AddToAny

ET KRITISK TENKENDE FELLESSKAP

ET KRITISK TENKENDE FELLESSKAP
Å fremme kritisk tenkning i klasserommet - og på konfirmasjonskurset - handler om å sette spørsmål og undring i høysetet.
Her er fem påstander om meg. Jeg forsøker å lure dere - to av dem er usanne. Nå må dere finne ut hvilke!
Slik startet samfunnsfaglærer Marit Opstad Arnesen skoleåret i klassene sine på Kuben videregående skole i Oslo i høst, og da gikk elevene med en gang inn i kritisk undersøkende modus.
- De måtte stille mange spørsmål for å undersøke og finne ut, og så ble de jo samtidig kjent med meg, smiler hun.
I tillegg til at dette var en måte klassen ble litt kjent med henne på, hadde Arnesen også en annen baktanke med dette, nemlig å stimulere elevene til kritisk, granskende tenkning fra første stund.
- Vi skal trene i klasserommet på å stille de kritiske spørsmålene. Jeg hadde en elev som spurte «om jeg var statsminister, kunne jeg bestemt at det skulle være lovlig med heroin for alle jeg da?». Okey ... men det var et spørsmål! Og da hadde vi et godt utgangspunkt.
For hva kan du faktisk bestemme som statsminister?
Det kunne de da undersøke. Hun har vurdert å ha med godteri som hun kan gi til alle som stiller spørsmål i timen.
- Å få dem til å stille spørsmål er kjempeviktig! «Hvorfor skal vi egentlig ha om dette? Hvorfor er det egentlig sånn?» Slike spørsmål og den nysgjerrigheten prøver jeg å dyrke fram.

ÅPEN HOLDNING
Nettopp denne innstillingen mener Ingun Steen Andersen er særdeles viktig for å fremme kritisk tenkning i skolen.
Hun er mangeårig lærer og filosofisk praktiker og har arbeidet med filosofiske samtaler for barn og unge. I tillegg er hun rådgiver for Dembra - Demokratisk beredskap mot rasisme og antisemittisme - og arbeider i livssynsavdelingen i Human-Etisk Forbund, for tiden med utvikling av innholdet i det humanistiske konfirmasjonskurset.
Andersen er opptatt av at kritisk tenkning er mer enn bare å øve opp ferdigheter til å vurdere kilder og å avsløre tankefeil. Det handler også om utvikling av en grunnleggende holdning.
- Det handler om et bredt arbeid i skolen for å fremme holdninger som nysgjerrighet, og åpenhet, - åpenhet for å søke mot nye forståelser, for andres argumenter og for å kunne se kritisk på egne holdninger og ideer. Det handler om å utvikle en undersøkende, filosofisk holdning til livet - hvor du tenker at både du og andre kan ta feil, understreker hun.
Det krever derfor også utvikling av ydmykhet, at man blir i stand til å tenke at andre kan ha skjønt mer enn en selv og klarer å lytte til andres perspektiv.
For kritisk tenkning handler ikke om å stille seg mest mulig negativ eller mistroisk, minner Andersen om. Det handler om å tenke godt og kunne bedømme ting. Dette gjøres best ved å etterstrebe et perspektivmangfold, for å lære elevene til å kunne se ting fra ulike vinkler og ku
Gå til mediet

Flere saker fra Fri tanke

- Uansett om ein meiner at kapitalismen kan reformerast eller må bytast ut, er det viktig å løfte fram andre moglege måtar å gjere ting på, seier økologisk økonom Tone Smith.
Fri tanke 11.02.2022
Filosof, lærer og livsveileder i Human-Etisk Forbund, Ingun Steen Andersen, likte filosof Sigurd Hvervens bok «Naturfilosofi» så godt at hun inviterte han til en dialog om menneskets forhold til naturen og hvordan vårt syn på den har påvirket og
Fri tanke 11.02.2022
Ville vi alle vært vegetarianere hvis slakteriene hadde glassvegger?
Fri tanke 25.01.2022
Med nytt flertall og ny regjering på stortinget håper vi at spørsmålet om KRLE-faget blir tatt opp igjen. Derfor ville vi bruke høsten på å skape oppmerksomhet og diskusjon rundt faget.
Fri tanke 25.01.2022
Noen vil snakke med filosof, men i nord ønsker de seg også samtalepartnere med samisk eller læstadiansk bakgrunn.
Fri tanke 25.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt