AddToAny

De som kjemper mot det muslimske moralpolitiet

De som kjemper mot det muslimske moralpolitiet
Her er litt av historien om de norske sekulære muslimene som ikke ville finne seg i å bli representert av imamer. Se bildet større Det er veldig bra med mange sekulærmuslimske organisasjoner.
Det styrker bevegelsen, mener generalsekretær i LIM, Æsæl Manouchehri. FOTO: Arnfinn Pettersen

Se bildet større

- Jeg er iraner og nordmann og stolt av det. Religion trenger ikke å ha noen ting med min identitet å gjøre, mener styreleder i LIM, Mahmoud Farahmand. FOTO: Arnfinn Pettersen

Se bildet større

- Noe av bakgrunnen for SSI er at de liberale på venstresiden ikke forstår hvordan de skal ta tak i fordommene hos konservative muslimske miljøer, sier Shakeel Rehman. FOTO: Arnfinn Pettersen

Se bildet større

- Jeg så Islam som den eneste løsningen og var overbevist om at dette livet ikke hadde noen annen mening, sier Cemal Knudsen Yucel i Ex-muslims of Norway. FOTO: Arnfinn Pettersen

Se bildet større

Denne artikkelen står på trykk i Fri tanke nr. 2-2017, som ble sendt ut til Human-Etisk Forbunds medlemmer i forrige uke.

Faktaboks

Muslimer i Norge

Ifølge SSB er det registrert 148.000 medlemmer i islamske moskeer som mottar statsstøtte. Det utgjør omkring 2,8 prosent av befolkningen. Medlemstallet i registrerte moskeer har økt med 33 prosent fra 2012 til 2016. Antall personer med muslimsk bakgrunn - som ikke sier noe om de er praktiserende eller ei - er antagelig mellom 200 000 og 250 000.

De fleste muslimer har innvandrerbakgrunn, enten ved at de selv eller begge foreldre er født utenfor Norge. De fleste har bakgrunn fra et av disse landene: Pakistan, Irak, Somalia, Bosnia- Hercegovina, Iran og Tyrkia.

De norske moskeene har tradisjonelt, og er det for en stor del fortsatt, vært organisert etter nasjonalitet. Mange moskeer er organisert i paraplyorganisasjonen Islamsk Råd Norge, men etter intern strid har en del moskeer startet arbeid med å etablere en ny organisasjon.

- Hvordan ville du som nordmann følt det hvis du bodde i et muslimsk land, og så ble du representert bare av prester i mediene?

Året var 2007 og spørsmålet ble stilt i forbindelse med oppstarten av en ny organisasjon i Norge, LIM - Likhet i mangfoldet. Grunnholdningen var at slett ikke alle med bakgrunn fra muslimske land er troende muslimer. Mange er ateister, sekulære, humanister og religionskritikere.

I tillegg ble det hevdet at veldig mange av de som regnes som troende muslimer har omtrent det samme forholdet til islam som et gjennomsnittlig medlem i Den norske kirke har til kristendommen; Ja, de er kanskje muslimer teknisk sett, men bryr seg veldig lite om det. I 2007 kom det blant annet en undersøkelse som viste at 70 prosent av muslimer i Norge sjelden eller aldri går i moskeen.

Til tross for dette var det for ti år siden nesten utelukkende konservative imamer som ble invitert av mediene for å uttale seg på vegne av den norske muslimske befolkningen.

Frem til i dag har nordmenn med bakgrunn i muslimske land nærmest utelukkende blitt representert av religiøse organisasjoner. En stor andel muslimer har ennå ikke kommet til orde i samfunnsdebatten. Nå er tiden overmoden for en forandring, het det i pressemeldingen fra initiativtakerne Walid al-Kubaisi og Sara Azmeh Rasmussen i april 2007. Se bildet større

Sara Mats Azmeh Rasmussen, med bakgrunn fra Syria, er en av de første sekulærmuslimske stemmene i Norge. Her fra en demonstrasjon for homofile og transpersoner utenfor en moske i Oslo i 2011. FOTO: Arnfinn Pettersen

Nytt liv til LIM

Det første initiativet strandet på personmotsetninger, men ideen forsvant ikke. I 2009 begynte blant andre Sylo Taraku, som kom til Norge i 1992 som asylsøker fra Kosovo, et arbeid med å forene de sekulære muslimene nok en gang. I januar 2010 oppstod navnet LIM på nytt, men denne gangen stod forkortelsen for Likestilling. Integrering. Mangfold.

- Det er urimelig at det alltid skal være de religiøse som uttaler seg på vegne av innvandrerne, så lenge mange blant innvandrerne ikke er mer religiøse enn gjennomsnittet av etniske nordmenn, sa Tina Shagufta Kornmo til Fritanke.no i forbindelse med lanseringen.

Budskapet om å gi de ikke-religiøse muslimene en stemme var altså intakt i 2009. I tillegg ønsket LIM å jobbe for forståelse, samarbeid og dialog for å bygge ned fordommer og konflikter mellom det muslimske og det ikke-muslimske Norge.

2017: Glad for mange organisasjoner som jobber med samme mål

Så spoler vi åtte år framover. I mellomtiden har vi vært gjennom det verste terrorangrepet på norsk jord siden andre verdenskrig, en rekke brutale islamistiske terrorangrep i Europa med en påfølgende skarpere kritikk av islam og m

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

HVORDAN TA OPP NOE VANSKELIG?
Fri tanke 14.02.2024
Når verden brenner og barn blir drept, er det vanskelig å føle nok omtanke for alle som trenger det. Hvordan klare å holde fast på denne mest menneskelige egenskapen?
Fri tanke 14.02.2024
- Hvis de bestemmer seg for å gjøre en demon ut av deg så greier de det, sier humanisten Gáspár Békés. Til slutt måtte han flytte utenlands.
Fri tanke 14.02.2024
Den som utforsker kvinnehelse generelt - og kvinners menopause spesielt - kommer fort til følgende konklusjon:
Fri tanke 14.02.2024
Det mest overraskende du kan si på internett er antagelig ikke «fitte» eller «idiot», men «jeg håper det går bra med deg?».
Fri tanke 14.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt