AddToAny

- Det lønner seg ikke å gå til sak

- Det lønner seg ikke å gå til sak
Å tape en mindre, sivil sak i Borgarting lagmannsrett kostet i 2015 den tapende part mellom 300.000 og 700.000 kroner i motpartens og egne sakskostnader, viser en gjennomgang.
I åtte av ti sivile saker kom lagmannsretten til samme konklusjon som tingretten.

Dette kommer frem i en undersøkelse av 117 sivile dommer avsagt i 2015 av Borgarting lagmannsrett, foretatt av Ruth Anker Høyer. Hun er tidligere tingrettsdommer, nå ekstraordinær lagdommer i Borgarting lagmannsrett, og gjorde undersøkelsen fordi hun synes det er hjerteskjærende å se vanlige mennesker med vanlige tvister sette sin privatøkonomi på spill ved å bli involvert i en rettssak.

Av de 117 sakene tok 43 saker (37 prosent) én rettsdag, og 74 saker (63 prosent) to rettsdager. I 25 av sakene (21 prosent) ble det ikke idømt sakskostnader for verken tingrett eller lagmannsrett.

I sin opptelling har Høyer ikke tatt med saker der en eller begge parter har fri sakførsel, eller saker der stat eller kommune er part.

- Det som fremgår av undersøkelsen, er at av ankede saker, er det bare tyve prosent som får et annet resultat enn i tingretten. Jeg tror dette er viktig informasjon f
Gå til mediet

Flere saker fra Advokatbladet

«Det legges i forholdsmessighetsvurderingen også vekt på at det på grunn av advokataksjonen foreløpig er uklart når hovedsaken kan berammes i Høyesterett», heter det i Frostating lagmannsretts kjennelse.
Advokatbladet 21.01.2022
Som advokat har Arne Meltvedt (86) prosedert over tusen saker for Høyesterett, og han er kjent for sine retoriske evner og glimrende prosedyrer. Her kan du lese hans beste råd.
Advokatbladet 21.01.2022
- Det fine ved å være tidlig ute med å sikre etterlevelse av åpenhetsloven er at gode systemer minsker risikoen for at bedriften eksponeres for foretaksstraff, sier partner Halvard Helle i Schjødt. Han har fem råd på veien.
Advokatbladet 20.01.2022
- Foreløpig har vi ikke fått noen tilbakemelding som gjør at det er noen umiddelbar utsikt til at vår aksjon kan avblåses, sier Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas.
Advokatbladet 19.01.2022
- Den handler ikke om taushet, men om åpenhet. Og den handler ikke om advokaten, men om klientens rett til fortrolig rådgivning, sa Merete Smith.
Advokatbladet 18.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt