AddToAny

Bruker smertestillende medisiner for å stresse ned

Bruker smertestillende medisiner for å stresse ned
Unge storforbrukere av reseptfri smertestillende har lært seg å løse dagliglivets plager med piller. De trenger opplæring i riktig medisinbruk, påpeker forsker.
Sonja Balci

rådgiver En artikkel fra Høgskolen i Oslo og Akershus

Hver gang jeg skulle møte kjæresten min, tok jeg en Ibux før jeg dro hjemmefra slik at jeg ikke skulle føle meg så sliten når jeg var sammen med han. Det hjalp meg til å føle meg mer glad og levende.

Slik beskriver en jente på 15 år ett av tilfellene hvor hun brukte smertestillende medisiner.

Hun er en av 19 ungdommer som stipendiat Siv Skarstein ved Høgskolen i Oslo og Akershus har dybdeintervjuet om daglig bruk av reseptfrie smertestillende medisiner.

Skarstein skriver doktorgradsavhandling om unge storforbrukere av medisiner som paracet og ibux, og hun har undersøkt hva som gjør at mange ungdommer har et så høyt forbruk.

- Det er bekymringsfullt at det har blitt en kultur blant ungdom å ta en pille for alt som er ille, sier Skarstein.

Opplært av foreldrene til å ta smertestillende

- Reseptfrie smertestillende medisiner er veldig lett tilgjengelig, og det er sosialt akseptert å bruke dem, tilføyer hun.

Ut fra det ungdommene i studien forteller, er de opplært av foreldrene - vanligvis mor, til å bruke smertestillende. Ungdommene har tilgang til medikamentene hjemme.

Skarstein mener vi må jobbe med holdningene mange unge har til å bruke reseptfrie legemidler og understreker at medisinbruken etableres tidlig i tenårene.

- Helsesøstre i skolehelsetjenesten kan ha en viktig rolle med å identifisere ungdom i risikosonen og s

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Vinnerne av årets nobelpris i fysikk er Alain Aspect, John F. Clauser og Anton Zeilinger. De får prisen for forskning på fysiske fenomener som kan brukes i kvantedatamaskiner.
forskning.no 04.10.2022
Valerij Mitko, en anerkjent russisk polarforsker, døde mens han satt i husarrest i St. Petersburg - anklaget for forræderi. Han ble 81 år gammel.
forskning.no 04.10.2022
Forskere har lenge lurt på hva folk brukte disse runde steinene til.
forskning.no 04.10.2022
Den siste tiårsperioden er det registrert en nedgang på 40 prosent i hjerteinfarkt. Årsaken knyttes til sunnere livsstil.
forskning.no 04.10.2022
Norges Bank hever renten og strømprisen er rekordhøy. Vi koster likevel på oss litt luksus som ikke er av den dyreste sorten.
forskning.no 04.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt