AddToAny

Evighetshagen

Evighetshagen
Har du en hengekøye er du godt rustet for å skape en funksjonell og fin hage. Observasjon er nemlig halve jobben når du skal lage et velfungerende kretsløp etter permakulturelle prinsipper.
SQUASHEN BRER SEG utover med sine store blader og lager skygge slik at fuktighet i jorda bevares og ugress får liten sjanse til å spre seg. En bønneplante snirkler seg oppover en maisplante som fungerer som støtte, og tilfører næring til jorda i form av nitrogen fra lufta. De ble kalt "tre søstre" av urfolk i Amerika, fordi de passer godt sammen; squashen med sine store blader brer seg utover, maisen oppover og røttene til bønneplanten søker nedover. Andre med tilsvarende egenskaper er kombinasjonene sukkererter - squash - jordskokk og stikkelsbærbusker - klatrebønner - jordbær. Oppover, nedover, bortover.

I hagen vår, der de "tre søstrene" holder til, er den nakne jorden dekket med nyklippet gress, løv og annet organisk materiale. Her og der stikker et vissent løvblad opp. Meitemarkene graver seg frem og trekker løvet sakte ned i jordlagene. Dette er deres og andre mikroorganismers næring. Ekskrementene bygger opp humuslaget, og gangene de graver tar opp regnvann og fungerer som ventilasjonsanlegg.

Vi har høye vekster i nordenden av hagen og lave i sør slik at de ikke skygger for hverandre. De høye plantene bidrar til å bremse kald nordavind. De grønne plantene fanger sollys og bygger opp karbohydrater i fotosyntesen. Næringen fordeles i plantene og overskuddet går til røttene og ut til jordlivet.

I alle nisjene i hagen gjør nyttevekster seg gjeldene; noen tiltrekker seg pollinatorer, andre kan vi mennesker bruke. Men også uønskede gjester som brunsnegler blir fristet til å ta for seg i hagen. Derfor har vi høner. De tripper mellom plantene på leting etter sneglene og annet godt de kan finne, så det gjelder å følge med fra hengekøya. Samtidig som hønene gjødsler jorda gir de egg, og ender til slutt som hønsekraft. Noen vi kjenner har et par moskusender som virkelig digger de brune sneglene. I hønene og endenes fravær finner pinnsvinene kanskje veien til hagen når mørket faller på, og danner, sammen med leopardsneglene, en liten h�
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Bli med å feire de økologiske og biodynamiske bøndene på Økouka, som går av stabelen 20.-29.9. på 12 ulike steder rundt om i landet - fra Troms i nord til Agder i sør.
Ren Mat 05.09.2019
Knut Hamsun kalte det Æventyrlandet. Dagny Juel endte sine dager der. I dag er det de kulinariske opplevelsene som får stadig flere til å se mot Georgia, landet midt på den gamle Silkeveien mellom øst og vest.
Ren Mat 05.09.2019
Det er spådd å bli mye sopp i høst. Med appen Digital soppkontroll kan du laste opp bilder av sopp du finner. Soppkyndige går gjennom bildene og svarer på om det er matsopp eller ikke.
Ren Mat 05.09.2019
Vi har problemer med å fatte klimaendringer, det er fjernt og skjer jo ikke her. Eller?
Ren Mat 05.09.2019
I Lauvdalen lå det før i tiden syv geitegårder, nå er det bare Aalan gård igjen. Fordi økologisk geitemelk er nisje, er det heller ingen plass til den i dagligvarehandelen. For geitebøndene Tove og Knut var det viktig å få økologiske produkter ut på markedet, og derfor lagde de like så godt sitt eget ysteri.
Ren Mat 05.09.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt