AddToAny

Avisa Nordland-journalist kalt rasist - vurderer klage til PFU

Avisa Nordland-journalist kalt rasist - vurderer klage til PFU
Siri Gulliksen mener hun burde fått samtidig imøtegåelse fra fersk nettkonkurrent. I helgen skrev nettstedet Bodøposten.no om en restauranteier som mener Avisa Nordland (AN) er rasistisk overfor kaféen.
AN har de siste månedene skrevet flere saker om restauranten og deres ansattes arbeidsvilkår.

- Avisa Nordland er rasistiske mot En Kopp, står det i tittelen til Bodøposten.

Inne i saken er det ingen direkte sitater med rasisme-ordet i seg, men det utdypes at eieren mener et spørsmål om alle de ansatte har arbeidstillatelse i Norge er rasisme.

- Er dette et vanlig spørsmål å stille en anerkjent og profilert bedrift som har eksistert i over 10 år, spør Apo iføgle nettstedet.

Ville kommet til orde

ANs journalist Siri Gulliksen som har dekket restauranten reagerer på å bli omtalt som rasist.

- Jeg ble varslet via en kamerat, og må si jeg er ganske sjokkert, sier Gulliksen til Journalisten.

Hun reagerer å bli navngitt i artikkelen og bli kalt en rasist uten å få svare på det.

- De får lov til å være uenig og kritisere journalistikken min, det er okei, men denne type benevnelser er ikke greit.

Journalisten sier hun har forståelse for at restauranteieren føler seg sett i kortene, men viser til at det er medienes oppgave å stille kritiske spørsmål ved driften til bedrifter.

- Det er helt greit at Bodøposten skriver om oss, men da hadde det vært greit å få komme til orde.

Hun vurderer sammen med sjefredaktør Jan Eirik Hanssen i AN å klage artikkelen inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

- Jeg savner definitivt tilsvarsrett og samtidig imøtegåelse. Han har ennå ikke kontaktet meg, verken før eller etter publisering, sier Gulliksen, og henviser til artikkelforfatter og redaktør Gunnar Andreassen.

Selve spørsmålet om ansatte har arbeidstillatelse her i landet har aldri stått på trykk, men er ifølge Gulliksen klippet fra flere spørsmål som hun sendte restauranteieren på e-post.

- Jeg klarer ikke helt se hva det har med rasisme å gjøre.

- Bodøposten skriver at de ikke har lyktes med å få kommentarer fra journalisten?

- Det stod ikke der i går, så da må den være oppdatert etterpå. Jeg har hatt på telefon og var hjemme i hele går, bortsett fra en times flytur. Men en Telenor-app jeg har som registrer samtaler og SMS sier ingenting.

Aksepterer eventuell PFU-behandling

Sjefredaktør Jan Eirik Hanssen mener det som er publisert hos Bodøposten er feilaktig og udokumentert.

- Jeg vil snakke ordentlig med Siri først om hvordan vi håndterer dette videre. Så skal vi gjøre en intern vurdering, sier Hanssen på spørsmål om han vil klage saken inn for PFU.

- Er det rasistisk å spørre om ansatte har arbeidstillatelse i Norge?

- Nei, vi har stilt helt alminnelige spørsmål i en helt alminnelig nyhetssak uten at begrepet rasisme har noe som helst å gjøre med saken.

Gunnar Andreassen i Bodøposten er ikke enig i at nettstedet har kalt noen for rasist.

- Det er det restauranteieren som sier, det er hans mening, sier Andreassen.

- Men dere har et publiseringsansvar. Hvorfor har dere ikke fått en imøtegåelse fra journalisten?

- Vi har dessverre ikke fått noe svar fra henne på Facebook-meldingen som vi har sendt. Vi ville helst hatt en tilbakemelding fra journalisten.

Andreassen sier at det lokale nyhetsnettstedet for Bodø har vært i drift i bare noen uker, og at det var restauranteieren som tok kontakt om saken.

Bodøposten er ikke medlem av noen presseorganisasjon, men oppgir på eget nettsted at de jobber under Vær Varsom-plakaten, og at de sommener seg rammet av urettmessig omtale kan ta kontakt med redaksjonen.

- Hvordan vil du forholde deg hvis en sånn klage kommer?

- Det får vi ta når den tid eventuelt kommer. Vi håper heller at vi får et svar fra journalisten, sier Andreassen, som ikke vil motsette seg eventuell behandling i PFU om klagen kommer.

Journalist Siri Gulliksen i Avisa Nordland. Foto: Caroline Meier/Deadline Media

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Konkurransetilsynet vi straffe. Ni danske medier, blant dem avisene Politiken, Information og Ekstra Bladet, risikerer straffesak fordi de boikotter konserter med heavy metal-bandet Volbeat.
Journalisten 21.09.2019
Nå blir kommentaren en sak for PFU. Pressenestor og kommentator Sven Egil Omdal skrev i mars i Stavanger Aftenblad som i neste uke blir tema når Pressens Faglige Utvalg (PFU) samles til møte.
Journalisten 21.09.2019
Må avsluttes innen ni måneder. Drapet på den maltesiske anti-korrupsjonsjournalisten og bloggeren Daphne Caruana Galizia i 2017 skal etterforskes uavhengig, opplyser Maltas regjering.
Journalisten 21.09.2019
Ikke i samsvar med lovverket. Norske aviser og mediehus må endre markedsføring og avtalevilkår for digitale avisabonnementer, ifølge Forbrukertilsynet.
Journalisten 20.09.2019
Anklaget for å sabotere landets økonomi. To journalister fra nyhetsbyrået Bloomberg News står for retten i Tyrkia, anklaget for forsøk på å sabotere landets økonomi med en artikkel i august i fjor.
Journalisten 20.09.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt