AddToAny

- Den vestlige modellen fungerer ikke

Ofte fungerer ikke den vestlige, resultatorienterte modellen i bistandsprosjekter som handler om kultur. Det viser forskning som har tatt for seg tre UD-finansierte kulturprosjekter i Palestina, India og Sri Lanka.
Kunst og musikk har vært flittig brukt som verktøy i norsk utenrikspolitikk og bistandsarbeid siden 1990-årene.

Tanken er at kultur skal kunne endre verden.

- Historisk sett har bistand bestått i at eksperter i nord skal lære bort til dem som ikke kan så mye i sør. Mye av systemet er tuftet på hierarkier og kolonial bagasje. Selv om man har forsøkt å ta dette opp, ligger det rester av det dypt nede, fordi Vesten sitter med pengemakten og definerer hvordan prosjektene legges opp, sier Solveig Korum til Bistandsaktuelt.

Korum er seniorrådgiver i Avdeling for forskning og utvikling hos Kulturtanken i Oslo. Kulturtanken overtok etter Rikskonsertene og er en statlig fagetat for kunst og kultur til barn og unge, som ivaretar det nasjonale ansvaret for Den kulturelle skolesekken.

Hun har tatt doktorgrad i bruk av musikk som verktøy i norsk utenriks- og bistandspolitikk ved Universitetet i Agder. Der så hun på hvordan Rikskonsertene har bidratt til å bygge opp musikalske infrastrukturer i ulike utviklingsland. Korum forsket særlig på tre langsiktige, UD-finansierte prosjekter mellom 2000 og 2018 i Palestina, India og Sri Lanka.

Da hun startet forskningsarbeidet i 2016, var hun omgitt av kulturarbeidere som var frustrert over at Solberg-regjeringen skar ned på støtten til kulturbistand i lav- og mellominntektsland. De så at nettverk man hadde bygd opp, gikk i oppløsning og at arbeid og verdifull kunnskap gikk tapt.

- Utenriksdepartementet syntes tydeligvis ikke lenger det arbeidet som ble drevet, var så verdifullt som aktørene selv hevdet. Jeg ønsket å gå inn i dette og se med et bistandskritisk blikk på hva dette arbeidet faktisk hadde betydd for å bygge en sterk kultursektor i land i sør, og hva man eventuelt kunne gjøre annerledes for å bidra til utvikling, sier Solveig Korum.

- Partnerne i sør må ha definisjonsmakten

Kultur kan bidra til endring og en ønsket utvikling, med utgangspunkt i endringsbehov definert av partnere i utviklingsland, mener Korum. Men fo

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

I det kriserammede Mali har økonomiske sanksjoner fra den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS rammet hardt det siste halvåret. Men nå øyner Malis innbyggere håp etter at sanksjonene ble løftet søndag kveld.
Bistandsaktuelt 05.07.2022
Demonstranter har fylt gatene i Khartoum med krav om overgang til sivilt styre i månedsvis. Mandag kan de ha lyktes. Militæret trekker seg tilbake, og det åpner et mulighetsvindu for overgangen til sivilt styre.
Bistandsaktuelt 05.07.2022
Flere afrikanske land ber rike land om å dele på den begrensede forsyningen av koppevaksiner, slik at de klarer å håndtere utbruddet av apekopper.
Bistandsaktuelt 04.07.2022
Debatten raser i USA etter den omstridte høyesterettsdommen som innskrenket kvinners rett til selvbestemt abort i mange delstater. I det historisk konservative Latin-Amerika kan abort nå bli en grunnlovsfestet rettighet i Chile.
Bistandsaktuelt 04.07.2022
Denguefeber er den virussykdommen i verden som sprer seg raskest. Rundt 390 millioner mennesker blir smittet hvert år. Titusener dør. I en av Rio de Janeiros favelaer jobber VitÃ3ria Laís de Souza Gomes for å bekjempe sykdommen.
Bistandsaktuelt 04.07.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt