Første steg
25.02.2022
I den samiske barnehagen lærer barna å slakte og partere kjøtt og tryller om reinsdyrbein og tørkede klover til instrumenter.
H vis dere hører her nå, så kan dere høre en fin lyd. En klang.
En klukkende lyd av bein som slås sammen fyller rommet, og Jåvva og Even (5) utbryter et entusiastisk «jaaa!». På bordet foran oss ligger små reinsdyrbein, tørkede klover og rler i sameflaggets farger: blå, gul, grønn og rød. Vi er i den sørsamiske barnehagen Suaja Maanagierte i Snåsa.
- Klovene er det fett inni. Så det koker vi bort. Da blir det en så deilig lukt her, forklarer barnehagestyrer Morten Berg og ler.
- Og fettet fra klovene, det kan brukes som lærfett, fortsetter han. Morten viser og forklarer. På samisk og litt på norsk. Det endelige resultatet av dagens håndarbeid kan brukes både som instrument, pynt og en uro som kan henges over en babyseng.
- Dette ble så fint. Jeg har lyst til å pynte med den hjemme, sier Jåvva.
SLAKT OG PARTERING
Den samiske kulturen og tradisjonene er en stor del av barnehagens hverdag. I Norge finnes det i dag
Gå til medietEn klukkende lyd av bein som slås sammen fyller rommet, og Jåvva og Even (5) utbryter et entusiastisk «jaaa!». På bordet foran oss ligger små reinsdyrbein, tørkede klover og rler i sameflaggets farger: blå, gul, grønn og rød. Vi er i den sørsamiske barnehagen Suaja Maanagierte i Snåsa.
- Klovene er det fett inni. Så det koker vi bort. Da blir det en så deilig lukt her, forklarer barnehagestyrer Morten Berg og ler.
- Og fettet fra klovene, det kan brukes som lærfett, fortsetter han. Morten viser og forklarer. På samisk og litt på norsk. Det endelige resultatet av dagens håndarbeid kan brukes både som instrument, pynt og en uro som kan henges over en babyseng.
- Dette ble så fint. Jeg har lyst til å pynte med den hjemme, sier Jåvva.
SLAKT OG PARTERING
Den samiske kulturen og tradisjonene er en stor del av barnehagens hverdag. I Norge finnes det i dag