AddToAny

DINE PERSONDATA SELGES

DINE PERSONDATA SELGES
Ny, intelligent teknologi gjør mange tjenester bedre og din hverdag enklere. Men for at du skal kunne få stadig flere tjenester tilpasset deg personlig, henter globale aktører som Google, Facebook og finansnæringen ut store mengder data om nettopp deg. Først om ett år kommer loven som gir deg bedre kontroll over dine persondata.
Datatilsynet og Teknologirådet har publisert rapporten Personvern 2017 som gir en god oversikt over de endringene som skjer innen persontilpassing og kunstig intelligens. Rapporten peker også på personvernutfordringene og hvordan den nye loven vil styrke dine rettigheter som forbruker. (Se egen sak: Nye personvernregler. )

STORE ENDRINGER

Kunstig intelligens og sensorteknologi driver frem nye forretningsmodeller i finanssektoren. Tilgangen til data fra blant annet sosiale medier, mobilapplikasjoner, lokasjonsdata og sensorer har ført til et kappløp om å skaffe flest mulig data om kundene for å kunne forutsi deres oppførsel, ønsker og behov. Endringene i finans- og forsikringsbransjen vil påvirke personvernet. Når det nye betalingstjenestedirektivet PSD2 trer i kraft neste år, vil flere aktører få tilgang til våre opplysninger i banken.

Det er tre grunner til at det skjer store endringer i finanssektoren nå. For det første drives utviklingen av at det er blitt lettere å samle inn, lagre og analysere enorme datamengder til sterkt fallende kostnader. For det andre øker forventningene blant forbrukerne til å få rask og enkel tilgang til personbaserte tjenester på smarttelefonen. For det tredje driver regulatoriske endringer frem innovasjon og nye forretningsmodeller blant annet som følge av PSD2. Når det nye PSD2-regelverket trer i kraft i januar 2018, vil bankene miste sitt monopol på våre kontoopplysninger, og nye tjenester for å holde orden på privatøkonomien vil komme. (Se egen PSD2-seksjon i denne utgaven. )

NYE FORSIKRINGSMODELLER

Forsikringsselskapene ønsker å ta en mer sentral rolle i våre liv. I dag har de ikke tett og daglig kontakt med kundene. De har heller ikke detaljerte opplysninger om kundene som de kan bruke til å analysere seg frem til kundenes interesser og behov, slik en matvarekjede med et kundekortprogram har. Dette forandrer seg når forsikringsselskapene tar i bruk sensorteknologi som løpende kan samle inn data om vår atferd. Men ønsker kundene dette?

Bruk av sensorteknolog
Gå til mediet

Flere saker fra Finansfokus

- Vi vil kjempe med alle midler i årets tariffoppgjør for å få gjennomslag for økt kjøpekraft for våre medlemmer. Etter mange magre år med reallønnsnedgang, er det nå arbeidstakernes tur, sier forbundsleder Vigdis Mathisen.
Finansfokus 12.03.2024
«Menneskene har en superkraft. Vi klarer å stå i smerte og ubehag over tid». Det å stå i det og holde ut selv når det er motstand, var ett av hovedbudskapene da John Hammersmark, også kjent som kapteinen i Kompani Lauritzen (KL), holdt foredrag for en fullsatt kinosal i Stavanger. Han vil også at du skal gi deg selv en klapp på skulderen når du takler en utfordring.
Finansfokus 12.03.2024
Vi starter med å skru tiden tilbake til 1995. Televerket endrer navn til Telenor ASA og blir et globalt telekomselskap som etter hvert får en betydelig virksomhet i Asia.
Finansfokus 12.03.2024
If har totalrenovert hovedkontoret på Vækerø i Oslo med et helt bestemt mål: Å fremme samhandling mellom avdelingene. Ansatte forteller at det nå er blitt lettere å spørre hverandre.
Finansfokus 12.03.2024
Mastercard har investert syv milliarder dollar i nettsikkerhet og kunstig intelligens i kampen mot nettkriminalitet de siste årene.
Finansfokus 12.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt