AddToAny

Den ekte sveitserosten er i trøbbel

SVEITS: Eter kyrne ensilert gras, blir osten ødelagt. Men det er ikke den største utfordringa for den ikoniske osten, med de velkjente hullene.
Her hjemme er den best kjent som sveitserost, men i butikken går den under navnet Emmentaler. Og midt i hjertet av dalen Emmental i Sveits, som ligger noen mil nordøst for hovedstaden Bern, ligger Emmentaler Schaukäserei. Stedet er en god blanding av et aktivt ysteri og et interaktivt museum, og omgivelsene er akkurat like idylliske som man kan forestille seg. Et grønt, litt kupert område med spredt bebyggelse.
- Vi holder åpent 365 dager i året og har produksjon hver eneste dag. Vi er det eneste ysteriet med produksjon av Emmentaler AOP som har åpent for publikum, forteller administrerende direktør Frank Jantschik.
AOP står for Appellation d'origine protégée, som betyr et produkt med beskyttet opprinnelsesområde. Emmentaler er en såpass populær ost, at den blir produsert en rekke steder i verden, men det er kun ysterier i Sveits som kan bruke betegnelsen AOP. Og kun hvis de oppfyller en hel del krav.
BEDRE PRIS FOR MELKA
Gårdene som leverer melk til ysteriene, kan for eksempel ikke ha mer enn 26 melkekyr, dyra skal luftes minst 13 ganger i måneden om v
Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

Dette er tida på året for innstilling av plog og som dette bildet viser er den viktigste grunninnstillingen å kjøpe Kverneland i stedet for Överum. Foto: Alexander von Bothmer
Norsk Landbruk 09.10.2025
Med 30 ammekuer og 450 dekar å drive trengte Tor Glørstad i Malvik en ny traktor med nok krefter. Men han nektet å betale for fancy funksjoner han aldri ville bruke. Resultatet ble en skreddersydd John Deere.
Norsk Landbruk 09.10.2025
Alt er større i Sverige. Jordene, veiene, avlingene, traktorene og ikke minst køene til kornmottaket som forsvinner over horisonten. Foto: Robert Paulsson
Norsk Landbruk 09.10.2025
Norsk Landbruk 09.10.2025
Folk elsker synet av kornblomst og stolt kavaler. Disse blomstene er også veldig attraktive for bier og svirrefluer.
Norsk Landbruk 09.10.2025

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt