AddToAny

Den høye strykprosenten blant privatister

Høsten 2019 var det tre til åtte prosent som strøk på de teoretiske eksamenene på VG3 av fotterapiutdanningen. Tilsvarende tall for VG2 samme høst var 20 til 40 prosent. Høsten og våren 2021 var tallet i noen tilfeller på over 50 prosent, samtidig gikk langt flere opp i faget.
Som en oppfølging på appellen fra «fortvilte fotterapistudenter» i forrige nummer, telefoner til forbundet og tidligere artikler om den høye strykprosenten på teorien hos privatister, har Fotterapeuten tatt kontakt med Utdanningsdirektoratet og Viken fylkeskommune, for å stille dem noen spørsmål om det praktiske rundt privatisteksamen. Vi har også fått en statistikk over strykprosenten i de teoretiske fagene for årene 2019-2021.
På de neste sidene følger svarene vi har fått, samt statistikken over strykprosenten og karaktersnittet for Viken fylkeskommune. Fotterapeutforbundet vil fortsette å ha fokus på saken, og håper situasjonen på sikt vil bedres for de som ønsker seg inn i yrket.

Svar fra Utdanningsdirektoratet:
Det første spørsmålet er besvart av Per Kristian Larsen-Evjen, avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet - og er gitt ut ifra perspektivet til sentralt gitt skriftlig eksamen.
Siden fotterapi har lokalt gitt eksamen med lokal sensur, der oppgavene utarbeides og sensureres lokalt, er alle de øvrige spørsmålene besvart av Viken fylkeskommune, hvor mange av utdanningstilbyderne holder til og en stor del av privatistene går opp til eksamen.

Hva er den største forskjellen på å ta et fag på en offentlig videregående skole kontra å gå opp som privatist - både med tanke på undervisningen og eksamen?
- Privatister har ikke undervisning, med mindre de selv melder seg opp hos private tilbydere av faget. Eksamen er lik, uavhengig om det er en elev eller privatist som tar eksamen. Men i noen fag blir elever bare vurdert med standpunktkarakter, mens privatister i stedet blir vurdert med eksamenskarakter.
- Den største forskjellen på en elev og en privatist er oppfølgingen kandidaten får. En elev får oppfølging av skolen sin, mens en privatist selv må melde seg opp og forberede seg til eksamen på egenhånd. Det er fylkeskommunen s
Gå til mediet

Flere saker fra Fotterapeuten

Etter et dypdykk i Fotterapeutforbundets historie, dukker det opp en sang fra tiden da forbundet het Norske Fotterapeuters Forbund (NFF), derfor kalt NFF-sangen. Nå kan den jo omdøpes til FTF-sangen. Melodien går på den kjente OL-floka fra OL på Lillehammer i 1994.
Fotterapeuten 15.06.2022
Fagkongressen 2022 finner sted på Thon Hotell Oslo Airport 16.-18. september! Da skal vi også feire Fotterapeutforbundets 70 årsjubileum!
Fotterapeuten 15.06.2022
Thorsen Biovital AS har tatt inn et nytt produkt fra Kerasan. Kerasan Cream Gel er ideell til intensiv punkt-behandling av ekstrem hard hud, nedgrodde negler og ved mykgjøring av neglefalsen.
Fotterapeuten 15.06.2022
Ifølge fungerende avdelingsdirektør Thorstein Ouren i Helsedirektoratet er det viktig at pasienten informeres om hvilke muligheter og begrensninger digitale lege- og hudlegetjenester gir.
Fotterapeuten 15.06.2022
Siden Fotterapeutforbundet ble stiftet i mars 1952, under navnet Norsk Fotpleierforbund, har 21 ulike styreledere sittet ved roret. Fotterapeuten har tatt en prat med Mona Sevlejordet, som satt der ved millenniumskiftet sammen med dagens «kaptein» Inger M. Paulsen.
Fotterapeuten 15.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt