AddToAny

Ensom leder

Nesten 50 prosent av ledere rapporterer selv at de er ensomme i rollen. Men du trenger ikke å bli en av dem, sier Einar Wergeland-Jenssen.
At det er en ensom jobb å være - leder, er så mye omtalt at det nærmest har blitt en sannhet, sier organisasjonspsykologen og lederen av AS3 Norge. Han viser til en intervjuundersøkelse av toppledere utført av bladet Kapital i 2020, der halvparten mente i varierende grad at ledelse kan være ensomt.
- Undersøkelsen skilte derimot ikke mellom de ulike måtene en leder kan føle seg ensom på. Og det er et viktig skille, sier han.

To typer ensomhet
Den erfarne organisasjons- og lederutvikleren minner nemlig om at ordet ensomhet i denne sammenheng kan bety to helt forskjellige ting:
? at du føler deg alene om et stort ansvar, eller ? at du føler deg utestengt fra medarbeiderne og avskåret fra kontakt og viktig informasjon - Som leder vil du av og til måtte stå ansvarlig for vanskelige og ubehagelige avgjørelser. Det kan føles tungt. Men det er noe annet enn å være ensom, begynner han og fortsetter:
- Hvis du føler deg utestengt og har lite kontakt med dem du leder, er det derimot alvorlig. Da har folk sluttet å snakke med deg eller forteller bare det de tror at du vil høre. I så fall er det noe du må gjøre noe med.

Selvsensur er alvorlig
Han bruker innslaget om Vladimir Putin i samtale med sine nærmeste rådgivere for å illustrere poenget: En slik avstand til dem du skal lede, gir deg store problemer med å fatte riktige beslutninger.
- Et langt vanligere fenomen er miniversjonen, der ansatte og mellomledere pynter på eller lar være å presentere negative resultater. Også det er alvorlig. Det gjør jo at du ikke får grunnlaget for å ta riktige beslutninger, understreker han.
Denne typen selvsensur har om mulig enda større konsekvenser i dag enn tidligere, mener han.
- De fleste organisasjoner utvikler seg til å bli mer og mer komplekse. Dermed blir de også mer avhengige av et komplekst samspill og bidrag f
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

For unge akademikere vil pensjonsordningen du får hos arbeidsgiver, bety mye for din endelige pensjon. Sen pensjonering vil selvfølgelig også hjelpe.
Magma 24.08.2022
Det kan være både spennende og utfordrende å flytte til en ny by. Du har en ny bosituasjon, nytt studiested, og på kun kort tid skal du ha skaffet deg et helt nytt nettverk. Kanskje du til og med skal begynne i ny jobb. Studentutvalget gir deg sine beste tips til hvordan komme seg på plass i ny by.
Magma 24.08.2022
Hele 89 % av masterstudentene oppgir å ha fått fast jobb før endt utdanning. Dette er en økning på hele 29 % fra 2020, ifølge studentundersøkelsen 2022. Her er noen av dem.
Magma 24.08.2022
NINA RIIBE Administrerende direktør, Econa Utdannelse: Siviløkonom ved Karlstads universitet - Jeg skulle ønske jeg visste mer om mulighetsrommet - om
Magma 24.08.2022
Må man ha A eller B i alle fag for å få en god jobb etter studiene?
Magma 24.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt