen fotklinikk i den vesle byen med i underkant av 8000 innbyggere i over 30 år.
Torild har hentet oss på Sola flyplass og nå er vi på vei ned i den nesten 15 kilometer lange Ryfylketunnelen, som skal ta oss under sjøen og til Jørpeland. Den åpnet på årets nest siste dag i 2019 og er per nå verdens lengste og dypeste undersjøiske tunnel. Torild medgir at ting har blitt litt enklere nå som de slipper å ta fergen inn til Stavanger og Sola.

Ved sjøen
Etter 35-40 minutter er vi framme i Jørpeland. Første del av intervjuet skal vi gjøre hjemme hos Torild, i huset hun eier sammen med sin mann. Det ligger helt nede ved vannet, der de både har sin egen lille strand, båt og sitt eget ganske store naust. Om det blåser litt kaldt, er det blå himmel og sola varmer. Det er ikke så vanskelig å forstå at hun trives her.
Hun ønsker velkommen inn - og i første etasje forstår man raskt hva som er en av de store hobbyene hun og mannen hennes deler. Rommet er dekorert med et sebraskinn, en utstoppet bjørn, støttennene til en elefant, to store utstoppede bøffelhoder, et vortesvinhode og mye mer. Begge jakter, selv om mannen hennes har vært på flere jaktturer enn henne.
Natur og hytteturer er en annen stor interesse. De har to hytter oppi fjellet, ikke så langt unna der de bor. Dit skal de med barn og barnebarn nå i starten av påsken. Etter en liten kjøretur tar de båt over et vann, om været tillater, før det er rundt en time å gå, litt avhengig av hvilken hytte de velger. Dette er et liv de begge elsker.

Starten
Det er fascinerende å høre på når de forteller om sine turer, men vi må ikke glemme hvorfor vi har kommet. Vi skal snakke om føtter og Torilds førti år innen yrket hun elsker. Det første vi lurer på er selvfølgelig hvorfor hun valgte å ta utdannelse som fotterapeut, etter at hun først hadde utdannet seg til hjelpepleier i 1978 og begynte å jobbe som det.
- Da jeg tok hjelpepleierutdanningen var den privat. Den befant seg i Haugesund og var drevet av sanitetsforeningen der. Vi holdt til i kjelleren på revmatismesykehuset. En dag kom det en fotpleier til skolen for å vise litt fotbehandlinger. Det tente gnisten og jeg kjøpte allerede da litt utstyr, slik som en tang, en skalpell etc, forteller hun.
Etter å ha jobbet litt på sykehus, fant hjelpepleieren ut at det skulle opprettes en fotterapilinje ved Hinna videregående skole, forløperen til det som i dag er Jåttå. Slik ble det til at Toril ble én av elevene ved det aller første kullet som ble uteksaminert ved Hinna/Jåttå. Det var imidlertid ikke helt ukomplisert å komme inn.
- Jeg søkte, men da jeg ikke hørte noe ringte jeg opptakskontoret. Der fikk jeg beskjed om at jeg manglet det første året som krevdes med helse- og sosialfag. Derfor sto jeg ikke en gang på den offisielle ventelisten. Disse fagene hadde jeg alt fra hjelpepleierutdanningen, men problemet oppsto fordi utdanningssystemet var endret, forklarer fotterapeuten, som likevel greide å argumentere slik at hun kom inn og ble ferdig utdannet fotterapeut sommeren 1982.

Første jobb
Mens Torild gikk på Hinna videregåen
Gå til mediet

Flere saker fra Fotterapeuten

Etter et dypdykk i Fotterapeutforbundets historie, dukker det opp en sang fra tiden da forbundet het Norske Fotterapeuters Forbund (NFF), derfor kalt NFF-sangen. Nå kan den jo omdøpes til FTF-sangen. Melodien går på den kjente OL-floka fra OL på Lillehammer i 1994.
Fotterapeuten 15.06.2022
Fagkongressen 2022 finner sted på Thon Hotell Oslo Airport 16.-18. september! Da skal vi også feire Fotterapeutforbundets 70 årsjubileum!
Fotterapeuten 15.06.2022
Thorsen Biovital AS har tatt inn et nytt produkt fra Kerasan. Kerasan Cream Gel er ideell til intensiv punkt-behandling av ekstrem hard hud, nedgrodde negler og ved mykgjøring av neglefalsen.
Fotterapeuten 15.06.2022
Ifølge fungerende avdelingsdirektør Thorstein Ouren i Helsedirektoratet er det viktig at pasienten informeres om hvilke muligheter og begrensninger digitale lege- og hudlegetjenester gir.
Fotterapeuten 15.06.2022
Siden Fotterapeutforbundet ble stiftet i mars 1952, under navnet Norsk Fotpleierforbund, har 21 ulike styreledere sittet ved roret. Fotterapeuten har tatt en prat med Mona Sevlejordet, som satt der ved millenniumskiftet sammen med dagens «kaptein» Inger M. Paulsen.
Fotterapeuten 15.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt