AddToAny

EN TIDSÅND PREGET AV NYPOSITIVISME

EN TIDSÅND PREGET AV NYPOSITIVISME
Etterkrigstidens humanister var mer nypositivistisk enn eksistensfilosofisk orientert.
I en berømt forelesning Sartre holdt rett etter andre verdenskrig hevdet han at eksistensialisme er en form for humanisme. Forelesningen ble utgitt som t skrift i flere land, og dermed ble den gryende organiserte humanismen mer oppmerksom på Sartre enn det den nok ellers ville ha vært.
Likevel fikk ikke eksistensfilosofien noen fremtredende plass i den organiserte humanismen, selv om den med sitt førstepersonsperspektiv helt klart passer inn i et humanistisk livssyn. Der rådde tredjepersonsperspektivet grunnen, ikke bare som en objektiv, naturvitenskapelig fundert måte å se verden på, men også i omtalen av etikk og begrepet frihet. Det ga seg hovedsakelig uttrykk som et forsvar for menneskerettighetene med sitt knippe objektivt forståtte friheter. Slik må det nødvendigvis være når individets frihet skal gjøres juridisk forpliktende for statsmakten og andre.
Hvor viktig denne objektive, juridiske forståelsen av frihet enn er, fanger den ikke inn den subjektive opplevelsen av frihet, som ikke trenger å samsvare med ytre forutsetninger. Sartre hevder for eksempel at en fange kan føle seg fri i en fengselscelle. Det er en sannhet som også uttrykkes i sangen «Din tanke er fri», som norske humanister nærmest har gjort til sin signatursang. For som det hevdes i tredje vers:

Og tvinges vi inn bak jernslåtte dører, da flykter den vind som tankene fører Fordi våre tanker kan rive ned skranker. Og slik vil det alltid bli: Vår tanke er fri!

Som Sartre med flere påpekte, handler menneskelivet mye om friheten til å velge det ene eller det andre, og om ansvaret som følger med denne valgfriheten. Hver og en av oss stilles gang på gang overfor det litt ubehagelige faktum at vi hele tiden må foreta valg, og at disse valgene definerer hvem vi er.
Også teologer ga seg eksistensfilosofien i vold, noe som ikke er så rart med tanke på Søren Kierkegaard og hans protestantiske gudstro. Og i 1956, samme år som det norske Human-Etisk Forbund ble stiftet, utga den danske teologen Knud E. Løgstrup boka Den etiske fordring, der han overraskende nok begrunnet etikken på et dennesidig, ikke-religiøst vis. Boka vakte internasjonal oppsikt, men i Human-Etisk Forbund ignorerte man den fullsten-
Denne teksten er et utdrag fra Morten Fastvolds nye bok, Humanismens idéhistorie. F
Gå til mediet

Flere saker fra Fri tanke

Humanistisk konfirmasjon har gått fra fordømmelse til stort sett å være et helt legitimt ungdomsvalg.
Fri tanke 06.05.2021
Hva skal til for å lære ungdom å mestre sin egen ild? I Bergen har de tatt konfirmantene ut i skogen.
Fri tanke 30.04.2021
Fri tanke 23.04.2021
Hva er det egentlig som skjer i tenåringshjernen?
Fri tanke 23.04.2021
I februar mottok HEF en henvendelse fra sin internasjonale paraplyorganisasjon Humanists International (HI), som fortalte at Covid-19-situasjonen har
Fri tanke 23.04.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt