BUSKAP
12.12.2016
I Østfold er de økologiske produsentene med i et prosjekt for og erstattet soya med egenproduserte proteinvekster. Kristin og Jens Håkon Bjerke i Marker dyrker både bønner og høstraps.
Det er november med kalde frostnetter, men på Sandtorp Øvre i Marker går kyrne fortsatt ute. - Vi ser an været, men stenger trolig ikke fjøsdøra før i desember, sier Jens Håkon Bjerke. Han og kona Kristin har økologisk mjølkeproduksjon ved svenskegrensa øst i Østfold. Gården er også en av landets nyeste mjølkebruk. Kristin og Jens Håkon kjøpte Sandtorp Øvre på det åpne markedet i 2007. De første årene hadde de ammekyr. I 2009 ble det åpning for nye mjølkeprodusenter, og de fikk kjøpt 150 000 liter i kvote fra staten. I dag har de 317 000 liter og robotmelking. Men mjølka produseres på mer eget fôr enn hva som er normalt i norske fjøs.
Rundballer, korn og proteinvekster
De første årene hadde Bjerke fullfôrvogn. - Men det krever både en stor traktor og det sliter mye på traktoren. Nå har vi rundballer, kraftfor og en korn/proteinblanding vi mikser selv, sier Jens Håkon. Og avdråtten er nesten den samme som før eller 7 700 kg pr. ku.
Kraftfôret d
Gå til medietRundballer, korn og proteinvekster
De første årene hadde Bjerke fullfôrvogn. - Men det krever både en stor traktor og det sliter mye på traktoren. Nå har vi rundballer, kraftfor og en korn/proteinblanding vi mikser selv, sier Jens Håkon. Og avdråtten er nesten den samme som før eller 7 700 kg pr. ku.
Kraftfôret d