AddToAny

Digital deltakelse og kompetanse

Digital deltakelse og kompetanse
Når regjeringens utredning om kommunale veiledningstjenester skal gjennomføres og følges opp, vil samarbeidstenkningen være svært aktuell. Bibliotekfeltet gis her en god mulighet til å påvirke samarbeidsstrukturene.
Nasjonale myndigheter har lenge pekt på bibliotekene som støttespillere i digitaliseringen av samfunnet. Da Fornyings- og administrasjonsdepartementet la fram St.meld. nr. 17 (2006-2007) Eit informasjonssamfunn for alle, ble nettopp folkebibliotekene framhevet som arenaer for utvikling av befolkningens digitale kompetanse. St.meld. nr. 23 (2008-2009) Bibliotek - Kunnskapsallmenning, møtestad og kulturarena i ei digital tid og St.meld. nr. 19 (20082009) Ei forvaltning for demokrati og fellesskap pekte på det samme. I stortingsmeldingen fra 2012-2013 Digital agenda for Norge slo regjeringen fast at «offentlige arenaer som bibliotek er viktige for opplæring i bruk av digitale verktøy».

Da programmet Digidel 2017 ble offisielt åpnet i juni 2015, var det derfor naturlig at KMD valgte Drammensbiblioteket som sted for markeringen. Kommunal- og moderniseringsministeren pekte på nettopp bibliotekenes oppgave med å veilede i den digitale virkeligheten. Dette ble fulgt opp i Kulturdepartementets nasjonale bibliotekstrategi for perioden 2015-2018, som omhandler statens oppgaver og ansvar for utvikling av folkebibliotekene. Dette dokumentet sier at bibliotekenes veiledningstilbud for grunnleggende digital kompetanse skal styrkes gjennom programmet Digidel 2017.

Det seneste politiske dokumentet som peker på folkebibliotekenes bidrag til digital deltakelse er Meld. St. 27 (2015-2016) Digital agenda for Norge fra april 2016. Her går det fram at regjeringen nå aktivt vil legge til rette for at folkebibliotekene får en sentral rolle i arbeidet med å gi befolkningen et bedre veiledningstilbud i grunnleggende digital kompetanse. I samarbeid med kommunenes interesseorganisasjon KS vil det bli utredet et konsept for et slikt veiledningstilbud, og i denne prosessen vil bibliotekene bli trukket inn.

Hvordan kan folkebibliotekene bidra?

Folkebiblioteket har alltid vært en uformell læringsarena, og det er nettopp som uformelle læringsarenaer folkebibliotekene er viktige innenfor en nasjonal satsing for digital deltakelse og kompetanse.

Bibliotekene skal i følge formålsparagrafen i Lov om folkebibliotek bl.a. fremme opplysning og utdanning gjennom aktiv formidling. Når informasjons- og kunnskapskildene endres fra papirformat til det digitale, hører det til folkebibliotekenes samfunnsoppdrag å lede vei også til de digitale kildene og bidra til at innbyggerne kan bruke dem.

Folkebibliotekene som institusjon har noen aspekter ved seg som gjør dem spesielt egnet til å bidra i en slik sammenheng:

• De finnes i alle kommuner, er åpne for alle og er gratis.

• De har allerede et oppdrag knyttet til opplysning og utdanning.

• Det er et politisk mål å utvikle dem som lokale møteplasser.

• De brukes allerede av Digidel-programmets målgrupper i andre sammenhenger, og det ligger dermed til rette for synergieffekter.Utviklingsarbeid

Nasjonalbiblioteket og ABM-utvikling (Statens senter for arkiv, bibliotek og museum, som hadde ansvaret for nasjonal bibliotekutvikling i perioden 20032010) har støttet en rekke prosjekter der målet har vært å utvikle bibliotekenes bidrag til digital deltakelse og kompetanse. Tabellen nedenfor gir oversikt over noen av de nyeste. Selv om de har hatt samme overordnede målsetting, har de variert mye i tilnærming og størrelse.Eksisterende bibliotektilbud

Av den nasjonale bibliotekstatistikken går det fram at ca. 75 prosent av kommunene gir organisert veiledning i Internett-bruk gjennom biblioteket. Bak dette tallet vil det være store forskjeller. Tilbudet vil trolig variere fra en årlig SeniorSurf-dag til et løpend
Gå til mediet

Flere saker fra Bok og bibliotek

Finalistene til å bli Årets bibliotek er klare! Fire kandidater i øst og vest kan få den gjeve tittelen.
Bok og bibliotek 15.12.2021
Etter Datatilsynets Facebook-exit, vurderer også bibliotekene egen Facebook-bruk.
Bok og bibliotek 26.11.2021
- Sjølve boklova påverkar biblioteka i avgrensa grad. Men ser ein på heile det litterære systemet samla, er sjølvsagt biblioteka viktige, seier Aslak Sira Myhre.
Bok og bibliotek 22.11.2021
Då er valet gjort, og den nye regjeringa er komen i gang. I skrivande stund driv eg og førebur meg til budsjetthøyringar i Stortinget. Budsjetthøyringar som er basert på den avgåtte regjeringa sitt budsjettframlegg.
Bok og bibliotek 20.11.2021
Oppsigelsene ved Arendal bibliotek får ikke bare konsekvenser for vaktplaner, arrangement og medieinnkjøp. De ryster også arbeidsmiljøet.
Bok og bibliotek 20.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt