AddToAny

Begynnelsen på slutten for norske kjendiser med fattige barn i armene?

Begynnelsen på slutten for norske kjendiser med fattige barn i armene?
Britiske Comic Relief skal slutte å fly kjendiser på innsamlingstokt til utviklingsland. Norske organisasjoner vil ikke love det samme, blant annet fordi profilerte mennesker er gode til å begeistre giverne.
- Slutt med kjendiser, er beskjeden fra den ugandiske organisasjonen No white saviors.

- Tidene har forandret seg, så vi må også utvikle oss, uttalte Sir Lenny Henry, en av grunnleggerne av Comic Relief nylig til BBC.

Nå vil hjelpeorganisasjonen, kjent for de røde klovne-nesene, samle inn penger med andre virkemidler. Den nye innsamlingsoppskriften blir å bruke afrikanere, både foran og bak kamera - og la dem fortelle sine egne historier.

- Afrikanere vil ikke at vi skal fortelle deres historier for dem, sier Henry.

Mye har skjedd i bistandsbransjen siden Band Aids «Do they know it's Christmas», men å sende kjente «hvite hjelpere» til fattige land har vært en helt egen innsamlings-sjanger i en årrekke. Og fortsatt brukes idrettsstjerner, popmusikere, bloggere og tv-personligheter når norske hjelpeorganisasjoner vil få giverne til å åpne lommebøkene. Oppskriften er omtrent slik:

En hvit eller pen kjendis besøker den afrikanske landsbygda. Kjendisen blir med inn i en dårlig utstyrt skole, eller et lite hus hvor mat lages på åpen ild. Kameraet filmer kjendisens reaksjon, ofte tristhet, så får seerne vite hva organisasjonen gjør for å hjelpe - og hvordan man kan overføre penger. En rekke norske organisasjoner har flittig brukt denne oppskriften.

Og det virker: Comic Relief har eksempelvis samlet inn mer enn 16 milliarder kroner i løpet av 35 år.

Men etter hvert har kritikken mot kjendis-fokuset blitt høylytt. I Norge har Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) ropt høyest, blant annet med Rusty Radiator, en pris for årets verste innsamlingsvideo. I 2017 var det nettopp Comic Relief som stakk av med «seieren» for filmen om Ed Sheerans møte med hjemløse barn på stranda i Liberias hovedstad Monrovia. Musikeren tilbød barna å betale for et hotellopphold, for å få dem vekk fra gata.

«Fattigdomsporno», het det fra SAIH den gang.

SAIH: Kjempegode nyheter

Comic Relief har ikke ønsket å stille til intervju, men i et e-post-svar heter det at organisasjonen nå vil investere i «lokale talenter», samt vise frem et Afrika uten bilder av sultne barn. I eposten fremholdes det at de har lyttet til kritikken - og er enige i at kjendis-oppskriften forsterker stereotypier om Afrika.

SAIH-leder Sunniva Folgen Høiskar er fornøyd med at deres årelange engasjement vinner terreng.

- Dette er gode nyheter. En ting er å slutte med kjendiser; det er enda viktigere at de vil la folk fortelle sin egen historie.

SAIH brukte humor for å få oppmerksomhet rundt det de mente var innsamlingsvideoer som bygget oppunder stereotypier. Folgen Høiskar mener kampanjen skapte en bevisstgjøring om at denne type innsamlingsvideoer skaper et feilaktig bilde av afrikanere som hjelpeløse. Nå håper hun norske organisasjoner merker seg Comic Reliefs beslutning.

- Det er fint at kjendiser engasjerer seg og bruker egne kanaler til å dele informasjon. Problemet oppstår når kjendisen blir talsperson for folk som fint kan snakke for seg selv. Vi trenger ikke en kjendis som mellommann, og slike innslag bygger også opp under et bilde av at andre mennesker som passive mottakere av hjelp, sier Folgen Høiskar.

No White Saviors: Nei takk til hvite helter

Aktivistene i No White Saviors mener vestlige bistandsaktører tar for stor plass i utviklingsarbeidet. Gruppa startet som en samtale mellom venner i Ugandas hovedstad, men har utviklet seg til en organisasjon som vil rette søkelyset mot det de omtaler som the White Savior Industrial Complex. «Vi har aldri sagt 'ingen hvite mennesker' - vi vet bare at du ikke skal være helten i historien», heter fra organisasjonen som har nær 800 000 følgere på Instagram.

- Veldedighet er en god ting, og det er viktig å påpeke at ikke alle internasjonale organisasjoner sender «hvite frelsere», men mange av dem gjør det fortsatt. Og uansett om det bevisst er eller ubevisst; altfor mange hjelpeorganisasjoner fortsetter å fremstille afrikanske land på en dårlig måte, sier advokat og No White Saviors-talsmann Robert Okot.

Når Bistandsaktuelt snakker med ham på telefon til Kampala, applauderer han Comic Relief-beslutningen. Samtidig påpeker han at det fortsatt er langt igjen før framstillingen av Afrika som «et tilbakestående kontinent» er utradert. Okot sier organisasjoner som fronter «hvite hjelpere» i bunn og grunn jobber mot det de ønsker å oppnå - å bidra til utvikling.

- Det er mange gode ting som skjer i Afrika, og mange afrikanske stemmer er mye bedre talspersoner for de utfordringene som fortsatt finnes enn en tilfeldig hvit kjendis som flys inn.

- Hva er ditt råd til norske organisasjoner som sender kjendiser til utviklingsland for at de skal bidra til å samle inn penger?

- At de slutter med det, sier Okot.

Civicus: Må vurdere sin innsamlingspolicy

Afrika har et utall utfordringer, men også mange positive historier - som det er på høy tid at løftes fram, mener David Kode, kampanjeleder i Civicus - et globalt nettverk med 8500 sivilsamfunnsorganisasjoner.

Han sier Comic Reliefs endrede innsamlings-policy kom på rett tidspunkt - og peker spesielt på hvordan Black Lives Matter-bevegelsen og demonstrasjoner i en rekke land «utløst av stereotypier mot svarte» må skape gjenklang også bistanden.

- Vi må vekk fra et narrativ der historien om Afrika fortsatt skal handle om fattigdom, katastrofer og konflikt, sier Kode.

Kampanjelederen mener det er behov for at bistandsorganisasjoner med global rekkevidde vurderer sin innsamli

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

Forhandlingene om en forpliktende pandemi-traktat er krevende og preget av mistillit, ifølge helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Panorama Nyheter 28.09.2023
Norges statsminister er ikke i tvil, etter besøk i Ukraina og en rekke møter med ukrainske ledere: Bistanden Ukraina aller helst vil ha, er militær, utviklet på Kongsberg og heter Nasams.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Militærjuntaen som kuppet makten i Burkina Faso i fjor høst, sier at landets sikkerhetsstyrker avverget et nytt kupp onsdag.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Mer enn 10.000 mennesker har rømt boligene sine i deler av Haitis Centre-provins etter flere angrep fra væpnede gjenger, ifølge landets migrasjonsmyndigheter.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Ukraina ber flere land gjøre som Norge og forplikte seg til langsiktige støttepakker. EU og FN mener også det er behov for det - i tillegg til umiddelbar hjelp.
Panorama Nyheter 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt