AddToAny

Den høye strykprosenten blant privatister

Høsten 2019 var det tre til åtte prosent som strøk på de teoretiske eksamenene på VG3 av fotterapiutdanningen. Tilsvarende tall for VG2 samme høst var 20 til 40 prosent. Høsten og våren 2021 var tallet i noen tilfeller på over 50 prosent, samtidig gikk langt flere opp i faget.
Som en oppfølging på appellen fra «fortvilte fotterapistudenter» i forrige nummer, telefoner til forbundet og tidligere artikler om den høye strykprosenten på teorien hos privatister, har Fotterapeuten tatt kontakt med Utdanningsdirektoratet og Viken fylkeskommune, for å stille dem noen spørsmål om det praktiske rundt privatisteksamen. Vi har også fått en statistikk over strykprosenten i de teoretiske fagene for årene 2019-2021.
På de neste sidene følger svarene vi har fått, samt statistikken over strykprosenten og karaktersnittet for Viken fylkeskommune. Fotterapeutforbundet vil fortsette å ha fokus på saken, og håper situasjonen på sikt vil bedres for de som ønsker seg inn i yrket.

Svar fra Utdanningsdirektoratet:
Det første spørsmålet er besvart av Per Kristian Larsen-Evjen, avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet - og er gitt ut ifra perspektivet til sentralt gitt skriftlig eksamen.
Siden fotterapi har lokalt gitt eksamen med lokal sensur, der oppgavene utarbeides og sensureres lokalt, er alle de øvrige spørsmålene besvart av Viken fylkeskommune, hvor mange av utdanningstilbyderne holder til og en stor del av privatistene går opp til eksamen.

Hva er den største forskjellen på å ta et fag på en offentlig videregående skole kontra å gå opp som privatist - både med tanke på undervisningen og eksamen?
- Privatister har ikke undervisning, med mindre de selv melder seg opp hos private tilbydere av faget. Eksamen er lik, uavhengig om det er en elev eller privatist som tar eksamen. Men i noen fag blir elever bare vurdert med standpunktkarakter, mens privatister i stedet blir vurdert med eksamenskarakter.
- Den største forskjellen på en elev og en privatist er oppfølgingen kandidaten får. En elev får oppfølging av skolen sin, mens en privatist selv må melde seg opp og forberede seg til eksamen på egenhånd. Det er fylkeskommunen s
Gå til mediet

Flere saker fra Fotterapeuten

Vernepleierforbundet i Delta er et ganske nytt forbund, opprettet i april 2015. De var tidligere en del av det som den gang het Helsefagarbeiderne i Delta, men valgte å trekke seg ut for å spisse kompetansen. Dette har vært vellykket for begge forbundene.
Fotterapeuten 15.03.2024
Administrerende direktør i Delta, Gisle Salem, er glad for å ha Fotterapeutforbundet med på laget. Det gir en viktig helhet. Deltas medlemmer jobber per i dag i yrker som omfatter alt fra fødsel til død - og alt fra hodet til føtter.
Fotterapeuten 15.03.2024
Det er liten tvil om at det er bedre å være 100 000 enn 1 000 om man skal få gjennomslag for sine kampsaker. Derfor er det viktig for Fotterapeutforbundet å være med i Delta. Samtidig er det viktig for Delta å ha Fotterapeutforbundet som medlem. Det gir både bredde og styrke.
Fotterapeuten 15.03.2024
Med nær 15 000 medlemmer er Helsefagarbeiderforbundet den største yrkesorganisasjonen i Delta. Leder i forbundet, Jette Dyrnes, reiser mye rundt for å snakke med medlemmene. Da er hun også flink til å framsnakke viktigheten av fotterapeutenes rolle.
Fotterapeuten 15.03.2024
Leder av Helsesekretærforbundet, Gro Bengtson, har alltid elsket jobben sin. Hun ble leder for å kunne bidra med å jobbe for utvikling og anerkjennelse av yrket. Ikke minst står synliggjøring høyt på agendaen.
Fotterapeuten 15.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt