AddToAny

En sjømann går i land

Hildegunn Blikeng Sørstrand elsket havet, reisene til nye steder og buldrende maskinrom. Men hun vil aldri til sjøs igjen.
Når 30 år gamle Hildegunn Blikeng Sørstrand ser et skip ligge til kai i Kristiansund, tenker hun litt lengselsfullt: - Hva er i maskinrommet? Hvordan ser det ut?
Det stopper der. For er det én ting hun vet veldig godt med seg selv, så er det at hun ikke skal tilbake på sjøen, til et arbeidsmiljø som nesten knakk henne. Et mannsdominert miljø som ikke maktet å akseptere ei jente i maskinen.

HILDEGUNN KNAKK SAMMEN etter to års læretid på tre båter. Hun tok fagbrevet som motormann, men droppet ut av maskiniststudiet på teknisk fagskole. Den unge Hildegunn var på vei til å gi opp arbeidslivet før det hadde startet. Mista troa på seg selv. Mista energi. Sov hele dagen.
Hverdagen bestod av det ene angstanfallet som avløste det neste. Venner mistenkte at hun gikk på dop.
20 år gammel lærte hun at det heter depresjon og sterk sosial angst. Ettervirkning fra en læretid på sjøen, som ble langt fra som forventet.
Da det var som mørkest, åpnet ei dør seg. Den var til et sommervikariat i Kristiansund eiendomsdrift.
- Jeg var langt nede. Trodde ikke lenger at jeg egnet meg til vedlikehold og praktiske ting. Jeg skalv så jeg nesten ikke klarte å prate på jobbintervjuet, men de ville gi meg en sjanse, forteller Sørstrand til Fagbladet.

HØSTEN 2023: 4. SEPTEMBER ankommer Hildegunn kantina. Det er byggdrifternes dag. Hun har selv hatt mer enn én finger med i spillet for å arrangere dagen og gjøre stas på kollegene, som alltid. Nå stusser hun, for her var det mange gjester hun ikke visste om.
Gå til mediet

Flere saker fra Fagbladet

Nyttårsrakettene rekker så vidt å treffe bakken før det settes krisestab og varsles unntakstilstand på Sørlandet. Den skyldige? Snøen.
Fagbladet 20.02.2024
25. mars 1994, EU-debatt på NRK-TV. Det kan godt tenkes at Gro Harlem Brundtland og Thorbjørn Jagland tenkte at man kan komme langt med et smil, men noen ganger så når du bare ikke fram.
Fagbladet 20.02.2024
NORGE I VERDEN
Fagbladet 20.02.2024
Mange samer opplever at de sliter i kontakt med helsevesenet. Med fellesskap, trivsel og kultur- og språkforståelse gjør helsefagarbeider Astrid Nordfjell dørstokkmila litt kortere.
Fagbladet 20.02.2024
Rett over nyttår blusset en litt merkelig debatt opp om foreldre som leverte barna sine i barnehagen selv om de ikke skulle på jobb.
Fagbladet 20.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt