AddToAny

Det er utrolig hva man kan lære om barnas lek, om man bare er tilstede der den finner sted

Visste du at barn kan være postkasser? Det er utrolig hva man kan lære om barnas lek, om man bare er til stede der den finner sted.
I min jobb hender det jeg blir stilt spørsmål om hvorfor barn «bare leker» i norske barnehager. Ofte er det ikke rom for å svare på spørsmålet, fordi den som har stilt det er for opptatt med å fortelle meg at det er for mye frilek i barnehagen. «Her har dere noe å lære av andre land», er det noen som hevder. Jeg betviler ikke at vi har noe å lære av andre land, men er det én ting jeg er skikkelig stolt av ved den norske barnehagen, så er det at leken er en del av formålet. Men formålet forplikter.

På postkontoret

I det lyseblå rommet på rød avdeling i Grantoppen foregår en lek som er i ferd med å bli magisk. Det var Tiril som begynte. Hun tok en av de gule lappene og prøvde å mate Noah med den. Noah gapte og alle lo.

- Jeg også! sa Ingrid.

- Også meg! sa Kristian.

Tiril, som nesten ikke kan stå, konsentrerer seg. Hun tar en gul lapp, bretter den i to, og putter den i munnen på Ingrid. Så tar hun en lapp til, bretter den i to, og putter den i munnen på Kristian. De ler så de hikster.

Det tar i døra og inn kommer Beate.

- Nei, hva er det dere driver med?

Ungene stivner.

Beate holder hånda foran munnen til Noah.

- Spytt ut! sier hun strengt.

Tiril ser i gulvet.

- Det er IKKE lov å putte papir i munnen på de andre barna, Tiril. Forstått?

Tiril svarer ikke,

Les mer

Flere saker fra Første steg

Heidi Hetland har fått mange positive tilbakemeldinger på at hun sto fram og fortalte at hun har slitt psykisk etter gisselsaken i Hjelmeland.
Første steg 11.12.2019
Hva tenker dere om at sykefraværet i barnehagen er blant toppen av alle yrkesgrupper i Norge? Hva kan gjøres for å forbedre denne situasjonen? Her er et par av svarene Lars Viktor fikk:
Første steg 11.12.2019
Hver morgen blir Xingrui Qian og de 610 andre kinesiske barna undersøkt av en sykepleier for å sjekke at de er friske nok til å gå i barnehagen.
Første steg 11.12.2019
Barnehagelærer Karla Klippel i Australia gjør alt fra å vaske do til å lære barna empati gjennom kaniner.
Første steg 11.12.2019
En bok som gir både teoretisk og praktisk pedagogisk innsikt i hvordan barnehage og skole kan inkludere barna, og hva det betyr for dem. Barn med nedsatt hørsel
Første steg 11.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt