NNN-arbeideren
28.08.2025
Havren kom til Norge som ugress - og ble lenge behandlet deretter. Men møllerne i Moss vet bedre. En kunnskap de har videreforedlet i over hundre år.
«Jeg er havren, jeg har bjeller på» har vi nynnet oss gjennom barndommen, med varierende hell.
Men den danske (ja, den er dansk) hyllestsangen til denne værharde kornsorten har sin motpol i norsk litteratur.
For i diktsamlingen der Aasmund Olavsson Vinje skryter av fjelltoppene i Rondane, får den barske havren gjennomgå.
«Det var Havregraut av det rette Slaget, det. Saadirne stodo med Piggar nett som Busti paa ein Griserygg, og svart var han som Ostegraut.»
BEDRE PRODUKT
Men nå fikk jo Vinje, som for rundt landet på midten av 1800-tallet, aldri smakt dagens nøye prosesserte havregryn. Den er nemlig varmet opp til nesten hunder grader i løpet av prosessen. Dermed harskner ikke fettet.
Lar NNN-arbeideren seg forklare av Jan Erik Sagbakken operatør på Lantmännens mølle i Moss.
Her produseres den klassiske Axa Bjørn-posen. I mengder. Året rundt.
- Først rens
Les opprinnelig artikkelMen den danske (ja, den er dansk) hyllestsangen til denne værharde kornsorten har sin motpol i norsk litteratur.
For i diktsamlingen der Aasmund Olavsson Vinje skryter av fjelltoppene i Rondane, får den barske havren gjennomgå.
«Det var Havregraut av det rette Slaget, det. Saadirne stodo med Piggar nett som Busti paa ein Griserygg, og svart var han som Ostegraut.»
BEDRE PRODUKT
Men nå fikk jo Vinje, som for rundt landet på midten av 1800-tallet, aldri smakt dagens nøye prosesserte havregryn. Den er nemlig varmet opp til nesten hunder grader i løpet av prosessen. Dermed harskner ikke fettet.
Lar NNN-arbeideren seg forklare av Jan Erik Sagbakken operatør på Lantmännens mølle i Moss.
Her produseres den klassiske Axa Bjørn-posen. I mengder. Året rundt.
- Først rens


































































































