AddToAny

Deichman Furuset - skaper møteplass på tvers

Deichman Furuset - skaper møteplass på tvers
Brukerperspektivet har vært med hele veien i utformingen av nye Furuset bibliotek og aktivitetshus.
Det har satt sitt preg på de aktivitetene som fyller lokalet, for dette er ikke bare et bibliotek, det huser også en ungdomsklubb og frivillighetssentralen. Målet er at det skal bli en sosial møteplass for beboerne på Furuset. Foreløpig er Furuset bibliotek først ute i Norge med en slik modell. Foto: Anette Andresen

- Dette huset er til for brukerne, og derfor har det vært viktig for oss at brukerne selv har fått være med på å forme innholdet, forteller Stine Greni, daglig leder for Furuset bibliotek og aktivitetshus. Helt fra ideen til et slikt hus ble sådd i 2009 har brukerinvolveringen stått sentralt.

Prosjektet har involvert alle fra de eksisterende brukere av biblioteket, mer tilfeldige brukere, ungdommene fra ungdomsklubben, representanter fra frivillighetssentralen og helt opp til biblioteksjefen selv.

- Befolkningen på Furuset har deltatt gjennom åpne allmøter, foretatt tverrfaglig dypdeintervjuer, og snakket med mannen i gata, for å kunne få til en så sterk involvering av brukerne som mulig, sier Greni.

Noe av det viktigste som kom ut av dette arbeidet var behovet for en sosial møteplass på Furuset.

Samorganisert

Resultatet har blitt Furuset bibliotek og aktivitetshus over to hele etasjer. Helsestasjonen og NAV ligger også i det samme bygget. Lokalene er dermed en samorganisering av Deichmanske bibliotek Furuset filial, Furuset ungdomssenter og Furuset frivillighetssentral, og består av bibliotek, kafe, kinotek, spillrom, storsal, møterom, lydstudio, lesesal, verkstedområde og lekehus. Huset vil driftes i tett dialog med brukerne som vil ha stor påvirkningskraft gjennom deltakelse i husråd og åpne møter og dessuten kan bidra som frivillige husverter. Bydel Alna og Kulturetaten, Deichmanske bibliotek deler finansiering av leieforholdet med 50 prosent hver. Furuset Bibliotek og aktivitetshus har et investeringsbudsjett på 16 millioner.

Slike samlokaliserte

Les mer

Flere saker fra Bok og bibliotek

For 16. år på rad gir Fritt ord tilskudd til litteraturformidling i bibliotek. 76 bibliotek søkte, og 40 av dem får støtte til arrangementer om norsk sakprosa.
Bok og bibliotek 21.09.2023
Norsk Bibliotekforening blir ikkje med på den internasjonale bibliotekkongressen til neste år, og oppmodar andre norske medlemer til også å droppa deltaking.
Bok og bibliotek 15.09.2023
Fra og med 2026 bevilger regjeringen i nabolandet vårt til 433 millioner SEK per år for å sikre at alle elever har tilgang til bemannede skolebibliotek.
Bok og bibliotek 15.09.2023
Første episode i sesong tre av Podkasten Bok & bibliotek er ein scenesamtale frå Kulturytring 2023 om kvardagsmakt i bibliotek, arkiv og museum.
Bok og bibliotek 15.09.2023
Kunst, herunder litteratur, skal ikke være nyttig. Kunsten skal være grenseoverskridende, rebelsk, frigjørende, oppskakende. På sitt beste tar den fra deg nattesøvnen.
Bok og bibliotek 05.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt