AddToAny

Diskré overhaling

På Tøyen har et ungt geologisk museum reist seg i det gamle. Det ivaretar samtidens, men også fortidens behov.
På under ett år har to av Oslos aller viktigste museer, Munchmuseet og Nasjonalmuseet, lansert hver sin nye bygning - til massiv medieoppmerksomhet og med en samlet pris på atskillige milliarder kroner. Bak gigantene finnes imidlertid rimeligere og i enhver forstand mindre synlige slektninger - og ganske andre måter å løse fornyelsesbehov på: På Tøyen, en bydel som markerte seg i kampen om nytt Munchmuseum, men som interessant nok har forsvunnet enda lenger ut i periferien etter at kunstinstitusjonen som pleide å ligge der, endte i Bjørvika, har 4B Arkitekter gitt bygningen som opprinnelig het Geologisk museum, et nytt ansikt. Etter åtte stengte år gjenåpnet den i mai.
Så hensynsfull og utført med så stor respekt for de opprinnelige løsningene er imidlertid overhalingen de norske fagfolkene har gitt den i samarbeid med sine utstillingsarkitekt-kolleger i det tyske firmaet Atelier Brückner, at å omtale resultatet som nytt egentlig ikke er helt dekkende. Arkitektkontorenes arbeid, som i sommer kommer til syne i syv nye utstillinger, demonstrerer mange av fordelene ved å beholde utgangspunktet heller enn å bygge fra grunnen av. Så er det da også tale om et hus som er fredet.

I det grønne. Geologisk museum er i 2022 for lengst blitt del av den større institusjonen som heter Naturhistorisk museum. Det museet er igjen del av Universitetet i Oslo og er med sine over seks millioner objekter i samlingen det største av sitt slag i Norge. Anlegget ligger naturskjønt til - i selskap med gamle, høye trær - i hovedstadens botaniske hage, som åpnet portene allerede i 1814. Geologisk museum ble, i likhet med sine søsterinstitusjoner Zoologisk museum og Botanisk museum, opprinnelig tegnet av den norske arkitekten Holger Sinding-Larsen (1869-1938). Alle tre er de - i enhver forstand - tunge bygninger som vitner om den ekspansive naturvitenskapens betydning og status. På datidens vis formga Sinding-Larsen i tillegg til selve husene så vel skap som møbler i dem.
Zoologisk museum, som i senere år har hett Robert Colletts hus, stod ferdig i 1900-tallets første tiår og ble åpnet for publikum i 1910. De to andre avdelingene fullførte det storslåtte museumsanlegget i Botanisk hage i løpet av 1910-tallet. Først ferdig av dem var Botanisk museum, som ligger for seg selv et stykke unna de to andre, og som det nå er lang tid siden viste utstillinger og var åpent for publikum.
Bygningen til Geologisk museum, som nå bærer navnet Waldemar C. Brøggers hus, etter den formidable norske vitenskapsmannen og professorpolitikeren, slapp inn sin første gjest i 1920. Det og det tilsvarende avlange zoologimuseet ligger side om side i parken og kan ved første øyekast se like ut. De skulle da også opprinnelig ha vært bygd av samme bergart, men stigende materialpriser gjorde at det ikke ble
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektur N

At den svenske boken Jane Jacobs idéer om människor, städer och ekonomier
Arkitektur N 28.10.2022
Charlottenlund gravlund ble innviet i 2020. Et ni hektar stort område hadde da blitt forvandlet fra jordbruksland til en helt ny og livssynsnøytral gravplass, ca.
Arkitektur N 28.10.2022
Torsteinsen design har gjennom flere år skapt liturgisk inventar som tar troen inn i vår tid.
Arkitektur N 28.10.2022
På landets største gravlund har alle Gravferdsetatens arbeidsoppgaver blitt en øvelse i biologisk mangfold og grønn omstilling.
Arkitektur N 28.10.2022
Hyggelige omgivelser scorer høyt når vi skal spise lunsj, viser en ny undersøkelse. Dette tok AJ Produkter konsekvensen av da de skulle innrede sin nye kantine. Den er blitt riktig pen og innbydende, og svært så representativ.
Arkitektur N 28.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt