AddToAny

ER SAMFUNNSANSVAR LØNNSOMT?

ER SAMFUNNSANSVAR LØNNSOMT?
JAKOB UTGÅRD er førsteamanuensis i markedsføring ved Høyskolen Kristiania. Hans forskningsinteresser er hovedsakelig innen markedsføring og samfunnsansvar.
Lønner det seg for en bedrift å jobbe med samfunnsansvar? Dette har vært et stort forskningstema i flere tiår, med klar teoretisk og praktisk relevans. Dersom samfunnsansvarlige bedrifter er mer lønnsomme, vil konkurransen over tid sørge for at bedrifter tar mer hensyn til samfunn og miljø. Politikere og aktivister som ønsker en mer ansvarlig kapitalisme, kan da i større grad stole på markedets evne til å ordne opp selv, og bedriftsledere bør og kan investere i fornuftige sosiale og miljømessige tiltak.
Det er ikke usannsynlig at samfunnsansvarlige bedrifter er mer lønnsomme, siden slike bedrifter generelt er bedre likt av kunder, ansatte, myndigheter og andre. Samtidig kan etikk være dyrt, og markedet er ikke alltid villig til å betale for mer ansvarlige produkter og tjenester. Eksistensen av begrepet bedriftens samfunnsansvar skyldes nettopp at bedriftenes private insentiver ikke er perfekt samordnet med samfunnets mer generelle interesser. Det er derfor gode teoretiske grunner til at samfunnsansvar både kan gi mer og mindre lønnsomhet.
På bakgrunn av dette har en stor akademisk litteratur de siste 40 årene studert sammenhengen mellom samfunnsansvar og økonomiske resultater. I denne artikkelen oppsummerer jeg kort denne forskningen, med hovedvekt på to typer studier: 1) metaanalyser, som er store systematiske gjennomganger av forskning innen et område, og 2) nyere empiriske artikler med moderne forskningsdesign som er egnet til å avdekke kausalitet.

METAANALYSER FINNER EN POSITIV SAMMENHENG
Et par tusen empiriske studier har undersøkt sammenhengen mellom samfunnsansvar, vidt tolket, og økonomiske resultater de siste 40 årene. I disse studiene har samfunnsansvar blitt målt på mange forskjellige måter, alt fra spørreskjemaer og ekspertvurderinger til mer objektive mål, som utslippsvolum eller miljøsertifiseringer. En stor del av studiene de siste 20 årene har brukt data utviklet av ulike konsulentselskaper som rangerer selskaper innen samfunnsansvar. Et eksempel er en mye brukt database som oppsummerer amerikanske og en del internasjonale selskapers styrker og svakheter innen kategoriene lokalsamfunn, selskapsstyring, mangfold, behandling av ansatte, miljø, menneskeretter og produkter, med bruk av totalt rundt 80 indikatorer. Økonomiske resultater har blitt målt med spørreskjemaer, regnskapsdata eller aksjekurser. Studiene er gjennomført i mange ulike bransjer, og en hovedvekt kommer som vanlig fra USA og Europa.
Hver enkelt studie kan ha svakheter ved data eller metode, inneholde tilfeldige feil og ha uklar generaliserbarhet. For å finne et generelt svar bør man derfor gjøre systematiske oppsummeringer av studiene. Metaanalyser er slike systematiske, statistiske oppsummeringer av eksisterende studier innenfor et fagområde. Metaanalysene tar hensyn til både styrken på sammenhengen mellom variablene og hvor mange bedrifter som er med i hver studie. En studie som finner en sterk positiv effekt, vil dermed bidra mer enn en studie som finner en svak positiv effekt, og store studier vil telle mer enn små studier. Metaanalyser bør derfor benyttes når man skal vurdere effekten av sammenhenger det har blitt forsket mye på, og blir brukt mye i medisin for å vurdere effekten av ulike typer behandling eller legemidler, men også i samfunnsvitenskapene.
Det er gjort flere slike metaanalyser. Orlitzky og kolleger (2003) oppsummerte resultatene av 52 empiriske studier. De finner at samfunnsansvar totalt sett påvirker økonomiske resultater positivt (korrelasjon r = 0,18). Deres analyse finner at sosialt ansvar har en sterkere effekt enn miljømessig ansvar, at økonomiske resultater også påvirker nivået av samfunnsansvar (kausaliteten går begge veier), og at studier som er basert på mer subjektive målemetoder som spørreskjemaer, finner en sterkere effekt enn studier som bruker mer objektive tall. Uansett er effekten positiv, og forfatterne konkluderer med at den usikkerheten som til da hadde eksistert, nå var fjernet.
Noen år senere gjorde Margolis og kolleger (2009) en enda mer omfattende metaanalyse. De sammenfatter resultatene fra 214 empiriske studier og finner igjen en positiv sammenheng mellom samfunnsansvar og økonomiske resultater. De kategoriserer effektstørrelsen (r = 0,13), som altså er noe mindre enn effektstørrelsen fra Orlitzky med kolleger sin studie, som moderat, men omtrent like stor som andre tiltak som bedrifter gjør, slik som markedsorientering eller bruk av strategisk planlegging. Interessant nok finner de at sammenhengen er svakere (r = 0,09) i studier publisert de siste ti årene, enn i årene før.
Den siste og mest omfattende metaanalysen kom for et par år siden. Friede og kolleger (2015) gjennomførte en ny metaanalyse av alle empiriske enkeltstudier tidligere inkludert i metaanalyser. Totalt er dette om lag 2 200 ulike studier. De finner igjen en positiv effekt av samfunnsansvar på økonomiske resultater, og effekten er av sammenlignbar størrelse med de tidligere metaanalysene (r = 0,12-0,15).

GODE EMPIRISKE STUDIER FINNER OGSÅ EN POSITIV SAMMENHENG
Metaanalyser kan ikke kompensere for systematiske svakheter ved de empiriske studiene som er inkluderte i analysen (Aguinis mfl. , 2011). Selv om de nevnte metaanalysene stort sett inkluderer enkeltstudier som er publisert i internasjonale, fagfellevurderte tidsskrifter, varierer likevel kvaliteten betydelig. Spesielt er kausalitet en utfordring, da forholdsvis få studier bruker forskningsdesign som på en overbevisende måte kan avdekke kausale sammenhenger. Det er derfor relevant å også se på enkeltstudier med bedre forskningsdesign.
En slik overbevisende studie er nylig gjort av Flammer (2015). Hun ser på effekten av vedtak p�
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt