AddToAny

Ensom leder

Nesten 50 prosent av ledere rapporterer selv at de er ensomme i rollen. Men du trenger ikke å bli en av dem, sier Einar Wergeland-Jenssen.
At det er en ensom jobb å være - leder, er så mye omtalt at det nærmest har blitt en sannhet, sier organisasjonspsykologen og lederen av AS3 Norge. Han viser til en intervjuundersøkelse av toppledere utført av bladet Kapital i 2020, der halvparten mente i varierende grad at ledelse kan være ensomt.
- Undersøkelsen skilte derimot ikke mellom de ulike måtene en leder kan føle seg ensom på. Og det er et viktig skille, sier han.

To typer ensomhet
Den erfarne organisasjons- og lederutvikleren minner nemlig om at ordet ensomhet i denne sammenheng kan bety to helt forskjellige ting:
? at du føler deg alene om et stort ansvar, eller ? at du føler deg utestengt fra medarbeiderne og avskåret fra kontakt og viktig informasjon - Som leder vil du av og til måtte stå ansvarlig for vanskelige og ubehagelige avgjørelser. Det kan føles tungt. Men det er noe annet enn å være ensom, begynner han og fortsetter:
- Hvis du føler deg utestengt og har lite kontakt med dem du leder, er det derimot alvorlig. Da har folk sluttet å snakke med deg eller forteller bare det de tror at du vil høre. I så fall er det noe du må gjøre noe med.

Selvsensur er alvorlig
Han bruker innslaget om Vladimir Putin i samtale med sine nærmeste rådgivere for å illustrere poenget: En slik avstand til dem du skal lede, gir deg store problemer med å fatte riktige beslutninger.
- Et langt vanligere fenomen er miniversjonen, der ansatte og mellomledere pynter på eller lar være å presentere negative resultater. Også det er alvorlig. Det gjør jo at du ikke får grunnlaget for å ta riktige beslutninger, understreker han.
Denne typen selvsensur har om mulig enda større konsekvenser i dag enn tidligere, mener han.
- De fleste organisasjoner utvikler seg til å bli mer og mer komplekse. Dermed blir de også mer avhengige av et komplekst samspill og bidrag f
Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt