AddToAny

DET VIKTIGE LYSET

Årets tema var lys og syn i et folkehelseperspektiv. Det er viktig å ha søkelys på lys og øyehelse, og hvordan dette kan bidra til å fremme en bærekraftig utvikling. Her kommer en liten smakebit fra dag 1 og dag 3 av KVM.
ELDRE, GATELYS OG BILKJØRING
Hvor mange har ikke hørt eldre bekjente eller familiemedlemmer si: «Nei, vi får kjøre før det blir for mørkt». Etter å ha vært på forelesning med Wout von Bommel fra Nederland, er jeg egentlig glad for at mange sier og gjør dette!
Mye gatelys blender mye selv om dette er i tråd med standarden, men standarden for veibelysning er ikke god. Det er ikke nok å bare snakke om lysmengde, men også komfort ved kjøring og lysforhold. Det er like viktig å ha en jevn belysning. Gatelys gir lysspredning i cornea, linsa og retina. Dette oppleves som et slør i øyet. Denne lysspredningen øker med økende alder. Det er mellom 28-34 % av lyset som treffer retina hos en på 65 år, sammenliknet med en på 25 år. Dette medfører igjen at eldre personer detekterer objekter senere enn yngre bilførere. Mange får en lengre reaksjonstid og bør avpasse farten i forhold til dette.
Ved å operere katarakt på et tidligere tidspunkt, kan dette bedret situasjonen. Katarakt vil ha en direkte innvirkning på detektering av objekter i mørket. Det er derfor ikke bare en reduksjon i visus som bør indikere når en katarakt
Gå til mediet

Flere saker fra Optikeren

De jobber med alt fra etikk, til kliniske retningslinjer, humanitært arbeid og optikeres kompetanse. I høst samarbeidet de med styret for å gjøre hverandre enda bedre.
Optikeren 18.12.2023
Relevant og nyttig forskning ble presentert på Kongsberg Vision Meeting 2023. Her får du høydepunktene med optikerblikk!
Optikeren 18.12.2023
I høst kom det på plass en samarbeidsavtale mellom Norges Optikerforbund og Akademikerforbundet. Denne avtalen vil bidra til å styrke deg som fagperson og arbeidstaker.
Optikeren 18.12.2023
Norges Optikerforbund har signert en samarbeidsavtale med Akademikerforbundet. Avtalen skal bidra til å ivareta optikere både som fagpersoner og arbeidstakere.
Optikeren 23.10.2023
Studentene fikk møte representanter fra optikerbransjen på Karrieredagen 2023.
Optikeren 23.10.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt