AddToAny

Avisa Nordland-journalist kalt rasist - vurderer klage til PFU

Avisa Nordland-journalist kalt rasist - vurderer klage til PFU
Siri Gulliksen mener hun burde fått samtidig imøtegåelse fra fersk nettkonkurrent. I helgen skrev nettstedet Bodøposten.no om en restauranteier som mener Avisa Nordland (AN) er rasistisk overfor kaféen.
AN har de siste månedene skrevet flere saker om restauranten og deres ansattes arbeidsvilkår.

- Avisa Nordland er rasistiske mot En Kopp, står det i tittelen til Bodøposten.

Inne i saken er det ingen direkte sitater med rasisme-ordet i seg, men det utdypes at eieren mener et spørsmål om alle de ansatte har arbeidstillatelse i Norge er rasisme.

- Er dette et vanlig spørsmål å stille en anerkjent og profilert bedrift som har eksistert i over 10 år, spør Apo iføgle nettstedet.

Ville kommet til orde

ANs journalist Siri Gulliksen som har dekket restauranten reagerer på å bli omtalt som rasist.

- Jeg ble varslet via en kamerat, og må si jeg er ganske sjokkert, sier Gulliksen til Journalisten.

Hun reagerer å bli navngitt i artikkelen og bli kalt en rasist uten å få svare på det.

- De får lov til å være uenig og kritisere journalistikken min, det er okei, men denne type benevnelser er ikke greit.

Journalisten sier hun har forståelse for at restauranteieren føler seg sett i kortene, men viser til at det er medienes oppgave å stille kritiske spørsmål ved driften til bedrifter.

- Det er helt greit at Bodøposten skriver om oss, men da hadde det vært greit å få komme til orde.

Hun vurderer sammen med sjefredaktør Jan Eirik Hanssen i AN å klage artikkelen inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

- Jeg savner definitivt tilsvarsrett og samtidig imøtegåelse. Han har ennå ikke kontaktet meg, verken før eller etter publisering, sier Gulliksen, og henviser til artikkelforfatter og redaktør Gunnar Andreassen.

Selve spørsmålet om ansatte har arbeidstillatelse her i landet har aldri stått på trykk, men er ifølge Gulliksen klippet fra flere spørsmål som hun sendte restauranteieren på e-post.

- Jeg klarer ikke helt se hva det har med rasisme å gjøre.

- Bodøposten skriver at de ikke har lyktes med å få kommentarer fra journalisten?

- Det stod ikke der i går, så da må den være oppdatert etterpå. Jeg har hatt på telefon og var hjemme i hele går, bortsett fra en times flytur. Men en Telenor-app jeg har som registrer samtaler og SMS sier ingenting.

Aksepterer eventuell PFU-behandling

Sjefredaktør Jan Eirik Hanssen mener det som er publisert hos Bodøposten er feilaktig og udokumentert.

- Jeg vil snakke ordentlig med Siri først om hvordan vi håndterer dette videre. Så skal vi gjøre en intern vurdering, sier Hanssen på spørsmål om han vil klage saken inn for PFU.

- Er det rasistisk å spørre om ansatte har arbeidstillatelse i Norge?

- Nei, vi har stilt helt alminnelige spørsmål i en helt alminnelig nyhetssak uten at begrepet rasisme har noe som helst å gjøre med saken.

Gunnar Andreassen i Bodøposten er ikke enig i at nettstedet har kalt noen for rasist.

- Det er det restauranteieren som sier, det er hans mening, sier Andreassen.

- Men dere har et publiseringsansvar. Hvorfor har dere ikke fått en imøtegåelse fra journalisten?

- Vi har dessverre ikke fått noe svar fra henne på Facebook-meldingen som vi har sendt. Vi ville helst hatt en tilbakemelding fra journalisten.

Andreassen sier at det lokale nyhetsnettstedet for Bodø har vært i drift i bare noen uker, og at det var restauranteieren som tok kontakt om saken.

Bodøposten er ikke medlem av noen presseorganisasjon, men oppgir på eget nettsted at de jobber under Vær Varsom-plakaten, og at de sommener seg rammet av urettmessig omtale kan ta kontakt med redaksjonen.

- Hvordan vil du forholde deg hvis en sånn klage kommer?

- Det får vi ta når den tid eventuelt kommer. Vi håper heller at vi får et svar fra journalisten, sier Andreassen, som ikke vil motsette seg eventuell behandling i PFU om klagen kommer.

Journalist Siri Gulliksen i Avisa Nordland. Foto: Caroline Meier/Deadline Media

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt