AddToAny

Det er enighet i statsoppgjøret. Og Unio og Akademikerne har fått en felles tariffavtale.

Partene i statsoppgjøret er enige om årets lønnsoppgjør - over et halvt døgn på overtid. Unio har nå fått en historisk avtale med Akademikerne.
Partene i statsoppgjøret er enige om årets lønnsoppgjør - over et halvt døgn på overtid. Streiken er avverget.

Rammen for årets lønnsoppgjør endte på 3,84 prosent, noe over frontfagsrammen på 3,7 prosent. Det er det samme som i kommunesektoren.

Dessuten er hovedsammenslutningene Unio, som Forskerforbundet er en del av, og Akademikerne fått en ny, felles hovedtariffavtale i staten. Avtalen er historisk, det er første gang de to har felles avtale. Det innebærer at Unio har vraket LO og YS som tariffpartnere.

Får den største tariffavtalen i staten

Unio og Akademikernes avtale blir den største avtalen i statlig sektor, og vil omfatte om lag 75.000 statsansatte.

- Vi er glade for å ha landet en ny avtale. Vi har hatt et godt og konstruktivt samarbeid med Akademikerne under forhandlingene og meklingen, og gleder oss til å fortsette det samarbeidet ute i virksomhetene, sier Unio stats forhandlingsleder Guro Lind, som også er leder av Forskerforbundet, i en pressemelding.

- Målet har hele tiden vært å sikre bedre lønnsutvikling for utdanningsgruppene i staten, og en ny avtale er et viktig skritt på veien. Ikke minst vil avtalen sikre Unio større handlefrihet over lønnsmassen til våre medlemmer, fortsetter hun.

IAvtalen innebærer en økonomisk ramme på 3,84 prosent. Dette innebærer at 2,46 prosent fordeles i sin helhet til virksomhetene og blir gjenstand for lokale, kollektive forhandlinger med virkning fra 1. mai i år.

Ikke ukontroversielt med ny partner

Det er ikke ukontroversielt å samarbeide med Akademikerne. Forskerforbundet var tidligere medlem av Akademikerne, men brøt med dem på grunn av uenighet om lønnspolitikken.

Kritikere har innvendt at man ved å fordele alt lokalt ikke sikrer alle medlemmer lønnsøkning, og hevder det på sikt vil føre til lønnsforskjeller. Og dessuten at man i praksis frasier seg streikerett, siden du bare streike når de overordnede lønnsrammene blir fastsatt.

Hos Akademikerne har det imidlertid vært vanlig at det forhandles frem generelle tillegg ved den enkelte arbeidsplass. Og som Forskerforum har vist, ble det gitt større generelle tillegg hos Akademikerne enn hos Unio ved de største universitetene i fjor.

- Har jobbet hardt for å oppgjøret over frontfagsrammen

Guro Lind er fornøyd med at de klarte å få til mer enn frontfagsrammen, altså rammen for konkurranseutsatt industri.

- Vi har jobbet hardt for å få oppgjøret i staten over frontfagsrammen, og er glad for dette gjennomslaget. De statsansatte har de siste oppgjørene hatt en lønnsutvikling godt under de ansatte i privat sektor. Derfor var det avgjørende for oss å markere et brudd med denne utviklingen i år. Selv om dette oppgjøret ikke tar igjen hele lønnsgapet som har bygget seg opp, er det alt i alt et positivt resultat for ansatte i staten, sier Guro Elisabeth Lind i pressemeldingen.

Resultatet skal på uravstemning blant Unios medlemmer i staten.

Extra-info:

Fakta Tall fra avtalen:

Den økonomiske rammen er på totalt 3,84 prosent. Overhenget er beregnet til 1,7 prosent. Overheng er den prosentvise beregningen som beskriver hvor mye lønnsnivået ved utløpet av et år ligger over gjennomsnittsnivået for hele året. Lønnsglidningen er beregnet til 0,4 prosent. Lønnsglidning betyr den lønnsveksten man får som ikke er avtalt i de sentrale lønnsforhandlingene. 0,1 prosent er satt av til fellesbestemmelser. Den disponible rammen er på 1,64 prosent, og avsetningene til lokale forhandlinger blir på 2,46 prosent per 1. mai 2022.

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Partiet ber regjeringen opprettholde finansieringen til Senter for ekstremismeforskning.
Forskerforum 02.06.2023
Det er ikke sikkert det gir mening med åpent kontorlandskap for forskere, sier stipendiat i arbeidspsykologi, Randi Hovden Borge.
Forskerforum 02.06.2023
Nytt kunnskapssenter er hovedtiltaket i rapporten om fornorskningen av samer, kvener og skogfinner.
Forskerforum 01.06.2023
Loven gir ikke mulighet til å vurdere om utenlandske forskere har vært uredelige i sin forskning før de kom til Norge.
Forskerforum 01.06.2023
Temporary employment, long working hours, special issues running out of control and climate action.
Forskerforum 01.06.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt