AddToAny

Den ekte sveitserosten er i trøbbel

SVEITS: Eter kyrne ensilert gras, blir osten ødelagt. Men det er ikke den største utfordringa for den ikoniske osten, med de velkjente hullene.
Her hjemme er den best kjent som sveitserost, men i butikken går den under navnet Emmentaler. Og midt i hjertet av dalen Emmental i Sveits, som ligger noen mil nordøst for hovedstaden Bern, ligger Emmentaler Schaukäserei. Stedet er en god blanding av et aktivt ysteri og et interaktivt museum, og omgivelsene er akkurat like idylliske som man kan forestille seg. Et grønt, litt kupert område med spredt bebyggelse.
- Vi holder åpent 365 dager i året og har produksjon hver eneste dag. Vi er det eneste ysteriet med produksjon av Emmentaler AOP som har åpent for publikum, forteller administrerende direktør Frank Jantschik.
AOP står for Appellation d'origine protégée, som betyr et produkt med beskyttet opprinnelsesområde. Emmentaler er en såpass populær ost, at den blir produsert en rekke steder i verden, men det er kun ysterier i Sveits som kan bruke betegnelsen AOP. Og kun hvis de oppfyller en hel del krav.
BEDRE PRIS FOR MELKA
Gårdene som leverer melk til ysteriene, kan for eksempel ikke ha mer enn 26 melkekyr, dyra skal luftes minst 13 ganger i måneden om v
Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

Bestillingsløsninga for fjøskort er nå flyttet fra Tines medlemssider og over til «Min side» på Genos nettside. Her kan du endre bestillingsmåned, antall sett eller avbestille.
Norsk Landbruk 19.09.2024
- Gjeninnføringa av Harmoni Verpehonnør gjør at vi kan tilpasse fôringsregimet til de endringene vi opplever hos dagens hybrider, skriver Norgesfôr på sine sider.
Norsk Landbruk 19.09.2024
En ny rapport hevder at melk, egg og kjøtt fra klonede dyr, snart kan bli tilgjengelig i Canada, uten at forbrukerne vet det. Dr.
Norsk Landbruk 19.09.2024
Norsvins storsatsing, Delta Norge, er i gang. Nå er de første rånene satt inn i rånetest, og én av de to nye dyrebilene er i drift.
Norsk Landbruk 19.09.2024
For første gang på åtte år har det vært en liten økning i antall slaktede griser i Tyskland. I løpet av de første seks månedene av 2024 ble 21,9 millioner griser slaktet i svineland nummer to i EU.
Norsk Landbruk 19.09.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt