AddToAny

Dagen det gikk i svart

«Tobias» (25) rakk å jobbe bare fem måneder før han ble vitne til et av de mest brutale overfallene på en innsatt i nyere tid. Etter fengselsskolen møtte han en virkelighet fjernt fra idealet.
Sommeren 2023 begynte «Tobias», nå 25 år gammel, som pliktårsbetjent i Indre Østfold fengsel, Eidsberg avdeling. Det ble den nyutdanna fengselsbetjentens ildprøve.
Allerede tredje dag på jobb deltok han i innsatslag mot en utagerende fange. Det gikk bra. Ennå gikk det fint å «legge fra seg jobben i porten» etter vakta. Som vanlig trente han flere dager i uka, helst hver dag. Han møtte kompisene, dro på helgeturer, på byen.
Så dro det seg til.

Faresignaler
I 2021 laget kriminalomsorgen en ny strategisk visjon, kalt «Straff som endrer». I Indre Østfold fengsel, Eidsberg avdeling framstår strategien allerede som et tilbakelagt stadium.
Anstalten ligger en times kjøring sør for Oslo og har plass til 102 mannlige innsatte. Fengselet har fått en forsterket rolle med å huse unge lovbrytere i alder 18-25 år. Mange av disse er gjengkriminelle.
Det er ei krevende gruppe. De kommer fra femseks ulike gjengmiljøer. Noen fra store, etablerte gjenger, andre fra lokale grupperinger. De ansatte gjør det de kan for å holde gruppene atskilt. Med bare to avdelinger, er det en komplisert øvelse. Arbeidshverdagen spises opp av logistikk: Hvordan hindre at X møter Y under lufting, arbeid, på vei til lege. Og det med god grunn, for med inn i fengsel følger strategien om å sette seg i respekt.
Også de uten gjengtilhørighet innlemmes fort i systemet. Blir man kompis med et gjengmedlem, kan man brukes som en alliert mot tredjepart. Lojalitetens jernlov setter de ansatte på en stor prøve.
I 2022 registrerte kriminalomsorgen 293 tilfeller av vold mellom innsatte. Det gjør inntrykk på de som har til oppgave å sørge for at det er trygt å sone.

Brutalt overfall
Tobias har ønsket å framstå anonymt i denne saken. Han begrunner det med at han ikke ønsker å skylde på noen for situasjonen han befinner seg i.
Den første sommeren var han ofte eneste fengselsbetjent på avdelinga. De andre var enten vikarer med noe erfaring eller helt ferske vikarer. De som er tilsatt i fengsel som såkalt vikar, har ikke den toårige utdanninga fra fengselsskolen, kun et kortvarig kurs i sikkerhet og maktanvendelse. Når innsatte lagde bråk, utagerte eller truet med selvskading, var det Tobias som hadde ansvaret med å lede an. Som fersking måtte han like
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NFF-magasinet

Vedlikeholdsetterslepet i Fengsels-Norge er stort. En rapport foreslår å legge ned flere av de eldste anstaltene.
NFF-magasinet 13.05.2024
NFF-magasinet 13.05.2024
NFF-magasinet 13.05.2024
Tillitsvalgt Kjell Grøtting i Drammen overgangsbolig har sett seg lei på at ansatte tjener så ulikt. Han vil ha med arbeidsgiver på ryddejobb i årets oppgjør.
NFF-magasinet 13.05.2024
«Trond» avsluttet narkotikaprogrammet og dro til skogs. Nå kommer den store testen.
NFF-magasinet 13.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt