AddToAny

Født til kamp

Da Hector Ulloa ville starte opp et studentdemokrati i Honduras, ble han truet på livet og sto i fare for å ikke få fullføre utdanningen sin. Nå hjelper han andre i samme situasjon med å komme til Norge.
Truslene var ikke skremmende. Til og med drapstruslene prellet liksom bare av. Kidnappingsforsøket skremte ham heller ikke noe særlig.
Det var sånt han bare måtte forvente. Hector Ulloa smiler når han forteller om perioden som studentaktivist hjemme i Honduras i Mellom-Amerika.
- Jeg hører jo selv at det er en syk historie, spesielt når jeg snakker om det i Norge. Her ser jeg hvor langt unna dette virker, samtidig som jeg vet at mange studenter opplever det samme. Historien min er ikke unik i det hele tatt, sier han og blir mer alvorlig.
- I dette rolige, trygge kontorlokalet, slår det meg hvor store kontrastene er i alt jeg har opplevd i mitt 26 år korte liv. Det er ironisk, sier lederen av Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH).

Kunnskap er kraft
Å vokse opp med samfunnsengasjerte foreldre gjør noe med deg. Engasjementet går ofte i arv. Hector Ulloa er intet unntak.
Lærerne Mario og Iris var begge universitetsutdannet, noe som på langt nær var vanlig i Honduras på 1980-tallet. Det er det fortsatt ikke, i et av de minst utviklede landene i Mellom-Amerika. De var begge aktive i studentbevegelsen.
I 1996 fikk de sin andre sønn, Hector. Barna vokste opp i hovedstaden Tegucigalpa, der foreldrene fortsatt bor.
Mario og Iris var fast bestemte på at deres to sønner skulle få utdanning. Det var det viktigste de kunne gi dem. Ferieturer, restaurantbesøk og andre luksusgoder måtte vike. Pengene gikk til privatskole for Hector og den tre år eldre broren Henry, som nå fullfører legestudiet.
- Jeg vokste opp med å kritisere myndighetene rundt middagsbordet og med troen på at utdanning var det beste verktøyet for å kunne endre samfunnet, forteller han.
Utdanning fikk han, men ikke uten kamp. Og nettopp denne kampen førte ham til Norge.

Fra Honduras til Bergen
Fra fres
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NFF-magasinet

Vedlikeholdsetterslepet i Fengsels-Norge er stort. En rapport foreslår å legge ned flere av de eldste anstaltene.
NFF-magasinet 13.05.2024
NFF-magasinet 13.05.2024
NFF-magasinet 13.05.2024
Tillitsvalgt Kjell Grøtting i Drammen overgangsbolig har sett seg lei på at ansatte tjener så ulikt. Han vil ha med arbeidsgiver på ryddejobb i årets oppgjør.
NFF-magasinet 13.05.2024
«Trond» avsluttet narkotikaprogrammet og dro til skogs. Nå kommer den store testen.
NFF-magasinet 13.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt