AddToAny

EN BEDRE UTPRØVING AV FILTERBRILLER FOR PERSONER MED LYSØMFINTLIGHET OG NEDSATT SYNSFUNKSJON

EN BEDRE UTPRØVING AV FILTERBRILLER FOR PERSONER MED LYSØMFINTLIGHET OG NEDSATT SYNSFUNKSJON
I perioden 2017 - 2019 har vi på Eikholt ressurssenter for døvblinde gjennomført et prosjekt for å undersøke hvilken effekt filterbriller har for personer med kombinert sansetap.
Poenget med denne artikkelen er å presentere det vi vil kalle et uventet funn i prosjektet. Samtidig vil vi som grunnlag for videre forskning presentere en ny forklaringsmodell som ikke samsvarer med den tradisjonelle forklaringen på hvordan filterbriller skal velges. Dette vil kunne være et betydelig bidrag til optisk synsrehabilitering og reglene for hva NAV anser som filterbriller må kanskje endres. Vi har allerede nå resultater som viser at dagens praksis ikke fanger opp de behovene som brukerne rapporterer. Det viktigste funnet i prosjektet viser at personer med stor grad av lysømfintlighet ofte trenger andre typer filterbriller enn de NAV i dag godkjenner som filterbriller.
I dag er det filterbriller som kutter markert ut det blå lyset, såkalte blueblockere eller kantfiltre som godkjennes. Filterbriller er et hjelpemiddel som mange personer med synsnedsettelse har god nytte av og som NAV etter bestemte regler gir støtte til. Vilkåret er at det ved unormal sterk grad av lysømfintlighet kan gis stønad til filterbriller/filterkontaktlinser (sist endret 01.12.2017). Med filterbriller/filterkontaktlinser forstås løsninger med kantfiltre som i hovedsak blokkerer lys med bølgelengde under 450 nm, dvs. filtre som i hovedsak slipper gjennom lys fra 450 nm og over, og nøytrale gråfilter som blokkerer over 40% av det synlige lyset. Nevnte filterglass kan ha tilleggs-egenskaper som polarisasjon og fotokromatisk effekt.

OM LYS
Det synlige lyset utgjør som kjent bare en liten del av det elektromagnetiske spekteret i lys. Vi beskriver lys som en gruppe stråler av ulike bølgelengder.

Bølgelengdene måles i nanometer (nm). Synlig lys inneholder bølgelengder fra 380 nm til 780 nm.

Lyset som kommer inn i det menneskelige øyet er delt inn i synlig lys, bestående av bølgelengder fra 380 til 780 nm, og usynlig lys, som inkluderer lys i det ultrafiolette spekteret (UV-lys) og det infrarøde spekteret (IR-lys). Den blå komponenten av lyset mellom 380 og 500 nm er også kjent som høyenergi synlig lys (HEV). Spesielt blåfiolette bølgelengder mellom 380 og 440 nm betraktes som potensielt skadelige for enkelte grupper. En del studier viser at enkelte diagnoser progredierer raskere dersom personen utsettes for mye blått lys. (Galzer-Hockstein & Dunaief, 2006; Margrain, Boulton, Marshall & Sliney, 2004).

Det er stor enighet i fagmiljøet om at for mange personer med synsnedsettelse vil en demping eller blokkering av det blå lyset ha flere positive effekter, bremse en progresjon av sykdom og forbedre synskvaliteten (Dykas, 2004; Glazer-Hockstein & Dunaief, 2006). Det lyset som vi skal se i er enten dagslys eller kunstig lys fra lamper og andre lyskilder (f.eks. TV og dataskjermer - som inneholder mye blått lys HEV). Dagslyset endrer karakter i løpet av dagen og i forhold til været. Lys innendørs har helt andre egenskaper som også må kartlegges og kontrolleres. Dette gjør at hverdagen byr på svært varierende lysbetingelser.

BRILLER MED FILTERGLASS
Hovedideen bak bruken av filterglass er at mens vanlige solbriller kun reduserer lysnivået som treffer øyet, regulerer filterglass både lysnivået og virker selektivt på lysets ulike bølgelengder. De best kjente filterglassene til dette formålet er Corning Photochromatic Filters (CPF). De ble utviklet på slutten av 1970-tallet og formet raskt en slags standard for bruk av filtre innen synsrehabiliteringen. CPF-glass filtrerer bort mye av de korte bølgelengdene fra det synlige spekteret, gir et bedre og mer komfortabel
Gå til mediet

Flere saker fra Optikeren

De jobber med alt fra etikk, til kliniske retningslinjer, humanitært arbeid og optikeres kompetanse. I høst samarbeidet de med styret for å gjøre hverandre enda bedre.
Optikeren 18.12.2023
Relevant og nyttig forskning ble presentert på Kongsberg Vision Meeting 2023. Her får du høydepunktene med optikerblikk!
Optikeren 18.12.2023
I høst kom det på plass en samarbeidsavtale mellom Norges Optikerforbund og Akademikerforbundet. Denne avtalen vil bidra til å styrke deg som fagperson og arbeidstaker.
Optikeren 18.12.2023
Norges Optikerforbund har signert en samarbeidsavtale med Akademikerforbundet. Avtalen skal bidra til å ivareta optikere både som fagpersoner og arbeidstakere.
Optikeren 23.10.2023
Studentene fikk møte representanter fra optikerbransjen på Karrieredagen 2023.
Optikeren 23.10.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt