AddToAny

Bløggerne på Skrova

Naturen kan ta pusten fra enhver turist som besøker øya for første gang. Etter en halv times båttur fra Svolvær er vi der. NNNs tillitsvalgt Kristian Harald Eriksen (47) tar imot oss.
- Hvordan går det egentlig med fiskerislakteriet og de ansatte der etter at de alle ble permittert i vår?

Det handler om laks
Eriksen er en Ja-mann. Og det er lett å få avtalt et besøk på Ellingsen Seafood AS som er hjørnesteinsbedriften på Skrova. En øy midt i Vestfjorden med rundt 200 innbyggere og der 20-30 av dem jobber på slakteriet hvor Eriksen er tillitsvalgt. I hele konsernet som består av slakteri og anlegg jobber det rundt 100 mennesker. Det inkluderer også smoltanlegg der fisken forvandles fra egg til fisk. Her handler det først og fremst om laks, men litt lenger bortenfor der båten stanser er det også et sted der de behandler hvitfisk.
- Familiebedriften har gått i arv. Uten Ellingsen Seafood hadde ikke Skrova eksistert, sier Eriksen, mens han vandrer rundt i slakteriet. Her har han vært i seks år av sitt yrkesliv. Det er en stolt Skrova-patriot som har overtatt barndomshjemmet sitt og forteller at øya de siste årene har blitt et attraktivt sted også for turister og kunstnere som slår seg ned her. Mest populært er det å leie den såkalte «Tanken» som ligger rett over slakteriet og er et spesielt overnattingsted.

Lofotens Hawaii
Noen har også kalt øya Lofotens Hawaii. Som malere, filmskapere og fotografer elsker å ramme inn i sine åndsverk. Inne i fjellet, som er den eneste tunnelen med veikryss, er det også satt opp en fotoutstilling som viser utviklingen i lokalsamfunnet fra hvalfangstperioden og til i dag der sjømat fortsatt står høyt i kurs. På baksiden står det to tanker fylt med ensilasje som er avfall fra fiskeproduksjonen og er tilsatt maursyre. Dette brukes til medisin og kosmetikk.
- Jeg elsker fisk,
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NNN-arbeideren

Ivar Gaasland vil at utvalget av matvarer og næringsmidler i Norge skal være så variert som mulig og så billig som mulig for dem som skal sette premissene: Forbrukerne.
NNN-arbeideren 29.05.2020
Vi trenger ikke storfekjøtt fra Latin-Amerika og franske oster. Mer norskprodusert mat og drikke gir både arbeidsplasser og beskyttelse mot nye kriser, mener Anne Berit Aker Hansen.
NNN-arbeideren 29.05.2020
Etter 20 år i matbransjen ble jeg for 15 år siden overbevist av den daværende og legendariske forbundsleder Torbjørn Dahl om at det var lurt å melde meg inn i NNN.
NNN-arbeideren 29.05.2020
NNN-arbeideren 29.05.2020
Potetrett som passer til de fleste kjøttretter.
NNN-arbeideren 29.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt