- Mange er ikke klar over at de moderne begrepene resirkulering og bærekraft egentlig innebærer å ta vare på avfallet vårt og utnytte det som nye råvarer, sier Frode Karlsen.
Norsk Gjenvinning-konsernet omsetter for fire milliarder kroner og har 1200 ansatte. 200 av disse jobber i Region Øst, som har sin hovedaktivitet på Alnabru i Oslo. De har medarbeidere med bakgrunn fra 21 nasjoner. Det er med andre ord en flerkulturell arbeidsplass.
- Hvordan ser arbeidsmarkedet i gjenvinningsbransjen ut? - I Oslo har vi 5.000 oppdrag i døgnet, og vi driver dermed en kompleks aktivitet som krever kvalitet i alle ledd. Vi opplever at det er relativt enkelt å få tak i folk, men vanskeligere å få tak i folk som er motiverte og faglig dyktige til jobben. I dagens arbeidsmarked er det lettest å rekruttere til administrative stillinger innen logistikk og kundebehandling, mens dyktige sjåfører og fagspesialister er mer krevende. Vi merker imidlertid at både bransjen generelt og Norsk Gjenvinning spesielt oppfattes som et attraktivt sted å jobbe. Det er mange som søker seg til oss fordi de liker det vi står for, de ønsker å bidra til et bedre miljø og å gjøre en samfunnsnyttig oppgave.
- Ansetter Norsk Gjenvinning voksne over 50 år? - Ja, vi er opptatt av mangfold og tror kvalitet og arbeidsmiljø blir bedre av å kombinere medarbeidere med ulik alder, erfaring, kompetanse, etnisk bakgrunn, kjønn og så videre. Det viktige er ikke alderen, men de rette kvalifikasjoner for stillingen. I mange stillinger opplever jeg at godt voksne medarbeidere skaper god stabilitet og kvalitet i leveranser. Det er en klar fordel å ha medarbeidere som planlegger å bli værende i en stilling over tid. En god miks av unge og eldre er min erfaring at funker bra.
- Det er også viktig å ha et godt arbeidsmiljø, se og ta vare på folk. Gjør du det, kan du ha stabil og god arbeidskraft som blir hos selskapet i mange år. Aldersgrensen i Norsk Gjenvinning er 70 år og de fleste avdelingene har en AFP-ordning. Kun for tilfeller hvor en medarbeider har spesiell kompetanse som vi har behov for i en periode videre, kan vi gjøre unntak. Vi har alltid hatt en konstruktiv og tett dialog med tillitsvalgte om aldersgrenser og ivaretakelse av seniorer i selskapet.
- Hva teller mest når dere skal ansette en ny medarbeider? - Gode holdninger og etterlevelse av Norsk Gjenvinnings verdier er det første vi ser etter. Mange ferdigheter i arbeidet kan læres, men holdninger og tilpasning til selskapets kultur handler om hvem du er. Videre er god beherskelse av norsk språk en viktig forutsetning for sikkerhet og produktivitet på arbeidsplassen, samt god kulturforståelse og tilpasningsdyktighet. Den enkelte medarbeider må forstå hva sikkerhet er og kunne ta vare på seg selv. Det er livsfarlig med dem som sier «ja sjef» og ikke tør å si fra om kritikkverdige forhold. Derfor vektlegger vi betydningen av åpenhet og at vi gir tilbakemelding alle veier. Vi ønsker å vite om uhell og nesten-uhell og om forhold som kan forbedres, men i flere kulturer er dette ikke vanlig. Vi jobber derfor mye med å sikre tillit til at slike tilbakemeldinger til ledelsen er ønskelig.
- Hvor gode er dere i Norsk Gjenvinning på kompetanseutvikling? - Vi jobber mye med forbedrings- og utviklingsarbeid, og å sikre at alle kjenner til våre målsettinger og sin oppgave knyttet til disse målene. De siste årenes fokus på utvikling og involvering ser vi at har gitt avkastning. Forrige uke hadde vi fire medarbeidere som tok fagbrev, og vi har også vektlagt opplæring i norsk, ledelse, digitale løsninger, kundebehandling og så videre. Vi er imidlertid ikke på noen måte i havn. Tilbudet kan absolutt styrke seg, og bli mer systematisk. I dette arbeidet samarbeider vi blant annet. med tillitsvalgte og Kuben kompetansesenter.
- Norsk Gjenvinning fikk nylig en pris for arbeid med delmål 2 i IA-avtalen. Jobber dere like aktivt med delmål 3 om å forlenge yrkesaktiviteten blant de ansatte? Tidligere i år hedret NHO Norsk Gjenvinning, Region Øst med "Ringer i vannet"-prisen. Ringer i vannet er NHOs satsing på rekruttering og inkludering i medlemsbedriftene. I løpet av fire års samarbeid har Norsk Gjenvinning vist gode resultater på delmål 2 i IA-avtalen og 12 personer har fått en ny sjanse i arbeidslivet.
- Det handler om å satse på personer som har falt utenfor. De må ha lagt fortiden bak seg og være ærlige. De vi lykkes med, ender opp som lojale og hardt arbeidende ansatte. De er viktige kulturbærere i avdelingen, som positivt bidrar til virksomheten. Det er mange uslepne diamanter som nå har fått ansvar og tillit i vår virksomhet. Vi ser på dette som et godt tiltak innen samfunnsansvar, samtidig som at Norsk Gjenvinning får dyktige og dedikerte medarbeidere. En vinn-vinn situasjon, med andre ord.
- Vi jobber også en del med rotasjon og tilrettelegging for ansatte som merker slitasje etter mange år i et fysisk tungt yrke. Men nettopp fordi det kan være belastende med et langt yrkesliv i gjenvinningsbransjen, er det også mange medarbeidere som benytter seg av muligheten til tidligpensjon gjennom AFP. Vi har likevel høy gjennomsnittsansiennitet i selskapet, så de fleste opplever dette som en god arbeidsplass å være - også når man kommer opp i høyere alder.