AddToAny

Bibliotek som utgivere - nødvendig for å nå open access-målet

Bibliotek som utgivere - nødvendig for å nå open access-målet
Plan S forutsetter at all norsk forskning skal være åpen tilgjengelig uten at leseren må betale. Fra 2021 vil Forskningsrådet forutsette åpenhet ved tildeling av midler.
I fjor ble det inngått avtaler med de fire store utgiverne Elsevier, Wiley, Taylor and Francis og Springer som peker mot åpen tilgang. Disse kontraktene gjorde at Norge internasjonalt sett står i spissen for åpen tilgang. Men hva må vi gjøre her hjemme for å nå åpen tilgang til norske utgivelser?

Støtten til åpne norske tidsskrifter må økes. Forskningsrådet og Kunnskapsdepartementet finansierer en støtteordning for norske åpne tidsskrifter innen humaniora og samfunnsvitenskap. Her ble det tildelt støtte til 25 av i alt 41 innmeldte tidsskrifter for perioden 2018-20. Finansieringa er bl.a. basert på midler som Forskningsrådet tidligere tildelte i støtte til alle OA-tidsskrifter som holdt et visst faglig nivå. Innføringa av ordninga førte altså til at noen tidsskrift fikk bedre finansiering, mens mange mistet den lille støtta de tidligere hadde hatt. Etter min mening er det et stort behov for å styrke denne støtteordninga, slik at den kan omfatte flere tidsskrifter slik den gjorde tidligere.

100 norske OA-tidsskrifter. I databasen DOAJ (Directory of Open Access Journals https://www.openaccess.no/ SOS%20-%20Spørsmål%20og%20Svar/ publisere åpent og gratis. I UB OsloMet har vi hatt flere eksterne organisasjoner som henvender seg og vil ha oss til å utgi tidsskriftene deres. Bakgrunnen er at de mener at kommersielle utgivere er for dyre. Det dreier seg imidlertid ofte om at andre utgivere tilbyr flere tjenester enn UB tilbyr tidsskriftene.

Norske OA-tidsskrifter trengs. Det er mulig at antallet OA-tidsskrifter i Norge er for høyt og at vi trenger en konsolidering som gjør at vi får noen færre, men sterkere tidsskrift. Det betyr både at tidsskriftene ikke i så stor grad som i dag er avhengig av ildsjeler, men også at vi får tidsskrifter som har jevnere tilgang på artikler - det vil si tidsskrift som representerer fagmiljøer der det foregår nok forskning som ikke naturlig blir publisert andre steder.

Mitt klare inntrykk er at vi trenger norske OA-tidsskrifter fordi det vil være mange artikler som ikke ellers vil bli publisert. Det betyr ikke at det faglige nivået på de norske OA-tidsskriftene er dårlig, men
Gå til mediet

Flere saker fra Bok og bibliotek

For 16. år på rad gir Fritt ord tilskudd til litteraturformidling i bibliotek. 76 bibliotek søkte, og 40 av dem får støtte til arrangementer om norsk sakprosa.
Bok og bibliotek 21.09.2023
Norsk Bibliotekforening blir ikkje med på den internasjonale bibliotekkongressen til neste år, og oppmodar andre norske medlemer til også å droppa deltaking.
Bok og bibliotek 15.09.2023
Fra og med 2026 bevilger regjeringen i nabolandet vårt til 433 millioner SEK per år for å sikre at alle elever har tilgang til bemannede skolebibliotek.
Bok og bibliotek 15.09.2023
Første episode i sesong tre av Podkasten Bok & bibliotek er ein scenesamtale frå Kulturytring 2023 om kvardagsmakt i bibliotek, arkiv og museum.
Bok og bibliotek 15.09.2023
Kunst, herunder litteratur, skal ikke være nyttig. Kunsten skal være grenseoverskridende, rebelsk, frigjørende, oppskakende. På sitt beste tar den fra deg nattesøvnen.
Bok og bibliotek 05.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt