AddToAny

- Det lønner seg ikke å gå til sak

- Det lønner seg ikke å gå til sak
Å tape en mindre, sivil sak i Borgarting lagmannsrett kostet i 2015 den tapende part mellom 300.000 og 700.000 kroner i motpartens og egne sakskostnader, viser en gjennomgang.
I åtte av ti sivile saker kom lagmannsretten til samme konklusjon som tingretten.

Dette kommer frem i en undersøkelse av 117 sivile dommer avsagt i 2015 av Borgarting lagmannsrett, foretatt av Ruth Anker Høyer. Hun er tidligere tingrettsdommer, nå ekstraordinær lagdommer i Borgarting lagmannsrett, og gjorde undersøkelsen fordi hun synes det er hjerteskjærende å se vanlige mennesker med vanlige tvister sette sin privatøkonomi på spill ved å bli involvert i en rettssak.

Av de 117 sakene tok 43 saker (37 prosent) én rettsdag, og 74 saker (63 prosent) to rettsdager. I 25 av sakene (21 prosent) ble det ikke idømt sakskostnader for verken tingrett eller lagmannsrett.

I sin opptelling har Høyer ikke tatt med saker der en eller begge parter har fri sakførsel, eller saker der stat eller kommune er part.

- Det som fremgår av undersøkelsen, er at av ankede saker, er det bare tyve prosent som får et annet resultat enn i tingretten. Jeg tror dette er viktig informasjon f
Gå til mediet

Flere saker fra Advokatbladet

Merete Nygaard mener Norge bør se til USA og etablere sandkasse-prosjekter for å utforske hvilke teknologiske løsninger som funker i det juridiske markedet.
Advokatbladet 09.08.2022
Beløpet i grenseland mellom ubetinget og betinget fengsel, mener retten.
Advokatbladet 08.08.2022
Selv satt han i Sverige på hjemmekontor i drøye halvannet år og jobbet opp mot norske klienter og domstoler. Men YA-toppen liker seg best på kontoret, og tror at firmaer som ikke tilbyr fleksibilitet vil tape på sikt.
Advokatbladet 08.08.2022
Endringen trådte i kraft 1. august. I den oppdaterte advokatveilederens punkt 9.3 om faktiske utdrag i straffesaker heter det at det er den ankende part som har ansvaret for å utarbeide det faktiske utdraget.
Advokatbladet 08.08.2022
Det nærmer seg 35 år siden ferieloven ble vedtatt. Partner i advokatfirmaet Ræder, Ragnhild Nakling, er en av dem som mener det er på tide å gjennomgå loven i lys av rettsutviklingen på EU- og EØS-området.
Advokatbladet 08.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt