AddToAny

Er dette et turiststed? Vi dro til Mjøsbygda for å sjekke

De har prøvd tre, fire ganger tidligere og fått blankt avslag hos Fylkesmannen, men de gir seg ikke. Nå har flertallet i kommunestyret i Stange vedtatt at de skal prøve en gang til.
Fylkesmannen i Hedmark kan derfor vente seg en søknad i nærmeste framtid om å godkjenne Tangen og nærområdet ved E6 som turiststed. Motivasjonen er at butikkene skal kunne holde åpent hele uka for å tilfredsstille turistenes behov for å handle.

Stille før feriestormen

HK-Nytt tar turen for å sjekke om det lille stedet med 508 innbyggere er en turistmagnet. Første stopp: Tangenodden camping. Her har de ennå ikke åpnet for sesongen, men Knut, Harry og Terje er i full sving med å snekre ny platting foran Terjes campingvogn. Her ferierer de hvert år, Harry har vært her i hele 33 år, sønnen Terje har vokst opp her og har nå fått sin egen vogn ved siden av far. De har hatt Knut som nabo nesten hele tiden. De tre kan ikke få fullrost stedet. Her har de alt de trenger. Innkjøpene gjør de på Spar, en liten gåtur unna. Men må de handle der på søndager, da?

- Ja, det hadde vært greit om det var åpent. Sånn i tilfelle man har glemt noe, er omkvedet.

Knut, Harry og Terje har tre av de drøyt 100 faste campingvognene her. Tangenodden har i tillegg en rekke plasser for tilreisende med bobiler og telt, de har båtplasser og utleiehytter. Ifølge eieren, Roald Hegglund, har de 25.000 gjestedøgn på campingen i løpet av en sommer. Gjestene kommer fra hele verden. Hegglund skulle gjerne sett at butikken i nabolaget holdt åpent hele uka, så gjestene hans kunne handle det de trenger når de trenger det. Selv har han kun et lite utvalgt av «glemmevarer» til salgs, tannbørster og slikt, og har ingen planer om å utvide.

- Jeg er veldig positiv til at det blir søndagsåpent her, som det er i lignende områder i fylket. Jeg synes det er dårlig service overfor kundene at alt er stengt på søndager, sier Hegglund.

Han er derfor glad for at kommunepolitikerne har vedtatt å søke om at Tangen-området skal bli turiststed.

- Først skulle de jo bare søke for Coop oppe ved E6, men det ville jo vært helt tullete. En gjennomfartsåre er ikke et turiststed, det er vi her inne i sentrum som har turistene boende, sier Roald Hegglund.

Lønnsomt, men bare om sommeren

Butikken de på campingen mener skal holde åpent, er Spar i Tangen sentrum. Vi tar turen dit. Butikksjef og HK-medlem Bente Olsen er i full sving med å stable varer. Hun venter et innrykk av fastboende kunder nå, dagen før nasjonaldagen. Mange er allerede på plass, men ingen er overvettes positive når vi spør om søndagshandel.

- Jeg er ikke for søndagsåpne butikker, alle trenger en fridag. Vi kan jo handle hele uka ellers, sier Randi mens hun pakker varer i posene sine. I dag er Spar-butikken åpen fra 07 til 22 på hverdager og fra 09 til 20 på lørdager. Randi mener det er nok. Gunnar er enig:

- Jeg handler når det er vanlig arbeidsdag. Jeg synes søndagen kan være rolig, sier han.

Butikksjefen er ikke like negativ. Bente Olsen mener det kan være behov for søndagsåpen butikk her, spesielt om sommeren. Da har de mange turister innom, særlig fra Tangenodden camping. Det er også mange hytter i nærområdet. Olsen tror det vil være lønnsomt med søndagsåpent i høysesongen, men ikke året rundt.

Hun tror også det er mulig å komme til enighet med de ansatte om eventuell søndagsjobbing.

- Det er jo ikke snakk om å jobbe hver søndag, heller ikke annenhver. Vi skal bare ha åpent, og har ikke behov for den helt store bemanninga. Det skal først og fremst være et tilbud til turistene som trenger å handle, sier hun.

Butikkmedarbeider Agnes Krohn er ikke fremmed for tanken.

- Hvis det ikke blir jobbing mer enn én søndag i måneden går det greit, sier hun.

Tar det som det kommer

Men først skal altså søknaden fra kommunen sendes og behandles. Bente Olsen vet ikke hva hun skal tro om utfallet.

- Det var jo blankt avslag sist. Jeg har ingen følelse av hvordan det vil gå nå, vi får ta det som det kommer. Det er egentlig ikke noe stort tema for oss, sier hun.

Avslappet er også Anders Bjørnstad som eier og driver denne og åtte andre Spar-butikker i området. Hans stalltips er at Fylkesmannen avslår søknaden igjen, slik de har gjort tre ganger før. Og det er helt greit for Bjørnstad.

- Jeg er egentlig motstander av søndagsåpne butikker, sier han til HK-Nytt.

Bjørnstad er kritisk til at det søkes om turiststatus, særlig for Coop-butikken som ligger rett ved E6.

- Dette er et forsøk på å sprenge loven om helligdagsfred, en lov jeg mener vi skal ha. Får kommunen medhold i søknaden, blir det åpent overalt. Butikker som ligger etter E6 kan da ikke bli definert som turiststed? De kjører jo bare forbi, understreker han.

Tjener pengene fredag og søndag

La oss sjekke. Drøye 3,5 kilometer nordøst for Spar ligger Coop Marked Innlandsporten. Butikken ligger få meter fra motorveien, rett ved en Cirkle K-stasjon og Burger King. Coop har åpent fra klokka 06 til 22 på hverdager. Lørdag og søndag er det mulig å handle her mellom 08 og 22. Butikken har siden åpningen for to år siden hatt en egen avgrenset søndagsbutikk på 100 kvadratmeter, slik loven tillater. Mange bilister stopper her i ulike ærend på vei til hytter og feriedestinasjoner. Ifølge administrerende direktør i Coop Innlandet, Olav Rønningen, kommer 89 prosent av omsetningen i butikken fra gjennomgangstrafikk, turister på farta langs E6.

Men i dag er det få biler parkert utenfor. Onsdag er stille, som alle andre hverdager, opplyser butikksjef Helene Hjelmeland.

- Det er fredager og søndager som er våre beste dager, resten av uka har vi lav omsetning, sier hun.

Hjelmeland skulle gjerne sett at hele butikken var åpen på søndager, så utvalget kunne bli større for kundene. To, tre ansatte er uansett på jobb, og kunne håndtert det uten større bemanning.

Ambivalent

HK-medlem og assisterende butikksjef Rita Gunhildberget er enig med sjefen.

- I utgangspunktet er jeg imot søndagsåpne dagligvarebutikker, men når vi først har det her jeg jobber, så hadde det vært en fordel for både kunder og ansatte at hele butikken hadde vært åpen. Vi ville spart mye tid på å la være å flytte varer inn og ut av Brustadbua to ganger i uka. Det er tungvint som det er i dag, sier hun.

Kunde Hennig, som hører hva vi prater om når han kommer til kassa for å betale, er rungende uenig:

- På søndag skal det være stengt. Basta! Kona jobbet i alle år i dagligvarehandelen. Først stengte de klokka 17, så ble det stadig utvidet, og nå har de åpent halve natta. Det er helt tullete. Ikke øker omsetningen heller, den spres bare på flere dager. Dette kan det da ikke være noen mening i?

Velkommen til gards!

Et steinkast unna Coop og E6 ligger Tangen dyrepark. Her har Erik Nielsen og familien drevet i snart fem år. De overtok en park som var preget av forfall, og har brukt mye tid og mange ressurser på å bygge den opp til å bli et godt hjem for eksotiske dyr og et sted verdt å besøke for turister på gjennomfart. I fjor hadde de rundt 30.000 besøkende mellom mai og september. Nå har Nielsen planer om å utvide med både vikingland, klatrepark og overnattingsmuligheter.

- Om det blir søndagsåpent er det en stor fordel for oss. Det gir bedre tilbud til de som besøker området, men først og fremst håper jeg det vil gi oss trafikk også. Alle som stopper på Innlandsporten vil se skilt til dyreparken. Jeg håper de stikker innom. Alt som er åpent er bra for oss. Vi engasjerer oss ikke så mye i arbeid på søndager, vi jobber uansett, sier han til HK-Nytt.

Image-text:

CAMPINGLIV: Det er ikke butikk på campingplassen, så det er ikke Harry og Terje imot at nærbutikken åpner dørene på søndager.

VIL TILPASSE SEG: Butikksjef Bente Olsen mener det er nok turister i området til å forsvare å holde søndagsåpent. Men bare på sommeren.

KUN PÅ GJENNOMFART?: Skal butikker ved E6 få status som typisk turiststed? Det skal Fylkesmannen i Hedmark ta stilling til.

VINN-VINN: Innehaverne av dyreparken rett ved E6 mener søndagsåpen butikk vil hjelpe dem til å få flere gjester.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

- Ulike dagpengesatser skaper et A- og B-lag av arbeidsløse, sier Liv Åshild Stensholt Gilje, som mistet jobben før koronakrisa. Rødt vil heve dagpengesatsene for alle arbeidsløse, og får støtte fra HK og Fellesforbundet.
HK-Nytt 29.05.2020
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener redusert formuesskatt er et signal om at regjeringen har avlyst dugnaden.
HK-Nytt 29.05.2020
HK krevde korona godkjent som yrkesskade for butikkansatte. Svaret fra arbeidsdepartementet viste seg å være lite verdt.
HK-Nytt 25.05.2020
Tusenvis av permitterte mottar dagpenger fra Nav. Men ikke alle er klar over hvor lenge de har rett til ytelsen.
HK-Nytt 20.05.2020
Det kan bli kamp om ledervervet i Handel og Kontor i Norge. HK region Nord-Norge vil ha 1. nestleder Bjørn Mietinen som leder i stedet for konstituert leder Christopher Beckham.
HK-Nytt 20.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt