Ren Mat
13.09.2016
Hos familien Swärd dyrker de gamle potetsorter som er gått i glemmeboken, eller som egentlig aldri har eksistert. I hvert fall ikke registrert. Dette gjør de mest for moro skyld, det er gamle kornsorter som er lidenskapen.
HIMMELEN SØRGER for vann til årets avlinger på den biodynamiske gården Vestre Aschim på Gran, og det kom ofte og mye vann denne veien i sommer. Kristin og Johan kan ikke gjøre noe med været, men de kan være med å påvirke hva du og jeg skal spise. Familien Swärd er opptatt av gamle kulturplanter. Grønnsaker, poteter og korn, utallige sorter som har gitt mat på bordet i generasjoner, for så å forsvinne parallelt med et større og mer systematisk og kontrollert landbruk. På gården dyrkes et stort antall gamle kornsorter, rundt 12 sorter hvert år, mens over 50 andre forskjellige sorter ligger og sover i sekker og dyrkes bare opp i små felt et år om annet for å holde liv i dem.
Kornet foredler de i egen steinkvern og selger ferdig mel til noen utvalgte butikker og til folk som kommer innom gården. - Vi dyrker kornsorter og -arter her som er mer enn 150 år gamle, sier Johan. - De aller eldste stammer sannsynligvis fra yngre steinalder eller bronsealderen.
Det er Kristin som er mest opptatt av de gamle potetsortene, vi får snakke med henne, sier Johan der vi tråkker rundt på det bløte jordet. Som barn og ung i midt-Sverige, forteller han, er han vokst opp med mandelpotet, de runde ble kun dyrket som dyrefôr. - Jeg har måttet lære meg å like disse da jeg kom til Norge. Jeg ristet på hodet i begynnelsen o
Gå til medietKornet foredler de i egen steinkvern og selger ferdig mel til noen utvalgte butikker og til folk som kommer innom gården. - Vi dyrker kornsorter og -arter her som er mer enn 150 år gamle, sier Johan. - De aller eldste stammer sannsynligvis fra yngre steinalder eller bronsealderen.
Det er Kristin som er mest opptatt av de gamle potetsortene, vi får snakke med henne, sier Johan der vi tråkker rundt på det bløte jordet. Som barn og ung i midt-Sverige, forteller han, er han vokst opp med mandelpotet, de runde ble kun dyrket som dyrefôr. - Jeg har måttet lære meg å like disse da jeg kom til Norge. Jeg ristet på hodet i begynnelsen o