AddToAny

Bergens Tidende frikjent i PFU for sak om pris på øyebehandlinger

Bergens Tidende frikjent i PFU for sak om pris på øyebehandlinger
Utvalget mener avisen hadde tilstrekkelig dekning for det den publiserte.
Det var tidligere i høst at Bergens Tidende (BT) publiserte en sak om at staten har kjøpt øyebehandlinger fra det private helseselskapet Aleris til en pris seks ganger høyere enn hva det koster på offentlige sykehus.

Det offentlige kunne ifølge BT gjort jobben for 33 millioner kroner, mens Aleris har fått 200 millioner kroner fra staten for å gjøre slike operasjoner de siste årene.

Aleris reagerte på saken og klaget den inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU). Selskapet mener opplysningen om den store forskjellen i pris er feil.

Men Pressens Faglige Utvalg (PFU) mener avisen opplyste tilstrekkelig at regnestykket baserte seg på to offentlige sykehus, og frikjente derfor avisen. Utvalget uttaler også at det ikke er Aleris artikkelen kritiserer, men det offentlige helseforetaket Helse Sørøst for å ha brukt penger feil.

- Klagers hovedinnvending er publisert. Dette er i tråd med prinsippet om saklighet, heter det i uttalelsen fra PFU.

Diskusjonspunkt ikke del av klage

Saken skapte ikke veldig stor diskusjon i utvalget. Men redaktørrepresentant Anne Weider Aasen mente det kunne være snakk om et brudd på Vær varsom-plakatens punkt 3.2 om opplysningskontroll.

- For BT er klar på at de her sammenligner forskjellige summer. Men spørsmålet er hvor klart det er for leseren. Dette med medisinprisen, altså grunnen til at prisen er blitt så høy for Aleris, skyldes at de bruker en viss type medisin, som er den dyreste, sa Aasen.

Dette innspillet falt imidlertid på at BT ikke var klaget inn på punkt 3.2, og at dette punktet derfor ikke ble behandlet.

Det ble dessuten opplyst at det fremkom i en bildetekst i nettutgaven at Aleris ikke kunne bruke den billige medisinen, slik det offentlige kan gjøre.

Sitatsjekk

Aleris' klage på manglende avklaring om sitatsjekk ble avvist, og utvalget viste til uttalelsens ordlyd som forklarer hvordan sitatsjekk fungerer:

- Utvalget forstår at klager reagerer på at BT ikke opplyste om sin praksis med sitatsjekk da klager spurte om dette første gang. Som utvalget har påpekt tidligere, er det redaksjonens ansvar å klargjøre premissene i intervjusituasjoner og ellers, jf. punkt 3.3 i Vær Varsom-plakaten (VVP). Samtidig fremgår det av samme punkt at avtaler om «eventuell sitatsjekk bør inngås i forkant av intervjuet». Man har altså ikke noe krav på sitatsjekk. Det er heller ikke slik at en eventuell sitatsjekk må avtales i forkant, men VVP anmoder om det. Som det også fremgår av VVP-punkt 3.3, er det uansett redaksjonen som avgjør «hva som endelig publiseres». PFU minner om at hovedpoenget med å klargjøre premissene er at den som blir kontaktet av redaksjonen, skal forstå at det man svarer, kan bli publisert. PFU kan ikke se at det har vært tvil eller uenighet om dette; klager visste at BT tok kontakt fordi journalistene jobbet med en sak som skulle publiseres. Klager kjente også til hva saken handlet om, uttaler PFU om sitatsjekk.

Image-text:

Faksimile Bergens Tidende 29. august

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt