AddToAny

Den egentlige «oppfinneren» av boktrykkerkunsten

Den egentlige «oppfinneren» av boktrykkerkunsten
Selvsagt var det Johan Gutenberg som fant på å bruke løse typer slik at man kunne trykke bøker i store mengder, men det var Martin Luther som gjorde boktrykkerkunsten til en revolusjon. I årene 1518 og 1519 utga han 45 skrifter og bøker og var med klar margin Europas mestselgende forfatter.
Martin Luther slo opp sine 95 tester mot den katolske kirkes avlatshandel 31. oktober for 500 år siden. Det skjedde i Wittenberg, og stedet hvor tesene ble spikret opp, var døren på slottskirken. Det var der befolkningen i byen pleide å sette opp ymse oppslag og kunngjøringer.
Denne tilsynelatende hverdagslige handlingen ble begynnelsen på det som etterhvert fikk navnet Reformasjonen. Fire år senere var Luther dømt som kjetter - og den mest berømte mann i Tyskland. Bøkene hans ble europeiske bestselgere - de 45 bøkene fra de to første årene gikk totalt i 291 opplag i Tyskland. Fra 1518 gikk han i større opplag enn den forfatteren som hittil hadde solgt mest, filosofen Erasmus, og fikk dermed større utbredelse enn noen annen levende forfatter.
Luthers voldsomme popularitet gjorde også Tyskland til Europas bokland nummer én, med god margin. I 1523 ble det trykt mer enn tre ganger så mange bøker i tyske småstater som franske og italienske trykkerier greide til sammen. Luther var den klare bestselger-stjernen.

Gutenberg konkurs
Johan Gutenberg hadde riktignok oppfunnet boktrykkerkunsten sytti år før, men det var først med Luther at salg av trykte bøker ble en stor suksess. Til å begynne med så det faktisk ut til at trykte bøker kunne bli en slags kuriositet i historien. Gutenberg selv fikk liten glede av sin oppfinnelse. Han gikk konkurs og døde som en fattig mann i 1468. Flere av de tidlige boktrykkere tapte også penger. For å senke risikoen fant de at det var sikrest å holde seg til kirkefedre og anerkjente klassikere fra antikken, og selv da kunne
de bli sittende med store usolgte opplag, forteller den britiske historikeren Andrew Pettegree i boken «Brand Luther».
Dette forandret seg da Luther begynte sin virksomhet i 1517. Wittenberg i Sachsen, i det nordøstlige hjørnet av det som i dag er Tyskland, var en liten provinsby med kun et temmelig amatørmessig trykkeri da Luther entret historien, og var et av Tyskland største sentra for bokproduksjon da han døde i 1546. Luther var fullt ut bevisst hvor viktig det var å selge bøker - trykte bøker i store opplag - f
Gå til mediet

Flere saker fra Bok og bibliotek

For 16. år på rad gir Fritt ord tilskudd til litteraturformidling i bibliotek. 76 bibliotek søkte, og 40 av dem får støtte til arrangementer om norsk sakprosa.
Bok og bibliotek 21.09.2023
Norsk Bibliotekforening blir ikkje med på den internasjonale bibliotekkongressen til neste år, og oppmodar andre norske medlemer til også å droppa deltaking.
Bok og bibliotek 15.09.2023
Fra og med 2026 bevilger regjeringen i nabolandet vårt til 433 millioner SEK per år for å sikre at alle elever har tilgang til bemannede skolebibliotek.
Bok og bibliotek 15.09.2023
Første episode i sesong tre av Podkasten Bok & bibliotek er ein scenesamtale frå Kulturytring 2023 om kvardagsmakt i bibliotek, arkiv og museum.
Bok og bibliotek 15.09.2023
Kunst, herunder litteratur, skal ikke være nyttig. Kunsten skal være grenseoverskridende, rebelsk, frigjørende, oppskakende. På sitt beste tar den fra deg nattesøvnen.
Bok og bibliotek 05.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt