AddToAny

Dette er krisene som vil prege 2023

Ukraina-krigen får naturlig nok oppmerksomhet og det mobiliseres rekordstore summer for å hjelpe den krigsherjede befolkningen. Samtidig pågår det mange andre kriser i verden hvor de humanitære behovene er store. Her er noen av dem.
Den globale utviklingen kommer også i 2023 til å bli preget av komplekse og langvarige kriser. Klimaendringer fører til flom og tørke. Ettervirkninger av pandemien, ringvirkninger av Ukraina-krigen og langvarige væpnede konflikter er noen viktige grunner til at det i år en flere mennesker enn noen gang som trenger hjelp.

FN anslår at rundt 340 millioner mennesker vil trenge nødhjelp i år og at hjelpeorganisasjonene trenger nærmere 51 milliarder dollar for å dekke de globale behovene. Det er over fem ganger så høyt som for ti år siden. I 2013 var appellen på rundt 8,1 milliarder dollar, og FN anslo at omtrent 81 millioner mennesker hadde behov for humanitær hjelp.

Selv om Norge og andre land stadig gir mer penger til humanitær bistand, øker behovene raskere enn finansieringen.

Ukraina-krigen har vist at det internasjonale samfunnet kan mobilisere enorme ressurser raskt og effektivt når den politiske viljen er til stede. Samtidig har mange andre humanitære kriser havnet i skyggen. En rekke land, blant annet Sverige og Danmark, har flyttet penger fra andre kriser til Ukraina.

Her er ni andre kriser som vil prege 2023:

1. Haiti: Gjengvold og politisk ustabilitet

Etter drapet på president Jovenel Moise i 2021 har situasjonen på Haiti gått fra vondt til verre. Landet er blitt mer politisk ustabilt, og tungt bevæpnede, kriminelle gjenger styrer store deler av hovedstaden Port-au-Prince. Det er mangel på basisvarer og drivstoff. og prisøkningen gjør det stadig vanskeligere for folk å ha råd til å kjøpe mat. Ødeleggelsene etter jordskjelvet i 2021 er fortsatt store. FN anslår at 4,7 millioner mennesker, rundt halvparten av befolkningen, har usikker tilgang til mat. Rundt 2,2 millioner barn er avhengige av humanitær hjelp.

Hva kan man forvente i 2023?

De kriminelle gjengene vil fortsette å skape store problemer for både befolkningen og hjelpearbeidet. Fungerende president Ariel Henry sin appell for at internasjonale styrker skal komme inn for å sikre humanitære organisasjoner skikkelig tilgang, blir neppe oppfylt.

45 prosent av FNs appell på 373 millioner dollar ble finansiert i fjor.

Haiti - et gjengdiktatur

2. Syria: Et ødelagt land

Mer enn en tiår med krig har rasert Syrias økonomi og ødelagt landets tidligere gode helsesystem. Landet har falt 42 plasser på FNs Human Development Index, som FN bruker til �

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

Rundt to milliarder mennesker, eller 26 prosent av befolkningen, mangler tilgang på trygt drikkevann og 3,6 milliarder, om lag 46 prosent av verdens befolkning, mangler tilgang til fungerende sanitærtjenester,
Panorama Nyheter 22.03.2023
Parlamentet i Uganda har vedtatt et kontroversielt lovforslag mot LHBTQ+ som vil gjøre at homoseksuelle handlinger kan straffes med døden.
Panorama Nyheter 22.03.2023
To militære kilder forteller om sammenstøtet til nyhetsbyrået AFP. Kampene fant sted i provinsen Maarib.
Panorama Nyheter 22.03.2023
En kilde i helsedepartementet i Kabul opplyser at fire mennesker er døde i Afghanistan, et høyere tall enn det som tidligere er oppgitt. I tillegg er 50 skadd.
Panorama Nyheter 22.03.2023
I slutten av januar landet et amerikansk helikopter i det nordlige Somalia. Tungt bevæpnede Navy SEAL-soldater hoppet ut og beveget seg raskt inn i et fjellområde på jakt etter Bilal al-Sudani, en av lederne for Den islamske stat i Somalia.
Panorama Nyheter 22.03.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt