AddToAny

Dansk «fetaost» dominerer i norske butikkhyller

Den er laget på kumelk i nabolandet, og det er ingenting i veien for å lage den her hjemme. Likevel er tilgangen på norsk fetaost begrenset.
De hvite, myke osteterningene har gjennom årene blitt en populær ingrediens i norske salater, spesielt i sommersesongen. Men selv om fetaosten i utgangspunktet er gresk, er det en dansk variant som dominerer det norske dagligvaremarkedet.

Apetina produseres av meierigiganten Arla, i fjor ble det solgt rundt 2100 tonn ost av denne typen i Norge.

Totalt ble det importert 2841 tonn feta- og salatoster i fjor. Ettersom utvalget av norsk fetaost i dagligvare er begrenset til en og annen lokalprodusert variant, kan fetaostvanene våre i stor grad måles i mengden import. Og den stiger.

Første halvår i år var det en importvekst på 17 prosent på varegruppen sammenlignet med i fjor, og i 2020 var det en økning på 13 prosent sammenlignet med 2019.

Kan ikke kalles feta

For ordens skyld, det meste av fetaost vi kjøper i Norge heter kun fetaost på folkemunne. I 2002 fikk produktnavnet Feta gresk beskyttet opprinnelsesbetegnelse av Europakommisjonen, det vil si at det kun er fetaost som er produsert i Hellas man kan kalle fetaost. Et mye brukt navn på produktet i Norge er derfor salatost.

Heller ikke Apetina kan kalles fetaost, ettersom den er produsert på dansk melk i Danmark. Men det har ikke hindret dem i å få et solid fotfeste i det norske markedet, hvor de har vært til stede i over 20 år.

- Vi har hatt fokus på produktkvalitet fra første stund, og i dag har vi et bredt sortiment av produkter. Både i olje med ulike kryddersmaker og helt naturell, forteller Åse Andersson som er pressesjef hos Arla.

Ber folk fråtse i grønt

Hun tror det er flere grunner til at de har lyktes så godt i det norske markedet.

- Vi har emballasjeløsninger tilpasset både single og storfamilien. Videre er vårt slagord Fråts i grønt med Apetina, og vi ser Apetina er en katalysator for å spise mer grønt. Dette tror vi bidrar til at kategorien vokser sammen med vår posisjon, sier Andersson.

Det er imidlertid ikke slik at Tine har sittet på gjerdet i 20 år og sett på at Apetina vokser seg større og større. I 2005 lanserte de for eksempel Tine KYBOS, en salatost som kom i seks smaksvarianter.

- Tine har hatt flere lanseringer av salatost, men vi

Les mer

Flere saker fra Bondebladet

15 gartneriarbeidere har mistet jobben og 17 er permittert på Wiik Gartneri på Jæren på grunn av den høye strømprisen.
Bondebladet 07.12.2021
Mer ost, yoghurt og korn og kanskje litt mindre kjøtt. Det er hva nordmenn puttet i munnen i 2020, ifølge Helsedirektoratets rapport om norsk kosthold.
Bondebladet 07.12.2021
Kronisk fluorforgifting (fluorose) hjå dyr som lever i nærleiken av nokre aluminiumsverk er framleis ei utfordring.
Bondebladet 07.12.2021
Det skal produseres 2000 tonn Jarlsberg for eksport på Elnesvågen første halvår 2022. Men deretter er det slutt på eksporten fra Norge, er Tines ambisjon. Osten fra Irland er på toppnivå, sier konserndirektør i Tine.
Bondebladet 07.12.2021
For første gang koster det over tre kroner per kilo å importere mathvete.
Bondebladet 06.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt