AddToAny

AVDELINGSKJØKKENET tar Beathe seg av

Personer med lett til moderat utviklingshemming ønsker meningsfulle jobber. Det kan de få på sykehjem som til gjengjeld får stabil arbeidskraft til å avlaste enkle praktiske oppgaver.
Pleierne merker det veldig godt når Beathe Hedegaard-Friis ikke er på jobb. Det gjør også pasientene som har blitt godt vant med det faste holdepunktet på spiserommet under frokost og lunsj. Beathe er alltid der. Hun trenger ikke å forsvinne av gårde for å gjøre en annen oppgave, og ser med en gang når noen vil ha påfyll i glasset.
Fyllingsdalen sykehjem i Bergen var for halvannet år siden første sykehjem til å ansette arbeidstakere gjennom Helt Med. Den landsdekkende organisasjonen har som oppgave å hjelpe personer med lett til moderat utviklingshemming å få jobb i det ordinære arbeidslivet, både i private og offentlige virksomheter som hoteller, dagligvarebutikker, kantiner og sykehjem.

I tillegg, ikke erstatning
- Dette er personer som faller mellom alle stoler, forklarer Jarle Eknes i organisasjonen Helt Med.
Helt Med har som oppgave å følge opp arbeidsplassene som ansetter utviklingshemmede, og legge grunnlaget for at det opprettes enda flere stillinger. Bedriften er eid av stiftelsen SOR som jobber for gode levekår til mennesker med utviklingshemming.
Personer med lett til moderate utviklingshemminger kan ta vare på seg selv, og fungerer stort sett fint og selvstendig i dagliglivet, men de aller fleste blir uføretrygdede i dag. I de siste ti årene har deltakelsen i arbeidslivet sunket for utviklingshemmede. For mange passer dessuten tilbudet i vernede bedrifter dårlig, og mulighetene for å få seg en vanlig jobb er små. Helt Meds hovedoppgave er å bidra til at det blir opprettet tilrettelagte arbeidsplasser til denne gruppen i det ordinære arbeidslivet.
For tiden bistår de sykehjem i blant annet Oslo, Kristiansand, Trondheim, Asker og Sandnes med å skaffe ansatte. Første skritt er å definere arbeidsoppgavene. Det skal være behov som ikke blir møtt av eksisterende stillinger. På sykehjem kan det være snakk om oppgaver på kjøkkenet, med rengjøring, følge brukere til aktiviteter på huset, og lignende.
Folk søker på ordinær måte. Stillingene lyses ut på Finn.no, men ofte må Helt Med lete litt ekstra for å finne kandidater, særlig i byer der de ikke har utlyst stillinger tidligere. Denne gruppen er ikke vant med at det finnes «ordentlige» jobber å søke på for dem. Den første intervjurunden og referansesjekkingen tar Helt Med seg av. Annengangsintervjuet styres av arbeidsgiver. Etter en prøveperiode på fire uker, opprettes et vanlig arbeidsforhold. Rundt 80 prosent av kandidatene blir ansatt etter prøveperioden.
For å kunne søke på disse jobbene, må man motta uføretrygd fra før. Den beholder de som ansatt også. I tillegg får de en lønn som tilsvarer tjue prosent av tariff.
Stillingene er faste, og arbeidsoppgavene skal løses på egenhånd etter opplæringsperioden.
Arbei
Gå til mediet

Flere saker fra Helsefagarbeideren

Aldring var ett av temaene som ble grundig belyst på Eidskog kommunes kurs for pårørende til personer med utviklingshemning. Påfyll av kunnskap ga deltakerne mersmak; nå vil de videreføre fellesskapet.
Helsefagarbeideren 26.11.2019
I Norge blir du satt under vergemål om du trenger hjelp til å ta beslutninger. FN mener ordningen bryter med menneskerettighetene til funksjonshemmede. Mange mener at et beslutningsstøttesystem bør opprettes istedenfor.
Helsefagarbeideren 26.11.2019
Menneskerettighetene gjelder for absolutt alle mennesker. De aller fleste er enig i dette. Det har likevel vært vanlig å tenke at annerledeshet, eller kognitive utfordringer er begrunnelse for at rettighetene ikke skal gjelde for dem som ikke er som «oss».
Helsefagarbeideren 26.11.2019
Det gjør alltid inntrykk å lage reportasjer fra sykehjem og sykehus, og å få være med hjemmetjenesten ut.
Helsefagarbeideren 26.11.2019
På Smidsrød helsehus gir pleiere jevnlig massasje til pasientene. Behandlingen er helsebringende i seg selv, men det er ikke alt. Massasjen er bra for humøret. Også er det den tredje gevinsten som er vel så viktig: styrking av relasjonen mellom pleier og pasient.
Helsefagarbeideren 26.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt