Norsk Landbruk
19.09.2024
SVEITS: Eter kyrne ensilert gras, blir osten ødelagt. Men det er ikke den største utfordringa for den ikoniske osten, med de velkjente hullene.
Her hjemme er den best kjent som sveitserost, men i butikken går den under navnet Emmentaler. Og midt i hjertet av dalen Emmental i Sveits, som ligger noen mil nordøst for hovedstaden Bern, ligger Emmentaler Schaukäserei. Stedet er en god blanding av et aktivt ysteri og et interaktivt museum, og omgivelsene er akkurat like idylliske som man kan forestille seg. Et grønt, litt kupert område med spredt bebyggelse.
- Vi holder åpent 365 dager i året og har produksjon hver eneste dag. Vi er det eneste ysteriet med produksjon av Emmentaler AOP som har åpent for publikum, forteller administrerende direktør Frank Jantschik.
AOP står for Appellation d'origine protégée, som betyr et produkt med beskyttet opprinnelsesområde. Emmentaler er en såpass populær ost, at den blir produsert en rekke steder i verden, men det er kun ysterier i Sveits som kan bruke betegnelsen AOP. Og kun hvis de oppfyller en hel del krav.
BEDRE PRIS FOR MELKA
Gårdene som leverer melk til ysteriene, kan for eksempel ikke ha mer enn 26 melkekyr, dyra skal luftes minst 13 ganger i måneden om v
Gå til mediet- Vi holder åpent 365 dager i året og har produksjon hver eneste dag. Vi er det eneste ysteriet med produksjon av Emmentaler AOP som har åpent for publikum, forteller administrerende direktør Frank Jantschik.
AOP står for Appellation d'origine protégée, som betyr et produkt med beskyttet opprinnelsesområde. Emmentaler er en såpass populær ost, at den blir produsert en rekke steder i verden, men det er kun ysterier i Sveits som kan bruke betegnelsen AOP. Og kun hvis de oppfyller en hel del krav.
BEDRE PRIS FOR MELKA
Gårdene som leverer melk til ysteriene, kan for eksempel ikke ha mer enn 26 melkekyr, dyra skal luftes minst 13 ganger i måneden om v