AddToAny

Er yoga religiøsutøvelse i skolen?

Er yoga religiøsutøvelse i skolen?
Flere spør: Er yoga i skolen nøytralt eller religiøst? Bjørn Are Davidsen fra Fagsjekk svarer.
Av Bjørn Are Davidsen, redaktør for Fagsjekk.no

Dette er dels et enkelt og dels et stort spørsmål.

Enkelt sagt er den yogaen som vi er kjent med at praktiseres i norsk skole kun fysiske øvelser. De er uten religiøst formål eller religiøs begrunnelse, men er ment å skape energi eller styrke konsentrasjonen.

Skulle noen likevel oppleve yoga som problematisk, er det enkelt å få fritak, slik Barneombudet forklarer Utdanningsnytt. Elever kan ikke tvinges til yoga på skolen:

««Hei og takk for spørsmålet ditt! Du og foreldrene dine kan be om fritak for aktiviteter dere mener kan oppleves som annen religion eller et annet livssyn», svarer Barneombudet, og viser til fritaksregelene.»

Noe av bakgrunnen for dette er at yoga ikke er nevnt i de nye læreplanene, men noe lærere selv kan bruke om de ser det som relevant, f.eks. i kroppsøving eller for å gi elevene mer energi eller bedre konsentrasjon.

Her finnes det imidlertid mange slags øvelser, slik at det ikke er nødvendig med yoga for å få til dette.

Samtidig skal livsmestring i følge de nye læreplanene bli et eget fag i skolen.

«Folkehelse og livsmeistring som tverrfagleg tema i skolen skal gi elevane kompetanse som fremjar god psykisk og fysisk helse, og som gir høve til å ta ansvarlege livsval. I barne- og ungdomsåra er utvikling av eit positivt sjølvbilete og ein trygg identitet særleg avgjerande».

Det er dermed flere som i dag tilbyr kurs i yoga og meditasjon som forventer at begge deler kommer inn på timeplanen. De ønsker å utdanne trygge formidlere, forteller Silje Sridharana Indreeide som er ansvarlig for å utdanne barneyogalærere. Den yoga-praksisen hun utøver står i nær kont

Les mer

Flere saker fra Religioner.no

Fokuset på at helse kun innbefatter mangel på ubehag, utelukker et holistisk bilde på hva det faktiske levde livet er.
Religioner.no 27.01.2021
For kristennasjonalister i USA blir kampen for religionen en kamp for et trygt samfunn, skriver Inge Andersland.
Religioner.no 21.01.2021
I de siste ukene har flere gått ut for å forsvare Brunstad Christian Church (BCC) og andre lukkede trossamfunn.
Religioner.no 07.12.2020
Human-Etisk Forbund har passert 100 000 medlemmer og er (fortsatt) verdens største livssynshumanistiske organisasjon.
Religioner.no 10.11.2020
Hvorfor er karikaturer av Muhammed så krenkende for muslimer? Svaret er at de oppleves som et angrep på muslimers selvobjekt, skriver Shahram Shaygani og Farhan Shah.
Religioner.no 03.11.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt